Negyvos žuvys pajūryje stebino klaipėdiečius

Negyvos žuvys pajūryje stebino klaipėdiečius

Vakar anksti ryte Melnragėje prie molo vaikščioję klaipėdiečiai nustebo išvydę ant kranto išmestas negyvas žuvis. Specialistai svarsto, jog dėl to skambinti pavojaus varpais ar svarstyti apie padidėjusią Baltijos jūros taršą nereikėtų.

Klaipėdiečiai vakar socialiniuose tinkluose dalijosi gana šiurpokais vaizdais - I Melnragėje arčiau molo visa jūros pakrantė nusėta jūržolėmis ir negyvomis žuvimis. Daugiausia buvo matyti plekšnių bei vėjažuvių.

Pasiteiravome Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyriaus vedėjo Sauliaus Karaliaus, ar tai įprastas reiškinys.

"Man pačiam reguliariai tenka matyti pajūryje išmestų ir gėlavandenių, ir jūrinių negyvų žuvų. Kiek teko matyti nuotraukose - tai nėra masinis reiškinys, kalba eina apie keliolika žuvų, tad nemanau, kad reikėtų galvoti apie taršos ar ekologinę problemą", - svarstė S. Karalius.

Esą labiau sunerimti reikėtų, jei negyvas žuvis masiškai mestų visame pajūrio ruože.

"Melnragės molas yra ta vieta, kur susisuka srovės, yra palankus kampas, tad negyvas žuvis į tą vietą gali sunešti iš didesnio vandens ploto. Kai jas suneša į vieną vietą, gali atrodyti, kad jos masiškai žūva", - paaiškino S. Karalius.

Kad viena kita žuvis tokiu metu nugaišta, pasak specialisto, visiškai normalu.

"Po pavasarinio neršto žuvys būna silpnesnės, tad viena kita nugaišta. Vėjažuvės dabar kaip tik baigė neršti, tad normalu, jog vieną kitą randame ant kranto negyvą. Nereikėtų atmesti ir to fakto, kad žuvis sužaloja ir žvejai. Ne visos tinkamai užkimba, nuplaukia su išplėštomis žiaunomis ir nugaišta. Būna ir taip, kad patys žvejai išmeta į jūrą ar ant kranto tinkluose užsistovėjusias negyvas žuvis", - pasakojo S. Karalius.

Pasak specialisto, kol kas negauta jokių žinių apie masinį žuvų gaišimą, tad nerimauti nereikėtų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder