(Ne)dangoraižių Klaipėda

(Ne)dangoraižių Klaipėda

Ekonomikos pakilimo laikais uostamiestyje, be jau išdygusių dangoraižių, buvo numatyta pastatyti daugiau nei dešimt naujų aukštuminių pastatų. Dalį per krizę primirštų projektų verslininkai planuoja atgaivinti. [CITATA]

Tačiau nekilnojamojo turto (NT) specialistų teigimu, nauji dangoraižiai Klaipėdoje iškils dar negreit.

NT vystytojų planus Klaipėdą "iškelti į viršų" gerokai pakoregavo prieš šešerius metus sprogęs nekilnojamojo turto burbulas. Tad naujų uostamiesčio daugiaaukščių projektai neplanuotam laikui liko dūlėti architektų ir verslininkų stalčiuose.

Būta ir utopinių projektų. Reprezentacinius dangoraižius siūlyta statyti tiek "Memelio miesto", tiek Kruizinių laivų terminalo teritorijoje. Beje, pastarąją idėją kone prieš dešimtmetį buvo iškėlęs dabartinis Seimo narys Naglis Puteikis, prieš tai uoliai darbavęsi kultūros paveldo apsaugos srityje.

Iki šiol neaiškus ir garsiojo dangoraižio Melnragėje likimas. Galimybes statyti šį pastatą aiškinasi teismai.

PIONIERIUS. Ties Minijos ir Bijūnų gatvių sankryža turėjęs iškilti 25 aukštų biurų pastatas - vienas pirmųjų realiai sumanytų uostamiesčio dangoraižių. UAB Architektų biuro "G. Natkevičius ir partneriai" vizualizacija.

Pionierius

Daugiausia dangoraižių savo laiku planuota pastatyti vadinamajame naujajame Klaipėdos miesto centre - tarp Baltijos pr. ir Sausio 15-osios g.

Vienas pirmųjų realiai sumanytų uostamiesčio dangoraižių - ties Minijos ir Bijūnų gatvių sankryža turėjęs iškilti daugiaaukštis. Iš pradžių čia planuotas 27 aukštų, kiek vėliau - jau 25 aukštų biurų pastatas, kuris metalo ir stiklo galerija virš Bijūnų gatvės turėjo būti sujungtas su daugiaaukščiu biurų ir komercinių patalpų pastatu bei automobilių stovėjimo aikštele.

"Vakarų ekspreso" žiniomis, šis klaipėdiečių planuotas ir statybos leidimus jau gavęs projektas "nemirė", o prieš keletą metų parduotas vienai estų nekilnojamojo turto vystymo bendrovei. Pastarieji laukia "geresnių laikų" bei vis dar planuoja projektą įgyvendinti.


Planų neatsisako

Geresnių laikų laukia ir du 33-37 aukštų dangoraižius šalia Taikos pr. esančios parduotuvės "Elektromarkt" planavusi statyti bendrovė "Helios Group".

"Nekilnojamojo turto rinka Klaipėdoje dar nėra tiek atsigavusi, kad galėtumėme šį projektą šiandien plėtoti. Tačiau tendencijos gerėjančios. Ateityje vieni ar su naujai atsiradusiais partneriais projektą planuojame įgyvendinti", - teigė "Helios Group" nekilnojamojo turto vadovas Tomas Čivilis.

Nėra poreikio

Aukščiausią Klaipėdoje dangoraižį tikėtasi pastatyti Gandrališkių mikrorajone, priešais jau išdygusį "Pilsotą". Planuota, kad naujasis biurų ir verslo centras "Kuršas" sieks net 45-50 aukštų. Beje, šiame rajone buvo numatyta pastatyti ir penkis 20-24 aukštų daugiaaukščius.

"2005-2007 metai diktavo savo sąlygas. Planavome, kad su miesto pakilimu, vietos įmonių plėtra, didės ir gyvenamojo būsto bei biurų paklausa. Šiandien tokio poreikio jau nėra, viskas sustojo", - teigė "Gandrališkių" mikrorajoną stačiusios bendrovės "Plienas" generalinis direktorius Gediminas Bartkevičius.

Tiesa, jis teigia neabejojantis, kad šis projektas bus iki galo įgyvendintas. Tačiau kada - šiandien dar neaišku.

"Pastaraisiais metais teko bendrauti ne su vienu potencialiu investuotoju. Visi šį projektą laiko perspektyviu. Žiūrėti reikia su optimizmu. Galbūt numatyti pastatai bus keliais aukštais žemesni, bet esu šimtu procentų įsitikinęs, kad projektas bus užbaigtas", - pažymėjo G. Bartkevičius.

REKORDININKAS. Aukščiausią Klaipėdoje, 45-50 aukštų dangoraižį tikėtasi pastatyti Gandrališkių mikrorajone. Ten pat buvo numatyta pastatyti ir penkis 20-24 aukštų daugiaaukščius. Redakcijos archyvo nuotr.

Siūlyta persikraustyti savivaldybei

Du iki 30 aukštų dangoraižius ketinta pastatyti buvusio bendrovės "Kretingos grūdai" malūno teritorijoje Tilžės gatvėje. Tačiau šių planų verslininkams teko atsisakyti dar projekto vystymo pradžioje, mat sklypas yra senamiestyje. Nepavykus apie 1,5 ha ploto sklypo "išimti" iš Klaipėdos senamiesčio, vietoj planuotų dviejų bokšto silueto gyvenamųjų daugiaaukščių nuspręsta statyti blokuotų namų kvartalą. Tiesa, net ir šis projektas šiandien neįgyvendintas.

Į naują dangoraižį prie Artojų gatvės, greta senosios "Sirijaus" gamyklos, siūlyta įsikraustyti ir miesto savivaldybei. Beveik hektaro ploto teritorijoje, vietoj dabar esamos automobilių aikštelės, planuota statyti trijų dalių pastatą, kurio aukščiausioji iškiltų iki 30-31 aukšto. Kitos dvi dalys turėjo būti 9 ir 7 aukštų.

SVAJONĖS. Dangoraižį siūlyta statyti tiek "Memelio miesto" teritorijoje, tiek ir kitapus Danės upės - Kruizinių laivų terminale. Redakcijos archyvo vizualizacija

Apie 15 tūkst. kv. metrų ploto komplekse turėjo įsikurti biurai, kavinės, restoranai, konferencijų salės. Numatyta pastatyti ir keturių aukštų automobilių stovėjimo aikštelę, kurioje tilptų apie 400 transporto priemonių.

Šiame biurų komplekse siūlyta įsikurti uostamiesčio valdininkams. Esą iš Liepų gatvės ir kitų vietų išsikėlusi savivaldybės administracija komplekso patalpas galėtų arba nuomotis, arba jas įsigyti. Tačiau tuometiniai miesto vadovai, planuodami kada nors ateityje kraustytis į naują savivaldybės pastatą šalia "Švyturio" arenos, tokių siūlymų atsisakė.

"Vakarų ekspreso" duomenimis, tąkart projektą įgyvendinti planavusiai uostamiesčio bendrovei "Rovė" šiuo metu iškelta bankroto byla, tad projekto tolesnė ateitis - neaiški.

Du 33-37 aukštų dangoraižius šalia Taikos pr. esančios parduotuvės "Elektromarkt" planavusi statyti bendrovė laukia geresnių laikų. "Helios Group" vizualizacija

Utopiniai projektai

Įdomi istorinė detalė - idėją Klaipėdoje pastatyti 35 aukštų dangoraižį, beje, ne bet kur, o miesto centre, prie Kruizinių laivų terminalo, buvo iškėlęs ir Seimo narys Naglis Puteikis. Tiesa, vėliau, tapęs Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėju, jis priešinosi ne vieno naujo aukštuminio pastato atsiradimui mieste.

N. Puteikis statyti 35 aukštų pastatą istorinėje miesto dalyje siūlė daugiau nei prieš dešimtmetį, kai vadovavo bendrovei "Klaipėdos laivų remontas". Įmonei 99 metams išsinuomavus žemės sklypą šalia Kruizinių laivų terminalo ir nugriovus ten stovėjusį metalinį sandėlį, tuometinis įmonės vadovas siūlė čia pastatyti Kruizinių laivų aptarnavimo centrą, dalis kurio būtų net 35 aukštų reprezentacinis miesto pastatas.

"Vilnius stato dangoraižius, o kuo Klaipėda prastesnė?" - tąkart sakė N. Puteikis. Deja, bet šie planai taip ir liko tik graži idėja.

Kadaise svarstyta galimybė dangoraižį pastatyti ir kitapus Danės upės - "Memelio miesto" teritorijoje. Tačiau šiemet "Memelio miestui" priklausęs turtas buvo parduotas iš varžytynių, kurį įsigijo vieno Lietuvos banko nekilnojamojo turto valdymo bendrovė "Litectus", tad šio projekto ateitis neaiški.

NELEIDO. Du iki 30 aukštų dangoraižius ketinta pastatyti buvusio bendrovės "Kretingos grūdai" malūno teritorijoje Tilžės gatvėje, tačiau planų teko atsisakyti, nes sklypas yra senamiestyje. Redakcijos archyvo vizualizacija

Užstrigo teismuose

Dar vienas drąsus ir jau pagarsėję projektas - verslininko Sauliaus Trečekausko planai Melnragėje, Kopų gatvėje, statyti 36 aukštų viešbutį. Esą į 200 metrų nuo jūros nutolusio dangoraižio statybas būtų investavę užsieniečiai, o projektą būtų rengęs vienas žymiausių architektų pasaulyje.

Šio pastato atsiradimui šiandien priešinasi miesto valdininkai ir politikai, su verslininku kariaujantys teismuose.

Planams statyti dangoraižį Melnragėje dar 2005-aisias buvo pritaręs miesto Tarybos Teritorijų planavimo komitetas, patvirtinęs sklypo Kopų g. 69A detaliojo plano projektinius pasiūlymus.

2008-ųjų lapkritį dalis Melnragės gyventojų išreiškė pasipriešinimą tokiems sklypo savininkų planams ir dangoraižį vadino "poros žmonių interesams tarnausiančiu monstru". Peripetijos dėl minėtojo detaliojo plano atgimė 2011-aisiais, po to, kai jis vėl pateko į politikų rankas. Gegužę detaliajam planui buvo pritarta miesto Tarybos Teritorijų planavimo komitete, bet vėliau jis užstrigo miesto Taryboje.

Tačiau minėto sklypo detalųjį planą, leidžiantį Kopų g. statyti 132 metrų aukščio pastatą, patvirtino Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija. Tuo nepatenkinta Klaipėdos savivaldybė kreipėsi į teismą ir šį sprendimą paprašė panaikinti. Teisminiai procesai tęsiasi iki šiol.

Neparduota pusė butų

NT specialistų teigimu, Klaipėdoje dangoraižių statybos nepasitvirtino.

"Paskutinis daugiaaukštis verslo centras buvo baigtas statyti 2008 metais, o gyvenamosios paskirties dangoraižis - 2009 metais. Iki šiol joks panašus projektas nebuvo pradėtas ir, labai tikėtina, artimiausiu metu nebus pradėtas vykdyti. Pagrindinė to priežastis - itin maža paklausa tokio tipo nekilnojamojo turto segmente", - teigė UAB "Inreal valdymas" konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.

Pasak A. Antanavičiaus, Klaipėdoje jau pastatytuose gyvenamosios paskirties dangoraižiuose yra apie 300 neparduotų butų, arba apie 45 proc. visos pasiūlos.

"Tokie realizacijos rodikliai yra nepalankūs investuotojams, todėl naujų projektų šiame sektoriuje neturėtume tikėtis. Verslo centrų segmente taip pat situacija nepalanki naujų projektų atsiradimui, nes Klaipėdoje laisvų modernių biurų yra daugiausia Lietuvoje. Tai neleidžia tikėtis nuomos kainos augimo, o dabartinis kainų lygis yra per mažas, jog būtų rentabilu investuoti į naujų didelių verslo centrų vystymą", - pažymėjo A. Antanavičius.

Statyti leidžia

Aukštybinių pastatų išdėstymo Klaipėdoje schemą miesto Taryba patvirtino dar 2007-aisiais. Ją parengė Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Vadovaujantis minėta schema aukštesni nei 30 metrų pastatai uostamiestyje negali būti statomi tik Smiltynėje ir Klaipėdos senamiestyje. Taip pat numatoma, kad daugiaaukščiai pastatai turėtų būti statomi palei centrines miesto magistrales - Taikos, Jūrininkų bei Baltijos prospektus. Pavieniai aukštuminiai akcentai gali atsirasti ir ties įvažiavimu į Klaipėdą nuo Palangos pusės.

 

 

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder