Neapsidraudusius fiksuos kameromis

Neapsidraudusius fiksuos kameromis

Jei turite pomėgį vairuoti neapdraustą automobilį, nenustebkite, jei gausite baudą ir neturėję tiesioginio kontakto su kelių policininkais. Su taisyklių nesilaikančiais vairuotojais užsimoję kovoti draudikai uostamiesčio Taikos prospekte įrengė prasižengėlius fiksuojančią kamerą, kurios surinkta informacija bus perduodama teisėsaugininkams.

Kauno gatvės ir Taikos prospekte esantis šviesoforas "pasidabino" net keliomis vaizdo fiksavimo kameromis. Viena jų nuo šiol fiksuos vairuotojus, kurie miesto centrinėmis gatvėmis rieda neapsidraudę privalomuoju transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimu. Vienos kameros montavimą ir priežiūrą finansavusio Transporto priemonių draudikų biuro direktorius Algimantas Križinauskas aiškino, kad vairuotojus tokiu būdu norima atpratinti nuo įpročio važinėti neapsidraudus.

"Tai yra numerių atpažinimo sistema, kuri naudojama ir kitoms reikmėms. Pravažiavusio automobilio numeriai tikrinami mūsų duomenų bazėje, pažiūrima, ar duomenyse nėra klaidų, ir surinkta informacija perduodama policijai", - paaiškino direktorius ir pridūrė, kad policija prasižengėlius baudžia kaip numatyta įstatyme.

Kol kas informacijos apie tai, kiek Klaipėdoje jau savaitę veikiančia kamera buvo užfiksuota neapsidraudusių vairuotojų, nėra, tačiau Vilniuje analogiška įranga veikia 3 metus, o skaičiai gana įspūdingi. Per dieną pro sostinėje esančią kamerą pravažiuoja iki 500 neapdraustų automobilių, o per mėnesį fiksuojama nuo 10 iki 15 tūkst. tokių atvejų.

A. Križinauskas pažymėjo, kad neapdrausti automobiliai fiksuojami ne šiaip sau. Per metus į avarijas patenka pusantro tūkstančio neapdraustų transporto priemonių, o jų padaryta žala paskutiniais metais siekdavo iki 4 mln. eurų per metus. Būtent šis biuras pagal įstatymą privalo atlyginti nuostolius, o tik tada pinigai susigrąžinami iš automobilių neapsidraudusių avarijų kaltininkų.

"Jei pinigų susigrąžinti nepavyksta, finansinė našta perkeliama kiekvienam sąžiningam vairuotojui, kuris mokėdamas už draudimo polisą sumoka ir už neapsidraudusių vairuotojų pridarytus nuostolius", - sistemos svarbą pabrėžė vadovas.

Kameras montavusios bendrovės "Viltechna" direktorius Dainius Diska patvirtino, kad sistema neveikia "konvejerio principu".

"Policija gautą informaciją tvarko savo nuožiūra, todėl užfiksuotą vairuotoją gali sustabdyti vėliau ir patikrinti. Bet jei važinėsite visą savaitę neapsidraudę, yra didelė tikimybė, kad įkliūsite", - sistemos niuansus atskleidė D. Diska.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder