Nauju Bendruoju planu sieks pritraukti investuotojų

Nauju Bendruoju planu sieks pritraukti investuotojų

Klaipėdos savivaldybė po dvejų metų rengiasi atnaujinti miesto Bendrąjį planą ir jau dabar ieško, kas tai galėtų padaryti. Teigiama, kad dabartinis planas yra pasenęs, o jį atnaujinus bus sudarytos palankesnės sąlygos tiek investuotojams, tiek ir miestiečiams.

Dabar galiojantis Klaipėdos miesto bendrasis planas parengtas 2007 metais, apie jo atnaujinimą kalbama nuo 2013-ųjų. Pasak Savivaldybės administracijos Urbanistikos skyriaus vedėjos Mildos Žekonytės, tai yra pagrindinis miesto teritorijų planavimo dokumentas, reikalingas joms vystyti. Specialistė pabrėžia, kad pernai pasikeitus Teritorijų planavimo įstatymui norima atnaujinti ir Bendrąjį planą, kad jis atitiktų šiandienos lūkesčius.

"Esminis skirtumas, kad dabartiniame Bendrajame plane yra labiau monofunkciškas zonavimas. Tai yra, tam naujai teritorijai numatoma viena paskirtis, pavyzdžiui, gyvenamoji, visuomeninė ar komercinė. Pagal naujus teisės aktus galime planuoti daugiafunkcę teritoriją - pažymėjus tam tikrą teritoriją, ji galės būti tiek gyvenamosios, tiek visuomeninės, tiek komercinės paskirties. Tai leidžia lengviau pritraukti investicijas, suteiks laisvumo planuojant teritorijas", - aiškino M. Žekonytė.

Pasak pokalbininkės, naujasis Bendrasis planas nebus visiškai naujas dokumentas, tai - patikslintas dabartinis dokumentas, kurio planavimo uždaviniais atsižvelgiama į įvairias sritis.

Bendrajame plane bus planuojamas beveik 9,8 tūkst. hektarų Savivaldybės plotas, jame siekiama suderinti ekonominius interesus, gamtos ir kultūros vertybių apsaugą bei darnią miesto, uosto ir gamybos rajonų plėtrą. Įvertinus strateginį planą, numatyti keli miesto erdviniai vystymo siekiai: miesto centras, įvaizdis ir paveldas, paslaugų centrai ir bendruomenės, urbanistinės aplinkos kokybė, želdynai ir kraštovaizdis, verslas ir investicijos, susisiekimas ir infrastruktūra.

Šiuo metu yra paskelbtas atviras konkursas, kurio metu siekiama išrinkti ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą. Pasak M. Žekonytės, kainos kriterijų nusveria galimų plano rengėjų pasirengimas, profesionalumas ir darbo efektyvumas.

Preliminariais skaičiavimais, Bendrojo plano atnaujinimas Savivaldybei gali kainuoti apie 300 tūkst. eurų, pasiūlymų bus laukiama iki rugsėjo pradžios. Vėliau bus rengiami ir derinami plano sprendiniai, o 2017 metais tikimasi patvirtinti jau atnaujintą Bendrąjį planą.

"Dokumentas yra labai platus ir rengėjai turės tikrai daug darbo", - komentavo M. Žekonytė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder