Naujojo kultūros ir meno objekto vizija pakibo ore

Naujojo kultūros ir meno objekto vizija pakibo ore

Jau rašėme, kad trečiadienį šalia buvusio policijos komisariato pastato, Jūros g. 1, surengta spaudos konferencija, kurioje Klaipėdos menininkų bendruomenė ir valdžios atstovai išreiškė susirūpinimą dėl objekto likimo. Pastarąjį pusmetį pastatas jau ne kartą degė, o jo būklė įvardijama kaip kritinė. Pastatą klaipėdiečiai nori išsaugoti ir jį paversti kultūros ir miesto bendruomenės objektu, tačiau to nebus, kol nebus sulaukta Vyriausybės pritarimo.

Miesto Taryba sprendimą iš Turto banko perimti policijos pastatą mainais į kitus objektus priėmė jau daugiau nei prieš pusmetį, tačiau nuogąstaujama, kad mainai taip ir neįvyks. Esą sklando idėja, kad pastate norima įkurti teismo institucijas.

Didelės rizikos zona

"Miestas nyksta, jaunimas išvažiuoja, talentai nuteka. Situacija paradoksali. Poreikis yra, miesto Taryba balsavo "už", tačiau sprendimas vis dar kabo ore. Tačiau mes nežinome, kodėl. Vyriausybė, blokuodama sprendimą, blokuoja konstitucinę savivaldos teisę, pagal kurią miestas pats sprendžia, kaip jam tvarkytis ir kaip spręsti problemas. Praėjusią savaitę mes kreipėmės į atsakingas institucijas, tačiau dabar nusprendėme savo poziciją išreikšti viešai. Jeigu sprendimas vis dėlto nebus priimtas arba jis nebus palankus, o pastatas toliau grius, vykdysime viešas protesto akcijas", - teigė asociacijos "Klaipėdos kultūros bendruomenė" vadovas, vienas iš idėjos policijos pastatą paversti menų ir kultūros inkubatoriumi sumanytojas Tomas Kiauka.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas dar kartą akcentavo, kad miesto pozicija nepasikeitė - esą vis dar matomos didžiulės šios idėjos perspektyvos. Tačiau neslėpė nerimo dėl to, kad Vyriausybė delsia priimti sprendimą. Jis teigė skambinęs Vyriausybės kancleriui, tačiau šis atostogauja, lavina darbų užverstas ir ministras pirmininkas. Vis dėlto pavyko pabendrauti su Turto banko atstovais.

"Šiuo metu jie atlieka pavedimą išanalizuoti situaciją Klaipėdoje, kur turėtų būti įkurdintos visos teismo institucijos. Viena iš vietų yra pažymėta šalia Kauno g. ir Šilutės pl. sankryžos, tačiau, kaip aš suprantu, šiandien kaip teorinis variantas taip pat analizuojamas šio pastato (buvusio policijos komisariato. - Aut. past.) įveiklinimas", - mintimis dalijosi V. Grubliauskas.

Apskritai, pasak pašnekovo, šis pastatas tapo didelės rizikos zona, kuri piktina miestiečius. "Nejaugi reikia laukti nelaimių, kad saugumas būtų užtikrintas?" - teiravosi meras.

Mato milžiniškas perspektyvas

Pasak asociacijos valdybos narės Andželikos Baroti, Klaipėdoje trūksta aiškaus kultūrinio ploto, kuriame vietos atrastų kultūros žmonės, profesionalūs menininkai, miestiečiai ir turistai. Klaipėdoje esą nėra tikro kultūrinio lauko, kuris formuotų miesto mentalitetą ir žiūrovų skonį.

"Manome, kad šis objektas aprėptų visas "Mėlynojo proveržio" idėjas. Tai - istorinis objektas, kuris taptų turistų traukos centru, taip pat pritrauktų kuriantį jaunimą iš visos Lietuvos. Čia galėtų veikti jaunimo koncertų salė, vykti "underground" muzikos koncertai, šokio, kino, teatro, šiuolaikinio meno, kūrybinių industrijų projektai. Galėtų būti sukurtos ir rezidentų kūrybinės veiklos programos. Ši erdvė taip pat turėtų edukacinę paskirtį", - spaudos konferencijos metu kalbėjo A. Baroti.

[CITATA]

Šią savaitę Klaipėdoje viešėjęs ispanas Jordi Pardo, vadovaujantis organizacijai "Nartex Barcelona", apžiūrėjo pastatą, pasidalino savo patirtimi. Svečią pristačiusi VšĮ "Klaipėdos šventės" projektų vadovė Goda Giedraitytė pasakojo, kad minėta ispanų organizacija vysto projektus, kurių tikslas - senus industrinius objektus paversti kultūros ir turizmo traukos centrais.

J. Pardo teigė, kad pastatas yra unikalus ir galimybės įveiklinti objektą yra milžiniškos. Tikėtina, ateityje jis atneštų ir didelių investicijų.

Reikia ar nereikia?

Mindaugas

Už pinigus galima padaryti viską. Bet šiam objektui reikalingos ypač didelės investicijos. Ne kartą esu važiavęs pro šalį, mačiau, kad pastatas degė, matyt, jo būklė labai prasta.
 

Skaistė

Domėdamasi šia idėja, susidariau įspūdį, kad naujoji kultūros erdvė būtų skirta tik menininkams. Tačiau, mano manymu, tokį objektą būtų galima panaudoti plačiau: rengti pasirodymus, spektaklius, koncertus, parodas, muzikinius vakarus. Būtų puiku, kad ir miestiečiai galėtų ten lankytis.

 

Justina

Šio objekto vizija pernelyg nesidomėjau, žinau, kad ten vyko gaisras. Aš esu už tai, kad senajame policijos pastate atsirastų kultūrinės erdvės. Turime "Kultūros fabriką", bet menininkams ten kainos neįkandamos.

 

Simona

Nesvarbu, kas tą pastatą užimtų, svarbiausia jį sutvarkyti. Ne kartą vaikščiojau pro šalį, ir tai labai nemalonu net dienos metu. Langai išdaužyti, vaikštinėja neaiškūs asmenys.

 

 

Kęstutis

Esu nieko prieš. Tik klausimas: kiek Klaipėdoje yra menininkų? Juk turime "Kultūros fabriką". Bet jeigu menininkams trūksta erdvių, kodėl neišnaudojus to objekto? Atsiras ir daugiau vietų darbuotis, kurios, neabejoju, pritrauktų jaunimo.

 

Lina

Nežinau, ką pasakyti. Pati darbuojuosi savo kambaryje, bet žinau, kad kitiems menininkams naujosios erdvės būtų reikalingos.

 

 

Ramūnas

Girdėjau, kad policijos pastate turi atsirasti viešbutis... Bet jei sakote, kad kalbama apie kultūrines erdves, kodėl gi ne? Nėra skirtumo, svarbiausia, kad šis gražus pastatas būtų sutvarkytas.

 

Martynas

Negirdėjau apie šią idėją, bet ji yra puiki. Kas, jei ne menas, ten turėtų įsikurti? Šiandien važiuodami autobusu kalbėjome, kad Klaipėdoje senamiestis merdi, pristatyta didžiulių prekybos centrų, biurų, tačiau miestui reikia gyvasties. Tokių kultūrinių erdvių reikia visame mieste - kad žmonės turėtų kur nueiti ir atsiskleisti. Juk neužtenka vien sutvarkyti šaligatvius. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder