Nauji mokslo metai pasitinka naujus rūpesčius

Nauji mokslo metai pasitinka naujus rūpesčius

Mokslo metai jau artėja, mokyklos pluša, kad galėtų laiku pasiruošti ugdymo procesui, kuris tenkintų mokytojus, mokinius ir tėvelius. Liko mažiau nei savaitė, tačiau mokytojai dar tik grįžta iš atostogų, o planai, kaip vyks ugdymo procesas, dar tik sudarinėjami.

Visgi mokymo įstaigos artėjančius iššūkius priėmė ir kai kurios jau nusibrėžė naujų mokslo metų gaires.

Reguliuos srautus

Mokyklos darbuotojų, kurie sutiko komentuoti artėjantį ugdymo procesą naujais mokslo metais, tik saujelė. Paaiškėjo, kad daugelis mokyklų direktorių ir mokytojų šiuo metu yra seminaruose, susirinkimuose ir konferencijose, kurių paskutinę rugpjūčio savaitę netrūksta.

"Tik rugpjūčio pabaigoje pradedame kalbėti apie pakeitimus. Apie laukiančius pokyčius galėjome kalbėti jau birželio mėnesį, kai sudarinėjome tvarkaraštį. Mes planuojame. Bet kai neduoda informacijos, ar ji vis keičiasi, lieka tik laukti", - atsiduso vienos mokyklos direktorė.

Kaip vyks ugdymo procesas? Kai kuriose mokyklose bus siekiama, kad mokiniams septynios pamokos nesibaigtų vėliau nei trečią valandą. Tačiau, teigiama, ar pavyks tai įgyvendinti praktiškai - parodys laikas.

"Pamokos vyks įprastu laiku, reguliuosime srautus, išėjimus. Kadangi mūsų mokykla yra maža, pertraukų metu skatinsime mokinius eiti į lauką, mokytojai taip pat bus gryname ore", - planus pasakojo Klaipėdos Tauralaukio progimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Daiva Menclerienė.

Panašiai procesai vyks ir Klaipėdos "Santarvės" progimnazijoje. Ten taip pat bus siekiama kaip įmanoma labiau reguliuoti mokinių srautus.

"Mokiniai mokysis klasėse. Tačiau mokiniai ne vien tik pro pagrindines duris įeis. Tam bus išnaudoti visi pastato įėjimai. Suskirstėme, kurios klasės pro kurias duris įeis. Pailginome pietų pertrauką, kad nesusidarytų srautai.

Pradinukų korpusą atskyrėme nuo vyresniųjų. Ribosime tėvų patekimą į mokyklą. Prašysime, kad vaikai nebūtų lydimi į mokyklą be reikalo. Mokytojai pasitiks mokinius prie įėjimo, kol pradinukai sužinos, kaip nueiti iki savo kabinetų", - mintimis pasidalijo Klaipėdos "Santarvės" progimnazijos direktorė Laima Vaitonienė.

Nors atrodytų, kad mokymosi įstaigoms didžiausiu galvos skausmu turėtų būti valgyklos, kai kurios mokyklos su savo virtuvės virėjais jau sėkmingai susitarė, kaip skirstys klases ir kokio ilgio pertraukų reikės, kad visi liktų pamaitinti.

Beje, Klaipėdos "Santarvės" progimnazijoje naujais mokslo metais nebus organizuojami masiniai tėvų susirinkimai.

"Jie bus vykdomi mažomis grupėmis. Tikimės, kad tėvus mes suprasime ir kad jie supras mus. Jeigu pamatysime, kad mūsų sprendimai yra tobulintini, mes juos patobulinsime", - atviravo Klaipėdos "Santarvės" progimnazijos direktorė L. Vaitonienė.

Švęs kabinetuose

Kas laukia rugsėjo 1-ąją? Kai kurios švietimo įstaigos šventės atsisakyti nepanoro. Vienose mokyklose šventė bus, o kitose daug kuklesnė - kabinetuose. Daugiau informacijos kiekviena mokykla savo mokiniams pažadėjo suteikti šią savaitę.

"Šventė bus. Tačiau kiekvienas mokytojas ją organizuos savo klasėje, pagal atskirą tvarkaraštį. Pirmų klasių tėveliai bus laukiami jau rugpjūtį. Vyresnių klasių - bus pakviesti tik mokiniai, kiek vėliau bus bendraujama su tėveliais", - paaiškino Klaipėdos Marijos Montessori mokyklos-darželio direktorė Rita Bružienė.

Tačiau prieš artėjančius mokslo metus yra ir rūpesčių. Pavyzdžiui, kai kuriems tėveliams reikia kuo greičiau susirūpinti vaikų medicinine pažyma.

Ne paslaptis, kad prieš pat mokslo metų pradžią, ypač siautėjant koronavirusui, tai padaryti nėra pati lengviausia užduotis.

"Kam akis ar stuburą pasitikrinti. Pakankamai rūpesčių turi ir tėvai. Žinau, kad gimnazijos rengia motyvacinius pokalbius, o kai kurios jau organizuoja susitikimus. Mokyklos turi didelį krūvį, reikia vykdyti Švietimo ministerijos nurodymus. Tikimės, kad paskutinėmis dienomis bus daugiau informacijos, nes tai paliečia kiekvieną šeimą", - teigė vienos Tėvų tarybos pirmininkė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder