Nauji Karalienės Luizės pažinimo keliai

Nauji Karalienės Luizės pažinimo keliai

Prūsijos Karalienė Luizė prisimenama ir gerbiama Vokietijoje iki šiol - jos vardu pavadintos miestų aikštės, gatvės, kavinės. Luizės atminimą saugo muziejų ekspozicijos, parodos, suvenyrai turistams. Ant jos kapo-mauzoliejaus ir šiandien nešamos gėlės.

Tuo galėjo įsitikinti Klaipėdos Rotary klubo "Karalienė Luizė" narės, rugsėjo 20-23 d. keliavusios Karalienės Luizės keliais Berlyne, Potsdame, Prūsijos žemėse.

Vokiečiai saugo ir brangina dažnai "Širdžių Karaliene" vadinamos Luizės atminimą. Luizės draugijos vadovė Barbara Schubert tikino, kad Karalienės Luizės stiprybė, išmintis ir paprastumas traukė žmonės tada, apie ją su meile kalbama ir dabar. "Į Luizės šventes Potsdame susirenka daugybė žmonių. Verslininkai, menininkai, istorinių klubų nariai kuria renginius kartu - vyksta istorinės medžioklės su varovais, puošnūs dvaro šokiai, kepami ir renkami skaniausi Luizės pyragai" - džiaugiasi p. B.Schubert.

Faktas, kad Klaipėda (Memelis) 1807 m. buvo tapusi laikinąja Prūsijos sostine, nenuėjo užmarštin. Luizės tėvų vasaros rezidencijoje Hohenzieritzo pilyje, kur karalienė praleido paskutines savo gyvenimo dienas, veikia muziejus. Čia eksponuojami ir Klaipėdos Rotušės piešiniai, aprašyta karališkos šeimos kelionė per Kuršių Neriją, gyvenimas vėjuotame mieste, čia vykę susitikimai su Rusijos caru Aleksandru I.

Dešimties vaikų mama, mylima karaliaus Vilhelmo III žmona ir iškili Prūsijos valdovė mirė sulaukusi 34 metų nuo išsekimo, palaidota Berlyne, Šarlotenburgo parko mauzoliejuje. Karalienės mirtį vokiečiai vadina vienu didžiausiu šalies praradimu. Ant balto marmuro paminklo ir šiandien nevysta gėlės.

Išvyka į Vokietiją Rotary bendruomenės narės vadina nauju Luizės atradimu ir džiaugiasi pasisėmusios idėjų. "Gyvai pamatėme ir pajutome Luizės svarbą Prūsijai, sužinojome daugiau apie šios istorinės asmenybės gyvenimą. Tikiuosi, jog su dar didesniu entuziazmu imsimės darbų, kad atminties ženklai apie Luizę grįžtų į Klaipėdą" - sako Rotary klubo prezidentė Jolanta Braukylienė.

Rotarietės jau sukūrė turistinį maršrutą pėsčiomis "Karalienės Luizės pėdsakai Klaipėdoje", organizuoja Luizės gimtadienio paminėjimą kovo 10 d., pažymėjo lentele Luizės liepą Piktupėnuose (Pagėgių raj.), kur vyko Napoleono ir Karalienės susitikimas, lėmęs Prūsijos ateitį.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder