Naujas sezonas – po "Meridiano" burėmis

Naujas sezonas – po "Meridiano" burėmis

Klaipėdos miesto simbolis burlaivis „Meridianas“ pradeda trečiąjį po rekonstrukcijos „navigacijos“ sezoną. Jau tapo tradicija, kad jo pradžią gegužės 14 d. 13 val. paskelbs burių pakėlimo ceremonija, kurią stebėti kviečiami klaipėdiečiai bei miesto svečiai.

Iškėlęs bures bei pasipuošęs įspūdinga iliuminacija „Meridianas“ tądien taps ir simboliniu tradicinio Klaipėdos laivų parado dalyviu. Įvairūs jūriniai renginiai vyks visą gegužės 14-osios dieną ir vėlų vakarą, kai mariose bus galima grožėtis naktine laivų kolona bei fejerverku.

Nors „Meridianas“ neplaukia, pasiruošimas sezonui vyksta kaip ir bet kuriame kitame laive: po žiemos perdažyti mediniai laivo bortai, atnaujinti deniai, padaryta daugybė kitų darbų.

Burių kėlimas – taip pat realus veiksmas, nes „Meridiano“ rangautas ir takelažas sumontuotas tarsi veikiančio burlaivio. Skirtumas tik tas, kad jam pasiūtos specialios burės, iš dalies prapučiamos vėjo. Tiesa, net ir su tokiomis burėmis „Meridiano“ įgulai tenka nuolat stebėti vėjo greitį ir, atsižvelgiant į jį, reguliuoti burių plotą.

Iš viso „Meridianas“ turi 14 burių, kurių bendras plotas siekia beveik 700 kv. metrų. Tuo metu, kai ši barkentina plaukiojo jūromis, joje jūreivystės paslapčių mokėsi būsimi jūrininkai, kapitonai. Išlaikant tradiciją, ir dabar „Meridiano“ bures kasmet pakelia Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantai.

Atsinaujinęs šiltąjį metų sezoną pasitinka ir „Meridiano“ restoranas, ta proga pristatantis naują valgiaraštį. „Meridianas“ ir toliau išlieka viena iš nedaugelio vietų Klaipėdoje, kur galima mėgautis patiekalais iš šviežių žuvų. Į naująjį valgiaraštį restorano šefas įtraukė tiek mūsų vandenų žuvis, tokias, kaip sterkas, ešerys, tiek ir specialiai tiekiamus tuną, eršketą ir kt. Be žuvų, bus naujų patiekalų ir iš mėsos, jūros gėrybių, o taip pat - desertų, tarp kurių vienas aktualiausių artėjant vasaros sezonui - ypatingų skonių namų gamybos ledai.

Darbo dienomis, nuo 12 iki 15 val., „Meridiane“ ir toliau bus tiekiami populiarumo sulaukę verslo pietūs. Vasarą šiais pietumis bus galima mėgautis ir viršutiniuose burlaivio deniuose atvirame ore. Staliukai čia atsiras nuo birželio. Tuomet bus pereita ir prie vasarinio darbo laiko: „Meridianas“ dirbs kasdien iki 24 val., sekmadieniais – iki 22 val. Beje, pasidžiaugti pavasario saule gurkšnojant kavą ar skanaujant desertą prie pagrindiniame denyje, šalia baro, esančių staliukų galima jau ir dabar.

Tuo metu viena didžiausių planuojamų artėjančios vasaros naujovių - lauko kavinė krantinėje šalia „Meridiano“. Jos išskirtinumas tas, kad lankytojai, sėdėdami prie staliukų krantinėje, galės mėgautis didingu burlaivio vaizdu.

Norint apsilankyti „Meridiane“, nėra būtina susiruošti į restoraną ar kavinę. Kaip ir praėjusį sezoną, taip ir šiemet visi norintys galės apžiūrėti „Meridiano“ ekspoziciją sumokėję simbolinį mokestį ir įsigiję svečio pasą. Į jo kainą įeina ne tik laivo apžiūra, bet ir pasirinktas gėrimas – kavos, arbatos puodelis, stiklinė sulčių ar vandens – „Meridiano“ bare. Visi iš Svečio paso surinkti pinigai keliauja į Klaipėdos jūrinio miesto simbolio burlaivio „Meridianas“ paramos fondą, kuris rūpinasi šio 1948 m. Suomijoje pastatyto istorinio laivo išlaikymu.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder