Nauja tvarka apkartino persikėlimą keltu

Nauja tvarka apkartino persikėlimą keltu

Nuo šių metų pradžios pasikeitus neatlygintino perkėlimo į Kuršių neriją leidimų išdavimo tvarkai susidurta su pirmaisiais nepatogumais.

Į redakciją kreipėsi Neringoje gyvenanti Sabina, kurios kelionė į darbą savaitės pradžioje apkarto - sugedo nuosavas automobilis.

Nusivylė nauja tvarka

Pasiskolinusi kitą automobilį moteris nemokamai naudotis kelto paslaugomis negalėjo. Tai neringiškę papiktino, mat teko ne tik susimokėti už kelionę, bet ir gaišti laiką siekiant išsiaiškinti situaciją.

"Žmogus turėtų galimybę turėti grįžti į gyvenamąją vietą, o ne automobilis. Galbūt taip yra dėl piktnaudžiavimo atvejų. Siūliau pateikti visus reikalingus dokumentus, bet nebuvo jokio noro spręsti problemą.

Namo turėtume grįžti nemokamai, o ne būti diskriminuojami. Džiaugiausi, kad kažkas paskolino automobilį ir turėjau galimybę grįžti", - tikino moteris.

Nuo 2019-ųjų sausio 1 dienos persikėlimo per Kuršių neriją tvarką nustato Lietuvos automobilių kelių direkcija. Pasak AB "Smiltynės perkėla" atstovo spaudai Jevgenijaus Bardausko, vykdant perkėlimus įmonė vadovaujasi šia tvarka.

Visgi keblioje situacijoje atsidūrusios Neringos gyventojos manymu, iki naujos tvarkos, kai situaciją kontroliavo Neringos ir Klaipėdos savivaldybės, problemos buvo sprendžiamos lanksčiau, mat buvo atsižvelgiama į gyventojų interesą.

"Šiuo atveju bandžiau aiškintis ir vis buvau nukreipiama kitur. Susisiekusi su Kelių direkcija sulaukiau pasiūlymo mokėti už važiavimą ir tik tada prašyti kompensacijos. Prašiau elektroniniu paštu atsiųsti tvarką dėl galimybės kompensuoti, bet konkretaus atsakymo nesulaukiau", - nusivylimo neslėpė Sabina.

Turėtų grąžinti pinigus

Pasak Kelių direkcijos Valstybės turto skyriaus ekonomistės Ievos Džervutės, neringiškė turėtų sulaukti kompensacijos už sumokėtą perkėlimą kitu automobiliu, tačiau tik tuo atveju, jeigu transporto priemonė registruota Neringos mieste ar Smiltynėje gyvenamąją vietą deklaravusio asmens vardu.

"Lietuvos Respublikos kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatyme yra numatyti atvejai, kai yra kompensuojama perkėlimo keltais per Klaipėdos valstybinio jūrų uosto akvatoriją į Kuršių neriją ir iš Kuršių nerijos bilieto kaina.

Kad ją gautų, gyventojas privalo Kelių direkcijai pateikti prašymą dėl bilieto kainos kompensavimo ir kelto bilieto kopiją. Ant bilieto, kurio kopija teikiama, turi būti nurodytas transporto priemonės valstybinis registracijos numeris (gali būti užrašytas ranka). Bilietas turėtų būti patvirtintas AB "Smiltynės perkėla" spaudu ir bendrovės atstovo parašu", - tikino I. Džervutė.

Ji pridėjo, kad Kelių direkcija, gavusi minėtus dokumentus, per nustatytą laiką patikrins gautą informaciją ir įpareigos AB "Smiltynės perkėla" kompensuoti transporto priemonės bilieto kainą. Kompensacijai gauti moteris AB "Smiltynės perkėla" turės pateikti bilieto originalą.

Sprendimą priima LAKD

Apie Neringos gyventojų laukiančius pokyčius AB "Smiltynės perkėla" informavo dar šių metų pradžioje.
Kaip ir minėta Kelių direkcijos atstovės komentare, fiziniai ir juridiniai asmenys, norintys gauti minėtą leidimą, turi kreiptis į Lietuvos automobilių kelių direkciją. Visus dokumentus galima siųsti el. paštu [email protected]. Vis dėlto, kad procesas būtų kuo sklandesnis, kurį laiką ir toliau bus galima konsultuotis su savivaldybėmis.
AB "Smiltynės perkėla" primena, kad šie leidimai iki šiol buvo atnaujinami visiems kas dvejus metus. Paskutinį kartą tai padaryta praėjusių metų pavasarį. Tuomet Neringos gyventojams jų buvo išduota 4 605, o Smiltynės - 100. Iki metų pabaigos papildomai išduoti dar 379 leidimai fiziniams asmenims, juridiniams - 1 819, 1 160 - įstaigoms ir 38 - neįgaliesiems.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder