Nauja mokykla - su daržais ir amfiteatru

Nauja mokykla - su daržais ir amfiteatru

Planuojama, kad 2020-ųjų rugsėjį mažieji klaipėdiečiai jau galės atverti šiaurinėje miesto dalyje pastatytos naujos mokyklos duris. Prasideda projektavimo darbai. Pirmines vizijas pateikę projektuotojai žadėjo, kad mokykla bus inovatyvi ir patogi.

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas pasirašė sutartį su konkursą laimėjusiais projektuotojais - klaipėdiečių kompanijos "A405" atstovais.

Klaipėdoje ne vieną naują statinį (tarp jų - sporto kompleksą "Impuls", "Mercedes" autosaloną) projektavę "A405" architektai neslėpė, kad Senvagės gatvėje suprojektuoti naują mokyklą jiems yra malonus iššūkis.

"Didžiulis šlaitas, ant kurio bus statoma mokykla, suteikia daug galimybių daryti ją inovatyvią", - sakė architektas Gintaras Čičiurka.

Koncepcinius sprendinius kartu su juo kūrė architektai Saulius Plungė ir Valdas Janulis.

Planuojama, kad mokykla bus sudaryta iš dviejų dalių, kurias jungs virš Senvagės gatvės nutiesta galerija. Apvalioji dalis bus skirta mokyklinei veiklai, o stačiakampė - sportinei.

"Daug dėmesio skirsime erdvėms išnaudoti. Mokyklinėje dalyje numatyta išnaudoti stogus. Ant stogo bus galima įrengti daržų lysves, kurios pravers biologijos pamokoms, galės stovėti teleskopai, net ir skėčiai su gultais. Taip pat viduryje, ant pirmojo aukšto stogo, bus įrengtas kiemas su amfiteatru. Beje, amfiteatras bus įrengtas ir viduje, pirmojo aukšto fojė", - sakė G. Čičiurka.

Pasak projektuotojų, apvali pastato forma suteikia ir saugumo, mat, turint vidinį kiemą, nebereikia sukti galvos dėl mokyklos aptvėrimo.

"Galbūt sportinę dalį ir reikės aptverti. Sporto komplekse bus įrengtos atskiros salės pradinukams ir 5-8 klasių mokiniams. Lauke bus įrengtos krepšinio, futbolo, tinklinio aikštelės, bėgimo takeliai ir treniruokliai. Virš Senvagės gatvės pastatytos galerijos dangą planuojama daryti tinkamą bėgti. Prastu oru ši galerija puikiai galėtų tikti sportui", - pasakojo architektas.

Iššūkiu projektuotojams taps ir tai, kad naujoji mokykla bus A++ energetinės klasės - pastatas pats turės apsirūpinti energija. Tačiau neabejojama, kad su šia užduotimi pavyks susidoroti.

Pasak S. Budino, projektavimui numatyti metai, tad preliminariai skaičiuojama, kad realūs statybų darbai galėtų prasidėti 2018 m. pabaigoje.

"Planuojama, kad 2020-2021 mokslo metams ši nauja mokykla bus atidaryta. Tai bus šiuolaikinė mokykla ne tik savo forma. Tikimės, kad naujas pastatas padės išspręsti ne tik pastaraisiais metais tvyrančią įtampą šiaurinėje miesto dalyje dėl vietų stygiaus mokyklose, bet padės spręsti ir darnaus judumo klausimus mieste", - vylėsi S. Budinas.

Numatyta, kad naujoji mokykla bus gamtamokslinės pakraipos. Tai bus progimnazija. Planuojama, kad naujoji mokykla turėtų priimti 652 mokinius.

"Planuojama, kad į naująją mokyklą dirbti turėtų persikelti Tauralaukio progimnazijos pedagogų kolektyvas", - minėjo S. Budinas.

Kol kas nežinoma, kaip turėtų vadintis naujoji mokykla. Projektuotojai naudoja "Senvagės" pavadinimą, o S. Budinas svarsto, kad ji galėtų vadintis "Šimtmečio" mokykla. Dar planuojama dėl to pasikonsultuoti su bendruomene.

Tai bus pirmoji Klaipėdoje ir antroji Lietuvoje naujai pastatyta mokykla po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo. Dabar jauniausia mokykla yra Prano Mašioto progimnazija. Tačiau ji buvo statyta iš itin nekokybiškų medžiagų, tad nepaisant nedidelio amžiaus jos energetiniai parametrai labai prasti.

Planuojama, kad naujos mokyklos statybos kainuos apie 6 milijonus eurų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder