Namo administratoriui - kaltinimai vilkinimu

Namo administratoriui - kaltinimai vilkinimu

Į redakciją užėjusi jau renovuoto Taikos pr. 11 namo gyventoja tvirtino negalinti susišnekėti su UAB "Paslaugos būstui" atstovais. Esą nemaža namo gyventojų dalis norėtų už renovaciją susimokėti iš karto, bet to neleidžiama daryti. Bendrovės atstovai tikina, kad tai bus galima padaryti tik tada, kai bus gauta valstybės parama.

Paprastai žmonės skundžiasi, kad statybininkai prastai atliko renovavimo darbus. Taikos pr. 11 namo, kurį administruoja UAB "Paslaugos būstui" ir kuris pernai spalį baigtas renovuoti, gyventoja (redakcijai pavardė žinoma) sako, kad darbai atlikti gerai. Šįsyk problema - namą administruojanti bendrovė. Esą jos atstovai vilkina ir netvarko renovacijos dokumentų, tad kiekvieno iš 70 butų gyventojai užuot mokėję apie 46 eurus moka po 73 eurus. Gyventojai svarsto, kad "Paslaugos būstui" neva siekia kuo ilgiau tvarkyti dokumentus, kad iš gyventojų surinktų kuo daugiau pinigų. Pati bendrovė teigia negavusi kompensacinės sumos ir šiuo metu negali įgyvendinti gyventojų pageidavimų.

Gyventojams įtarimų kyla ir dėl "nesąmonių apskaičiuojant, kiek kiekvienam butui kainuos renovacija". Ir vieną kartą skaičiuota, ir kitą, kiekvienam butui susidarė apie 500 eurų skirtumas. Žmonės prašė perskaičiuoti, bet bendrovė nesutinka.

Moteris tvirtina, kad norėtų susimokėti už renovaciją visą jos butui priskaičiuotą 10 tūkst. eurų sumą. Tačiau to neleidžiama daryti, nes mokėdama ilgą laiką ji, įskaičiuojant procentus, turės sumokėti 15 tūkst. eurų. Pasak jos, beveik pusė Taikos pr. 11 namo gyventojų nori mokėti visą sumą, kad to išvengtų.

Niekas tyčia nevilkina

UAB "Paslaugos būstui" vyr. vadybininkė Regina Martinkienė aiškino, kad gyventojai visos sumos kol kas negali sumokėti dėl užtrukusio renovacijos dokumentacijos tvarkymo. To proceso neįmanoma pagreitinti, o, anot vadybininkės, klausimų turėjusiems gyventojams tai buvo paaiškinta ir parodyti dokumentai.

Prašymai dėl kompensacijos ir visi dokumentai yra teikiami Būsto energijos taupymo agentūrai prie Aplinkos ministerijos. "Niekas tikrai tyčia nevilkina dokumentų tvarkymo proceso. To namo statybos darbų baigimo aktas pasirašytas lapkričio 23 d., t. y. metams baigiantis. Rangovas mums turėjo pateikti visus dokumentus, turėjome sulaukti galutinio pinigų paskirstymo. Kol to sulaukėme, jau ir gruodis atėjo. Vienus dokumentus pateikėme, bet juose buvo klaidų dėl šiluminių apskaičiavimų, viską vėl reikėjo iš naujo skaičiuoti. Tad viskas užsitęsė ir dokumentai antrą kartą dar nėra atiduoti. Paprastai tokie dokumentai "vaikšto" apie pusę metų", - aiškino vadybininkė.


PRIEŽASTIS. Kol nesutvarkyti visi dokumentai ir nėra grąžinta visa valstybės parama, bankas nesutinka priimti iš gyventojų visos sumos už renovavimą. Egidijaus Jankausko asociatyvi nuotr.

R. Martinkienė teigia, kad jau visi dokumentai yra parengti ir juos netrukus ketinama teikti agentūrai. "Ką čia vilkinsi. Kuo greičiau grįžta valstybės pinigai, tuo greičiau gyventojai gali padengti didesnę paskolos dalį. Jeigu kas nors, tarkime, norėtų vilkinti, niekam iš to jokios naudos nebūtų, nes jokie pinigėliai nenubyrėtų. Projekto administravimo mokestis "Paslaugos būstui" buvo mokamas renovacijos metu, tik kol vyko darbai. Kai tik buvo pasirašytas statybos užbaigimo aktas, administravimo mokestis buvo nutrauktas sulig ta diena", - aiškino R. Martinkienė.

Neleidžia bankas

Kodėl Taikos pr. 11 namo gyventoja moka 73 eurus, o ne 46, vadybininkė, nematydama konkretaus dokumento, negalėjo paaiškinti. Gyventoja turi ateiti į bendrovę "Paslaugos būstui" ir jai bus paaiškinta.

Pasak R. Martinkienės, visi kiti mokesčiai yra skaičiuojami atsižvelgiant į turimą kvadratūrą ir visi bendri viso namo darbai - taip pat. Individualiai skaičiuojami tik kiekvieno buto langų keitimo ar balkonų įstiklinimo darbai. Atskirai, kiek kiekvienas butas turi mokėti už stogo tvarkymo ar kitus darbus, neskaičiuojama. Butams yra pateiktos visos bendros sumos.

Pasak vadybininkės, Taikos pr. 11 namo renovacijos kreditas - 630 tūkst.742 eurai. Kainos kiekvienam butui skirtingos - ir 6, ir 7, ir 9 ir 13 tūkst. eurų.

"Šiuo metu, kol dar nepateikėme dokumentų, kol nėra gauta visa valstybės parama, bankas nesutinka priimti iš buto visos sumos už renovavimą. Nes tik tada, kai bus gauta visa valstybės parama, bus aišku, kokia tiksliai kuriam butui liks paskolos dalis. Kai tik parama bus gauta, tada nors tą pačią dieną gyventojai gali ateiti pas mus, į bendrovę "Paslaugos būstui", finansininkė išrašys pažymą, kiek sumokėta, kiek dar liko mokėti. Su ta pažyma jie galės eiti į banką ir sumokėti nors ir visą sumą iš karto arba dalimis, jeigu norės", - aiškino vadybininkė ir apgailestavo, kad kartais gyventojai nenori girdėti, kas jiems sakoma.

R. Martinkienė mano, kad kovą jau turėtų sparčiau pajudėti reikalai su Būsto agentūra. Iki šiol metų pradžioje kaip paprastai būna tempiama guma, nes perskaičiuojamas biudžetas. Ji mano, kad agentūrai viską patikrinti reikės mažiausiai mėnesio. Pasak vadybininkės, pinigų grąžinimo procesas trunka nuo 4 iki 6 mėnesių. "Žmonės keistai įsivaizduoja, kad viskas padaroma per kokią savaitę. Taip neišeina. Kadangi tai valdiški pinigai, vyksta įvairūs tikrinimai ir pertikrinimai", - sakė "Paslaugų būstui" atstovė ir pridūrė, kad balandį jau galima tikėtis, jog valstybė grąžins tuos 35 proc. namo renovacijos kainos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder