Nakvynės namuose tenka spaustis

Nakvynės namuose tenka spaustis

Paspaudus šalčiams gyvenamosios vietos neturintys žmonės ėmė ieškotis, kur prisiglausti. Kol kas medikai dar nepastebi, kad pranešimų apie viešose vietose šąlančius benamius daugėtų, tačiau nakvynės namuose jau sunkiai telpa norintieji pernakvoti.

Klaipėdos nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė sakė, kad pastarąsias savaites nakčiai apsistoja daugiau benamių nei turima vietų. Nors turimos 52 vietos, šaltomis naktimis nakvoja ir po 60 žmonių.

"Pastarąsias dvi savaites vietų skaičius viršytas. Tačiau mes teikiame paslaugą pagal galimybes, kad žmonės būtų priimti, galėtų sušilti, nusiprausti, pernakvoti, maisto pasigaminti. Darbuotojai tariasi su žmonėmis, kad jie priimtų kitus, suranda kokią kėdę, vietos ateinantiems. Kartais būna, kad net jei ateina išgėrę asmenys, bet būna labai ramūs, netriukšmauja, nekonfliktuoja, tuomet jų į lauką niekas nevaro, bet jeigu konfliktuoja, nakvoti tokie žmonės nepriimami", - pasakojo A. Kontrimaitė.

NAMUKAI. Specialūs namukai benamiams nakvoti Dubysos g. turėtų atsirasti iki metų pabaigos. Projektuotojų vizualizacija

Nakvynės namų padalinio Šilutės pl. rūsyje įrengtose tikrai ne pačios geriausios būklės patalpose benamiai gali apsistoti nuo 20 val. vakaro iki kitos dienos 8 val. ryto. Po to jie turi išeiti, bet gali sugrįžti vakare.

Tame pačiame pastate teikiama ir laikino apgyvendinimo paslauga - žmonės gali apsigyventi iki 6 mėnesių. Sudaroma sutartis, kuri pagal poreikį pratęsiama. Pasak A. Kontrimaitės, kartais ilgesniam laikui nori apsistoti ir tie, kurie paprastai nakvoja rūsio patalpose. Tačiau tuomet ima piktintis pasirašiusieji sutartis - mat, norint naudotis laikino apnakvyndinimo paslauga, reikia ir sveikatą pasitikrinti, ir pačiam susitvarkyti, ieškotis darbo, būsto, būti motyvuotam keisti gyvenimo būdą.

Mėnesio pradžioje Klaipėdoje mirė sušalusi ir neblaivi nakvynės namų gyventoja. Pasak įstaigos vadovės, lauke rasta 63-ejų moteris nuolat pažeidinėdavo vidaus tvarkos taisykles, girtavo, kėlė konfliktus. Dėl jos elgesio ne kartą buvo kviesta saugos tarnyba, greitoji medicinos pagalba.

Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vyr. gydytojas Rimvydas Juodviršis teigė, kad pastaruoju metu nesulaukiama daugiau iškvietimų dėl viešose vietoje gulinčių, šąlančių benamių.

"Padaugėjimo kol kas nebuvo. Jų yra nuolat, o kai kurios pavardės nuolat kartojasi", - "Vakarų ekpresui" sakė R. Juodviršis.

Tikimasi, kad situacija pagerės ir benamiams nebereikės spaustis, kai Dubysos g. 39 atsiras specialūs namukai, kur būsto neturintys žmonės galės pernakvoti, nusiprausti, išsiskalbti rūbus, o norintys - ir išsiblaivyti. Kadangi neįmanoma nuspėti, ar nebus piktavališkai nusiteikusių "klientų", planuojama, kad stacionarios lovos bus tvirtinamos prie sienų ir grindų, o prausyklos ir visa kita įranga bus iš tokių medžiagų, kurias sunku sugadinti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder