Nakvynės namuose benamiai (ne)laukiami

Nakvynės namuose benamiai (ne)laukiami

Klaipėdos benamiai piktinasi, kodėl į nakvynės namus jiems leidžiama užeiti tik vakare, o išprašomi jau ryte. Juk reikia ir valgyti pasigaminti, susitvarkyti, išsimiegoti... Įstaigos vadovai tikina, kad benamiams yra sudarytos sąlygos čia gyventi nuolat, tačiau esą jie patys to nenori.

Į "Vakarų ekspreso" redakciją kreipęsi keturi benamiai teigė, kad Šilutės plente įsikūrusiuose nakvynės namuose situacija laikinai pagerėjo tik skaudžiomis aplinkybėmis, kuomet vienas iš benamių mirtinai sušalo prie šios įstaigos durų laukdamas, kol bus įleistas vidun. Tuomet Savivaldybė nutarė, jog per didžiausius šalčius benamiams turėtų būti leidžiama nakvynės namuose būti visą parą.

Tačiau po kurio laiko viskas grįžo į savo vagas: kasdien jie išvejami lauk 8 valandą ryte, o vakare durys jiems atveriamos tik po 20 val.

Benamiai tikino vos spėjantys tvarkytis: vėlai vakare grįžus į nakvynės namus jiems tenka pasigaminti valgyti, išsiskalbti drabužius, nusiprausti. Visa tai trunka keletą valandų, tad ant savo medinių gultų jie atsigula prieš vidurnaktį, o ryte jau vėl išprašomi lauk.

Paklausti, ką gi jie visą dieną veikia, benamiai gūžtelėjo pečiais: kol apsaugininkai jų neišvaro lauk, vaikštinėja prekybos centruose, kiti lūkuriuoja prie laukųjų nakvynės namų durų.

Labiausiai jie piktinasi tuo, jog į lauką neva išvejami netgi ligoti žmonės, vienas jų, neturintis kojų, dėl rūkymo kambaryje taip pat buvo išmestas lauk.

"Kodėl negalėtume anksčiau grįžti į nakvynės namus? Juk ten nuolat kažkas budi - administracija, socialiniai darbuotojai ar valytoja. Lauke būti šalta, su savimi dar reikia nešiotis daiktus", - teigė benamiai.

Pasak įstaigos direktorės Almos Kontrimaitės, viskas yra paprasta.

"Nakvynės namai siūlo dvi paslaugas: laikiną apgyvendinimą ir laikiną nakvynę. Laikinai apsigyventi gali tie, kurie sudaro sutartį ir moka 20 proc. savo pajamų (socialinės pašalpos arba atlyginimo). Šiuo metu turime 15 laisvų vietų. Tačiau benamiai dažnai nebūna motyvuoti sudaryti sutarties, kadangi jie nori išgerti, nemėgsta laikytis tvarkos, nenori mokėti už paslaugas", - teigė ji.

Anot direktorės, kad viso to būtų išvengta ir sutarties nesudarę benamiai į nakvynės namus ateitų tik pernakvoti, jie ir įleidžiami tik vakare.

Kai Lietuvą stingdė didžiausi šalčiai, visiems benamiams buvo leidžiama gyventi nakvynės namuose ištisą parą. Tačiau A. Kontrimaitė baisėjosi, kas tuo metu įstaigoje dėjosi: buvo nesaikingai vartojamas alkoholis, teko keletą kartų net kviestis saugos tarnybą.

Laikinos nakvynės paslauga naudojasi 52 benamiai, o laikinųjų gyventojų - dvigubai daugiau.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder