Naktinis reidas: naktinėtojai kontrolierių neišsigando

Naktinis reidas: naktinėtojai kontrolierių neišsigando

Inspektoriai apsiginklavo informacija ir vaizdo kameromis, pareigūnai – griežtais žodžiais. Tikslas: rimtis senamiestyje. Taip pasiruošę į senamiesčio gatveles ir barų prieigas patraukė Viešosios tvarkos skyriaus bei policijos pareigūnai.

Tikrino skundus

Penktadienio vėlumą į jaunimo pasilinksminimo vietas patraukę prižiūrėtojai neslėpė, kad jų pagrindinis tikslas - patikrinti kelioliką senamiesčio gyventojų skundų.

Vieni skundžiasi triukšmu, kiti tikina, kad jų rimtį drumsčia kone po langais rūkantys ar net girtaujantys asmenys.

Pareigūnai į Žvejų, Kurpių ir daugybę kitų gatvelių patraukė 22 val. vakaro. “Mūsų tikslas nėra išgąsdinti ar išvaikyti žmones", - sakė vienas iš pareigūnų.

Linksmai nusiteikę reido dalyviai teigė, kad fiksuoti rimties pažeidimus dar kiek ankstoka. Neramumai ir skundai dėl triukšmo dažniausiai pasipila kiek vėliau – po vidurnakčio, tad po senamiestį stebėtojai žingsniavo net iki 5 val. ryto.

Įspėjo girtaujančius

Mėsininkų gatve Turgaus gatvės link patraukę pareigūnai stabtelėjo prie Kurpių restorano. Nors žmonės ten netriukšmavo, iš restorano sklido tranki muzika.

“Čia vyksta gyvo garso koncertai, bet po vidurnakčio muzikantus pakeičia įrašai”, - sakė Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys.

Kadangi skundų šioje vietoje nesulaukiama, o restorano vadovai sugeba išlaikyti tvarką, pareigūnai su inspektoriais pajudėjo Jono kalnelio link.

Kad eita neveltui, ėmė aiškėti jau artėjant. Nuo kalnelio girdėjosi triukšmas, o ant suoliukų susėdęs jaunimas vartojo alkoholinius gėrimus.

Naktinėtojams buvo pasiūlyta gėrimus išpilti, tad tą padarę jaunuoliai patraukė į senamiesčio gilumą. “Gerti galite bare arba namuose, o ne čia”, - jaunuoliams papriekaištavo vienas iš pareigūnų.

Prožektoriais ginkluoti pareigūnai apžiūrėjo ir požeminius tunelius.

J. Valys tvirtino, kad prie Jono kalnelio ir ten esančiuose tuneliuose ne itin draugiškai nusiteikę žmonės vartoja ne tik alkoholį, bet ir narkotikus.

Vis dėlto pareigūnai nesistebėjo, kodėl girtaujančių asmenų neišbaido net vaizdo kameros. “Jie nėra kvaili. Žino, kur kameros “nemato”, ten ir būriuojasi”, - sakė vienas kontrolierių, pridūręs, kad sužaliavus medžiams rimties drumstėjus pastebėti dar sunkiau.

Nuo Jono kalnelio nusileidę tikrintojai patraukė į šalia esantį garažų masyvą.

V. Valys pasakojo, kad dėl šios vietos taip pat sulaukiama nemažai pastabų – teritorija prišiukšlinta, šalia stovi į apleistų pastatų sąrašą įtrauktas namas, vietą per metus pamėgo benamiai.

Ir išties – viename stogo jau neturinčiame garaže buvo pastebėtas miegantis benamis. Į guolį susisukęs ir kiek užsimiegojęs Jevgenijus tvirtino, kad čia gyvena pastoviai.

“Nenoriu į nakvynės namus. Ten per daug kontrolės”, - neslėpė benamis, paklaustas, ar žinantis, kur gali permiegoti žvarbiomis naktimis.

Apie vyriškį jau gan senokai žinantiems Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnams irgi belieka skėsčioti rankomis – prievarta vyro niekur nenuveši.

Bando pasitaisyti

Dar kartą Jono kalnelio prieigas apžiūrėję tikrintojai nužingsniavo Teatro gatvės link. Jų dėmesį patraukė nuo bistro “Happy U” sklindanti muzika. Ji sklido iš garso kolonėlės, kurią verslininkai kažkodėl įtaisė virš užkandinės durų.

Į laikrodį žvilgtelėjęs V. Valys užėjo į bistro – dirbantieji buvo įspėti, kad muzikos po 22 val. leisti nedera.

Netrukus byrai pasuko į Kurpių gatvę. Dėl čia įsikūrusio “Batman” kokteilių baro Viešosios tvarkos skyriaus specialistai, policijos pareigūnai ir miesto valdžia yra gavusi dešimtis skundų.

Inspektoriams triukšmo fakto užfiksuoti nepavyko – šalia baro stoviniavę jaunuoliai, paklausti, ką čia veikiantys, liūdnai tarstelėjo, kad į klubą jų neįleido dėl menko amžiaus.

Sujudimą gatvelėje pastebėjo ir šalia esančio namo gyventoja: pro langą išlindusi moteris šūktelėjo, kad pareigūnai turėtų atvažiuoti po kelių valandų, esą tada prasideda tikras “bardakas”.

Vis dėlto V. Valys pastebi, kad baro savininkai, kiek įmanoma, bando užtikrinti viešąją rimtį. Po skundų lavinos klientams nebeleidžiama rūkyti lauke, taksistų prašoma nevažinėti šalia baro, o į pasilinksminimo vietą įleidžiami asmenys nuo 21 metų.

Kaimynų šios priemonės neįtikino – dabar skundžiamasi, jog triukšmas sklinda iš vidiniame kiemelyje įkurtos rūkyklos.

Stebint situaciją pro klubo duris išvirto kikenanti jaunuolių kompanija ir puolė prideginėti savo cigarečių. Įkandin jų pasirodė ir klubo apsauginis – vyras paragino rūkymui pasirinkti kitą vietą arba eiti į rūkyklą.

Jaunas apsaugos darbuotojas tvirtino, jog šeimininkai reaguoja į gyventojų skundus. Apribota ne tik svečių laisvė išeiti į kiemą, bet ir svarstoma uždengti rūkyklą stogeliu, kad garsas nesklistų į kaimynystėje esančių namų langus.

V. Valys tvirtino, kad būtina išgirsti abi puses, tad užsuko ir į šalia baro esančius “Preliudijos” svečių namus. Iš šios įstaigos šeimininkų gauta daugybė skundų, kad naktinėtojai naktimis neleidžia svečiams ilsėtis.

Viešbutyje dirbusi moteris žinojo, kad tą naktį kontrolieriai patrauks į gatves, tad šiems paruošė kambarį, iš kurio esą gerai girdėti ir matyti, kas vyksta prie “Batman” baro.

“Žiemą svečius apgyvendinu kitoje pusėje esančiuose kambariuose, bet vasarą žmonės po vienos dienos išsikrausto, nes negali pailsėti”, - tvirtino moteris, pridūrusi, kad ramybės nebeturi ir kaimynystėje gyvenantys senjorai bei neįgalieji.

Viešbučio vadovė tvirtino, kad “veiksmas” prie klubo prasideda vėliau – po vidurnakčio. Vaizdo kamera per langus girdimus ir matomus vaizdus fiksavę inspektoriai moterį patikino, kad klubo savininkai, kiek įmanoma, atsižvelgia į pastabas.

Vis dėlto tyrimas bus tęsiamas – patys gyventojai naktimis filmuoja gatvėje vykstantį veiksmą, o skundus rašo inspektoriams, policijai, merui ir net Savivaldybės tarybos nariams.

Girtavo viešoje vietoje

Kol Viešosios tvarkos skyriaus specialistai bendravo su viešbučio darbuotoja, policijos pareigūnai sulaikė jaunuolius, kurie, eidami Jono gatve, vartojo alkoholinius gėrimus. Už tai vienas vaikinų “užsidirbo” protokolą, o kol jam jis buvo surašinėjamas, šalia stovėję jaunuolio draugai pareigūnų prašė grąžinti draugą.

Atrodo, kad policininkų dėmesys kompanijos nesutrikdė – nueidami šie tvirtino, kad užsuks į “kampinę” parduotuvę, kurioje ir pratęs vakaro linksmybes.

Po susidūrimo su girtaujančiais vaikinais kontrolieriai pasuko tuo pačiu maršrutu – stabtelėjus prie “Kurpių” restorano įsitikinta – triukšmas jau nebesklinda.

Šalia baro šlitinėjo vyriškis, kuriam policininkai siūlė išsikviesti taksi arba jį pavėžėti. Vis dėlto sunkiai aplinkoje besiorientuojantis vyras pasuko atgal į vidų.

Čia inspektorių dėmesį patraukė ir taksi automobiliai. Mėsininkų gatvėje leidžiamas vienpusis eismas, be to, čia draudžiama stovėti. Taksi automobilių vairuotojus V. Valys perspėjo, kadangi vienas taksistų automobilį sugalvojo pastatyti ant šaligatvio.

Taip pat dėmesio sulaukė ir šalia “Fakso” baro stovėjęs taksi vairuotojas, kuris automobilyje godžiai traukė cigaretę. Pareigūnai priminė, kad šis savo darbo vietoje neturi teisės rūkyti.

Klubinėtojai šiukšlina

Po vidurnakčio savo eilės sulaukė ir baras “S7ven”. Iš tame pačiame name įsikūrusių kaimynų buvo gauta daug skundų – dėl triukšmo, girtavimo, rūkymo lauke. Pravėrus baro duris, pasigirdo dainos ir šūksniai, o gan nedidelėje erdvėje linksminosi dešimtys žmonių.

V. Valys tvirtino, kad šis baras licenciją prekiauti alkoholiu turi iki vidurnakčio. Ir išties – paprašius įpilti alaus, barmenas atsisakė tai padaryti. Gėrimus pilstęs vaikinas pabrėžė, kad čia besilinksminantys žmonės savo gėrimus užsisakė iki vidurnakčio, o pildyti naujų bokalų ir stikliukų jie neturi teisės.

“Gauname skundų dėl triukšmo, bet triukšmauja “Fakso” lankytojai”, - tvirtino už baro stovėjęs vaikinas.

Ir išties – prie “S7ven” cigaretes ramiai traukė vos keli žmonės, o pro “Fakso” duris vis virto garsiai besijuokiantys žmonės.

Dar kartą po gatveles pasisukinėję inspektoriai nužingsniavo lDanės krantinės link. Čia jau ne kartą buvo atkreiptas dėmesys dėl netvarkos prie klubo “Haze”.

Viešosios tvarkos pareigūnai, dirbantys rotušėje šalia minėto klubo, rytais pastebi, kad baro prieigose primėtyta šiukšlių. V. Valys patikino, kad už netvarką “Haze” bus surašytas protokolas.

Vaizdo kamera viską fiksavę kontrolieriai tikino, jog jei šalia būtų gyventojų, tikrai sulauktų skundų. Atidarius klubo duris, tranki muzika girdėjosi net kitoje upės pusėje. Iš baro kone rėkdami virto žmonės, o rūkyti įsitaisydavo krantinėje.

Situacija gerėja

Senamiesčio gatveles išvaikščioję inspektoriai sėdo į automobilį. Pravažiavę pro kelis ne kokią reputaciją turinčius naktinius barus, inspektoriai daugiau pažeidėjų neužfiksavo. V. Valys džiaugėsi, kad prevencinės priemonės padeda palaikyti tvarką mieste.

Dėl aktyvaus kontrolierių ir pareigūno darbo pavyko sutrumpinti kelių probleminių barų darbo laikus, mieste yra šiek tiek daugiau tvarkos.

Vis dėlto vedėjas neslėpė, kad šis darbas ne toks ir lengvas. “Kaip bebūtų, privalome išlikti nešališki ir tirti skundus”, - šnekėjo vedėjas, pridūręs, kad sunku laviruoti tarp nepatenkintų gyventojų ir skriaudžiamų verslininkų.

Tiek pareigūnai, tiek Viešosios tvarkos inspektoriai tvirtino suprantantys, kad senamiestis ir miesto centras yra pasilinksminimo vieta.

“Galbūt reikėtų svarstyti Kauno variantą, kur senamiestis paskelbtas “triukšmo zona”, - svarstė vienas pareigūnų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder