Muzikinio teatro rekonstrukcija pradėta iškilmingai

Muzikinio teatro rekonstrukcija pradėta iškilmingai

Vakar iškilmingos ceremonijos metu į Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pamatus įkasta simbolinė rekonstrukcijos pradžios kapsulė, o teatro kolektyvas su žirgais ir karietomis išriedėjo į naujus laikinus namus - kultūros centrą Žvejų rūmus. Čia Leonardo Bernšteino operetės "Kandidas" premjera Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras šiandien pasitinka 32-ąjį sezoną.

31 metai 8 mėnesiai ir 13 dienų - tiek laiko Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras gyvavo sovietmečiu pastatytame kultūros namų pastate Danės g. 19.

Per tuos dešimtmečius keitėsi teatro vadovai ir kultūros ministrai. Buvo daug pažadų statyti naują teatrą ir rekonstruoti senąjį. Pagaliau atėjo istorinė diena, kai oficialiai paskelbta teatro rekonstrukcijos pradžia. Teatro kolektyvas ją pasitiko su dainomis.

Naują Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro etapą pradėjo ir nauja jo vadovė Laima Vilimienė. "Jaučiuosi labai pakylėtai. Retai kam pasitaiko proga pradėti teatro statybą. Tikiu, kad teatras bus rekonstruotas per trejus metus ir į atnaujintus namus atsinešime ir atnaujintą kūrybos repertuarą", - kalbėjo L. Vilimienė.

Su rekonstrukcijos pradžia teatrą sveikindamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pasidžiaugė, kad baigėsi nežinomybės ir laukimo periodas.

"Simboliška, kad teatro rekonstrukcija pradedama metais, kai minime Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį. Tikiu, kad Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-metį švęsime jau rekonstruotame Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastate", - išreiškė viltį meras. Sveikindamas naują teatro vadovę su įspūdinga pradžia V. Grubliauskas palinkėjo jai ir visam kolektyvui tvirtybės ir kantrybės, kol teatras bus rekonstruojamas.
Kultūros ministrės Lijanos Ruokytės-Jonsson sveikinimo žodį perskaitęs ministerijos investicijų skyriaus vedėjas Šarūnas Šoblinskas šmaikščiai pasveikino teatro vadovę įgijus statybos projektų vadovės kvalifikaciją.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcijos generalinis rangovas - UAB "Infes". Bendrovės vadovas Arvydas Markevičius viešai pasižadėjo, kad per numatytą terminą rekonstrukcija bus atlikta.

Kaip sparčiai vyks rekonstrukcijos procesas stebėti galės kiekvienas praeivis. Ant statybvietę juosiančios tvoros sumontuotas televizorius, tiesiogiai rodantis keturiomis kameromis filmuojamą rekonstruojamo teatro vaizdą.

Pasak L. Vilimienės, nuo šiol Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras tampa keliaujančiu teatru.

"Tokių teatrų Europoje yra labai daug. Reikia perorganizuoti į kitokį ritmą, kitokius darbo principus ir gyvensime šiek tiek kitaip. Teatras kurs mobilius spektaklius. Šis procesas jau prasidėjo ir toliau bus plėtojamas. Bus stiprinamos logistikos, pastatyminės dalies, prodiuserių funkcijos teatre. Naujas veiklos pobūdis teatrui suteikia labai daug pranašumų. Kursime turinį, kuris būtų įdomus plačiai auditorijai. Būsime matomi ir girdimi visoje Lietuvoje ir ne tik Lietuvoje, taip pat ir visame Baltijos regione, Šiaurės Europoje", - sakė L. Vilimienė.

Po rekonstrukcijos kolektyvas sugrįš į kur kas komfortiškesnį teatrą. "Numatoma, kad pagrindinė teatro salė talpins 700 žiūrovų. Maža to, bus įrengta 200 vietų kamerinė salė. Darbo sąlygos menininkams pasikeis iš esmės, nes teatre bus įrengta moderniausia garso, apšvietimo ir kt. techninė įranga", - sakė vadovė.

Šiuo metu numatoma teatro rekonstrukcijos kaina yra 24 mln. Eur.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcijos pradžios iškilmėse dalyvavo didelis būrys žmonių, teatro gerbėjų ir tiesiog praeivių. Tarp jų ir ilgametis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas, dirigentas maestro Stasys Domarkas. Paklaustas, kaip jaučiasi, maestro sakė:
"Prieštaringai jaučiuosi. Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre prabėgo gražiausi mano kūrybiniai metai. Guodžiuosi, kad treji metai rekonstrukcijos nėra daug. Jeigu duos Dievas sveikatos, gal išvysiu naująjį teatrą. Gražu, kad gražią, saulėtą dieną buvo surengtas oficialus atsisveikinimas su teatru, paskleista žinia, kad kurį laiką teatras čia neveiks. Optimistiškai, simboliškai su žirgais ir karietomis kolektyvas iškeliavo į Žvejų rūmus. Linkiu visam teatro kolektyvui ir kiekvienam jo nariui išsaugoti viltį, kad po trejų metų sugrįš į naują, gražų teatrą, kuriame bus gera dirbti. Viltis yra svarbiausias dalykas", - sakė S. Domarkas.

 SIMBOLINĘ Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcijos kapsulę, pripildytą pažadų ir deklaracijų statybiniu vamzdžiu į naujo teatro pamatus nuleido (iš kairės) Šarūnas Šoblinskas, Arvydas Markevičius, Vytautas Grubliauskas, Laima Vilimienė.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder