"Motina" trumpam atgavo savo veidą

"Motina" trumpam atgavo savo veidą

Trečiadienį klaipėdiečiai turėjo galimybę pasigrožėti Vytauto Naručio skulptūra "Motina", kurią vos pusvalandžiui atkūrė Socialinių mokslų kolegijos (SMK) studentai. Šis Skulptūrų parką puošiantis kūrinys, esantis šalia Juliaus Liudviko Vynerio kapo, jau seniai stokoja pagrindinių dalių - galvos ir dviejų vaikų. Jie jau seniai ir turbūt dar ilgai bus saugomi Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (MLIM).

Viena pagrindinių akcijos organizatorių - SMK dėstytoja Rūta Jakštonienė - pasakojo, kad ši iniciatyva kilo dėl noro klaipėdiečiams ir miesto svečiams parodyti, kokia kadaise buvo Klaipėda.

Studentėms belaikant skulptūros "Motina" galvą, R. Jakštonienė kartu su MLIM direktoriaus pavaduotoja Skulptūrų parkui Sondra Simanaitiene dalinosi mintimis apie šio kūrinio ateitį. Teigiama, kad reikia perkelti skulptūrą į parko pradžią ir jai visiems laikams grąžinti trūkstamas dalis.

Nuniokota vandalų

V. Naručio skulptūra "Motina" Klaipėdos skulptūrų parke buvo pastatyta 1988 m., tačiau ilgai netrukus ji nukentėjo nuo vandalų rankų. Šie pavogė bronzinę "Motinos" galvą ir abu vaikus, iš kurių vienas vėliau buvo rastas krūmuose ir po to ilgus metus saugotas Savivaldybėje. Anot kūrėjo, 1990 m. buvo užplūdusi brangiojo metalo plėšikavimo banga, todėl tais metais buvo nuniokota ir daugiau šiame parke esančių skulptūrų.

VIZUALIZACIJA. Taip atrodytų skulptūra, jei ji būtų perkelta į kitą vietą, šalia Martyno Mažvydo alėjos. Asmeninio archyvo nuotr.

Menininkas 2006 m. atkūrė pavogtas dalis, tačiau nusprendė "Motinos" galvą šiek tiek pakeisti ir "įnešti" egiptietiško stiliaus. O pavogtą vaiką V. Narutis pagal likusius brėžinius atkūrė lygiai tokį pat, koks buvo prieš tai. Vis dėlto, nors po šio incidento Skulptūrų parke buvo įrengtos kameros, vyras nusprendė, kad jo kūriniams yra nesaugu būti įsiterpusiems tarp ankstyvųjų ir vėlyvųjų kapaviečių, todėl jis "Motinos" galvą ir vaikus atidavė Mažosios Lietuvos istorijos muziejui saugoti.

Perkėlimo projektas

S. Simanaitienės teigimu, šia akcija pirmiausia norima priminti klaipėdiečiams, kad skulptūra "Motina" yra. Taip pat siekiama galbūt surasti žmonių, kurie finansiškai paremtų skulptūros perkėlimo į kitą vietą projektą.

Idėjos iniciatorė pasakojo, kad jau yra sumanyta, kaip būtų galima V. Naručio kūrinį perkelti arčiau M. Mažvydo alėjos. Tačiau, norint tai padaryti, iš smėlio reikia supilti kalvelę. Visi darbai esą kainuotų beveik 12 tūkst. eurų. Teigiama, kad Klaipėdos valdžia yra nepajėgi suteikti tokią paramą, tad bus kreipiamasi į įvairius fondus bei ieškoma privačių rėmėjų.

Tikimasi, kad ši akcija padės atkreipti potencialių mecenatų dėmesį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder