Moters diena: už tulpę gali tekti mokėti eurą

Moters diena: už tulpę gali tekti mokėti eurą

Šįmet vyrų noras pradžiuginti mylimas moteris Kovo 8-osios proga gali kainuoti brangiau. Įmonių teigimu, šventinę dieną tulpės gali brangti bent 10 procentų, tad vienos gėlės kaina svyruos tarp 80 centų ir 1 euro.

Prekybos centrai pastebi, kad kasmet susidomėjimas švente vis didėja. Visgi, jų teigimu, gėlių kainos bus panašios kaip ir praėjusiais metais.

Prognozuojamas gėlių brangimas

Gėlėmis prekiaujančios įmonės "Domilėja" direktorius Marius Každailis teigia, kad gėlių brangimą lemia padidėjusios kainos Olandijoje. Jis įspėjo, kad ypač brangs rožės.

"Pardavimo kaina - asmeninis reikalas. Kas kokį antkainį turi, už tiek ir parduoda. Tulpės turėtų būti kažkiek brangesnės nei pernai. Žinoma, bus ir pigesnių, kurių kokybė bus prastesnė", - sakė M. Každailis.

Jo teigimu, ant prekystalių didžioji dalis tulpių atsidurs iš Olandijos ir Lenkijos.

Praėjusiais metais įmonė kovo 8-ąją pardavė apie 12 tūkstančių vienetų tulpių.

Apie galimai didėsiančias tulpių kainas per Moters dieną kalbėjo ir įmonės "Florika" vadovė Inga Černauskienė. Pasak jos, vienos tulpės kaina svyruos tarp 80 centų ir vieno euro.

"Praėjusiais metais buvo šiek tiek pigiau. Šįmet visų skintų gėlių kainos kur kas aukštesnės. Kiek teko kalbėtis su tiekėjais, rinkoje atsirado tam tikras gėlių deficitas. Moters diena itin švenčiama Rusijoje, tad ši šalis jau anksčiau pradėjo kaupti gėles. Nėra pakankamo gėlių kiekio, kad būtų galima prekiauti pigiau", - sakė I. Černauskienė.

Moters teigimu, šventinėmis dienomis gėlėmis prekiaujančioms įmonėms nemenką konkurenciją sudaro prekeiviai gatvėse, kadangi daugelis nesuka galvos ir gėlių nusiperka artimiausioje prekyvietėje.

"Tačiau dėl gėlių kokybės galėčiau pasiginčyti", - šypsojosi I. Černauskienė, kurios įmonė praėjusiais metais per Moters dieną pardavė apie 5 tūkst. vienetų tulpių.

Savo ruožtu prekybos centrai apie didėsiančias kainas nekalba. Prekybos centro "Iki" komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, per Moters dieną gėlių kainos nuo praėjusių metų kainų nesiskirs.

"Tulpių kaina nuo praėjusių metų nesiskiria, o šventinę dieną jų bus galima įsigyti su nuolaida. Tiesa, pastebime, kad tulpės noriai perkamos ir dovanojamos dar net neprasidėjus pavasariui, pavyzdžiui, per Valentino dieną, kai jų pardavimas išauga net 10 kartų", - "Vakarų ekspresui" į užklausą atsakė B. Čaikauskaitė.

Leidimai prekiauti - iššluoti

Šįmet tulpės Klaipėdoje bus parduodamos įvairiose miesto vietose. Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolanta Uptienė patikino, kad buvo išduoti leidimai prekiauti 52-ose vietose.

"Teko išduoti net ir papildomų leidimų. Ši veikla labai populiari, ypač kovo 8 dieną. Prieš 30 dienų priimame prašymus, o tada prasideda aktyvi vietų rezervacija prekybos vietų žemėlapyje. Prekybos vietos greitai išnyksta", - "Vakarų ekspresui" teigė J. Uptienė.

Ji pridėjo, kad dažniausiai gėlių prekybai rezervuojamos dvi dienos - kovo 7 d. ir kovo 8 d.

Prekeiviai už prekybą gėlėmis švenčių ir atmintinų dienų proga už parą turi sumokėti 7,2 euro.

"Mokestis nedidelis. Būtų galima mokėti daugiau, bet mes į tai žvelgiame ne kaip į pasipelnymo šaltinį. Norime, kad bendruomenei būtų geriau", - tikino Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Pasak jos, paklausiausios prekybos vietos - Debreceno, Vingio, Žardės rajonuose. Leidimai prekiauti gėlėmis taip pat išduoti prie "Vėtrungės", Martyno Mažvydo alėjoje, Danės, Vilhelmo Berbomo gatvėse ir kitose vietose.

Nelegalų - vis mažiau

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis sakė, kad nelegalių prekeivių kasmet atsiranda vis mažiau. Tačiau kontrolė bus vykdoma ir šiais metais.

"Kaip ir kasmet, organizuojame patikrinimus ir jie bus vykdomi - tiek išvakarėse, tiek kovo 8-ąją. Pernai vos du žmonės buvo nubausti dėl prekiavimo gėlėmis neturint leidimo", - teigė S. Valiulis.

Pasak jo, pasitaiko atvejų, kai nubaustas asmuo tą pačią dieną nusprendžia prekiauti kitoje vietoje, tad pakartotinės akistatos su Viešosios tvarkos skyriaus specialistais pažeidėjams itin malonios nebūna.

"Visgi norisi, kad tą dieną gėlių būtų kuo daugiau ir moterys būtų laimingos", - šypsojosi S. Valiulis.

Pirmą kartą įkliuvęs pažeidėjas sulaukia pusės minimalios baudos - 8 eurų (paprastai bauda siekia nuo 16 iki 30 eurų). Už pakartotinį pažeidimą baudos dydis siekia nuo 30 iki 80 eurų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder