Mino pavyko atgauti anksčiau pragertas teises

Mino pavyko atgauti anksčiau pragertas teises

Kai 2017-ųjų pradžioje įsigaliojo naujasis Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK), iš jo įstatymų leidėjai išbraukė galimybę girtiems vairuotojams atgauti vairuotojo pažymėjimą praėjus pusei bausmės termino.

Šią detalę žinančius turėjo nustebinti, kad atlikėjui Mindaugui Mickevičiui-Mino tai pavyko. Į šią bylą įsigilinęs advokatas Rimantas Mockus paaiškino, kaip įmanoma tą padaryti.

Pagal ANK, neblaivūs vairuotojai, nepasiekę baudžiamojo kodekso kartelės, tai yra 1,5 promilės, praranda teises mažiausiai metams.

Tačiau spaudoje plačiai aprašytas atvejis, kai 1,08 promilės įpūtęs Mino jau po pusmečio galėjo grįžti prie vairo. „Dėl lengvo girtumo man skyrė baudą metams, tačiau išliko galimybė kreiptis į teismą, išdėstyti savo argumentus, įrodyti, kad buvau ne piktavališkas vairuotojas.

O kadangi pažymėjimas man labai reikalingas darbui, išdėsčiau ir kitas šeimos aplinkybes, tada jau teismas sprendė, kokią nuobaudą palikti“, – anksčiau 15min situaciją komentavo pats Mino.

Neblaivus vairavęs Mino po pusmečio atgavo vairuotojo pažymėjimą: „Tai kainavo daug nervų ir pinigų“

Laimingųjų – nedaug

Iki 2017-ųjų metų praėjus pusei bausmės termino teises pragėrę vairuotojai galėjo tiesiog paprašyti jas atiduoti. Nors iš įstatymo ši galimybė išbraukta, vis tiek galima bandyti laimę atgauti vairuotojo pažymėjimą teismo keliu.

Anot advokato R.Mockaus, tokių laimingųjų nėra daug, tačiau Lietuvos teismuose priimti sprendimai suteikia viltį prasižengusiems vairuotojams. Tiesa, ši viltis nėra tokia ir didelė.

"Administracinę nuobaudą gali lemti administracinio nusižengimo byloje esančių aplinkybių individualizavimas ir tuo klausimu esama teismų praktika, – aiškina R.Mockus. – Šiuo klausimu, teismų praktika šios kategorijos bylose yra vieninga ir kaip matyti tokio turinio prašymai dažniausiai yra atmetami, o teismų sprendimų (nutarčių), kuriais būtų sutrumpintas specialiosios teisės atėmimo terminas, nėra daug.“

Mino pavyzdys gali įkvėpti

Visgi, įsigilinęs į atlikėjo atžvilgiu priimtą Palangos teismo rūmų sprendimą, advokatas įvardina galimybę, kaip galima atgausi teises anksčiau laiko. „Tarp teismo motyvų yra tai, kad pareiškėjui specialioji teisė vairuoti transporto priemones reikalinga ne tik vykdant darbo funkcijas, nes tenka vykti į savo autorinius koncertus, kuriuos jis koncertuoja vienas, bei nuolat važinėja po įvairius Lietuvos miestus, bet ir dėl šeimos nario vežimo į medicinos įstaigas“, – pasakojo advokatas.

Tiesa, R.Mockus net ir sulaukus teigiamo teismo sprendimo neragina skubėti džiaugtis. „Tokie pirmos instancijos teismų sprendimai gali būti apskųsti apeliacine tvarka ir, kaip matyti iš Lietuvos teismų praktikos, tokie sprendimai dažniausiai yra panaikinami, kadangi teismų praktikoje laikomasi pozicijos, kad mažesnės nuobaudos, nei sankcijoje numatyta minimali, ar švelnesnės nuobaudos, nei numatyta sankcijoje, skyrimas arba administracinės nuobaudos neskyrimas yra sietinas tik su tam tikrų išskirtinių aplinkybių, kurios gali būti vertinamos pažeidėjo naudai kaip ypač švelninančios jo atsakomybę, konstatavimu“, – sako advokatas.

Visgi, šiuo atveju policija nusprendė nekovoti su atlikėju ir sprendimo neapskundė, tad, kaip Mino argumentus būtų įvertinęs aukštesnės instancijos teismas, lieka mįslė. Bet pats M.Mickevičius 15min minėjo, kad net pergalė pirmojoje instancijoje jam kainavo brangiai – apie 1000 eurų.

„Čia nėra nei kuo džiaugtis, nei kuo didžiuotis, nes tai kainuoja krūvą pinigų, daug nervų. Turėjau lankyti kursus, pristatyti įvairias pažymas. Tai nėra malonus dalykas, bet tai ką padarysi – klaidų gyvenime padarom, o paskui reikia susimokėti viskuo – ir pinigais, ir savo laiku“, – sakė M.Mickevičius.




Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder