Migruojančių paukščių žūtys - Klaipėdos problema

Migruojančių paukščių žūtys - Klaipėdos problema

Prasidėjus paukščių migracijai, Klaipėdoje, kaip ir kasmet, vėl masiškai žūsta paukščiai, atsitrenkę į stiklinius pastatus. Pasak ornitologų, kiekvieną rudenį uostamiestyje žūsta tūkstančiai paukščių, tačiau reglamento juos apsaugoti projektuojant aplinkai draugiškus pastatus nėra.

Vakar klaipėdietė Aurelija pranešė apie "kraupią situaciją prie "Depo" parduotuvės". "Čia daug mirtinai prisidaužusių į didelius parduotuvės langus paukščių. Esamo langų žymėjimo nepakanka. Nežinome, kas gali padėti suvaldyti šitą nelaimę", - pagalbos į žurnalistus kreipėsi miestietė.

PRADŽIA. Rudeninė paukščių migracija tik prasidėjo, o miestiečiai jau praneša apie žuvusius paukštelius.

Aurelijos BUČYTĖS nuotr.

Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys patvirtino, jog kaip tik prieš keletą dienų prasidėjo mažų paukštukų nykštukų migracija, kuri tęsis iki spalio mėnesio.

"Tai Klaipėdos problema, nes miestas yra paukščių migracijos kelyje, o pristatyta labai daug aukštų stiklinių pastatų, kurių paukščiai nemato", - aiškino V. Jusys. Atspindžiai, pasak pašnekovo, paukščius suklaidina ir jie, atsitrenkę į langus, žūsta arba susižaloja. "Kiekvienais metais žūsta tūkstančiai paukščių. Labiausiai nukenčia maži paukšteliai: nykštukai, zylės", - konstatavo ornitologas ir apgailestavo, kad šios problemos išspręsti neįmanoma, bet pažymėjo, jog sumažinti galima. "Yra specialūs stiklai, kuriuos paukščiai pastebi. Langai su tokiais stiklais 2015 metais buvo įrengti rekonstruojant Ventės rago ornitologijos stotį. Paukščiai į juos neatsitrenkia, tačiau šie stiklai yra perpus brangesni nei įprasti. Kitas, pigesnis, būdas sumažinti šią problemą - ant langų iš lauko pusės klijuoti plėšrių paukščių - vanagų, sakalų - siluetus. Lipdukų turėtų būti labai daug, kone ant kiekvieno lango, ir juos užklijuoti gali kiekvienas žmogus, gyvenantis ar dirbantis pastate su dideliais langais", - sakė V. Jusys. Jam antrino ir Ornitologų draugijos atstovas, Klaipėdos universiteto lektorius Julius Morkūnas. "Vienas pastatas su dideliais langais gali pražudyti 100 paukštelių. Maži paukšteliai nukenčia todėl, kad jie migracijos metu skrenda gana žemai, medžių lygyje. Jei pastatų langai švariai nuvalyti, paukščiai nemato kliūties dėl atspindžių. Tad, kol paukščių migracija nepasibaigė, nerekomenduojame valyti langų ir daryti viską, kad langai nebūtų skaidrūs ir spindintys: klijuoti lipdukus, puošmenas iš popieriaus, su nuplauknamu žymekliu per visą stiklą nupiešti linijas, ornamentus, perbraukti per stiklus muiluotu vandeniu, užtraukti žaliuzes, užuolaidas. Yra ir modernių technologijų - tai ultravioletinę šviesą atspindintys skaidrūs lipdukai, specialūs stiklai", - vardino priemones specialistas.

J. Morkūnas pažymėjo, jog ypač svarbu, kad stiklų spindėjimas būtų mažinamas šiaurinėje ir vakarinėje pastatų pusėje, nes būtent iš šių pusių skrenda paukščiai.

Anot ornitologo, pagal Europos Sąjungos direktyvą visi paukščiai turi būti saugomi, tad priemonės, draugiškos aplinkai ir apsaugančios paukščius jų migracijos metu, turėtų būti numatomos jau projektuojant pastatus, esančius paukščių migracijos kelyje, tai yra visame Lietuvos pajūrio regione. "Kalbėjome apie tai su Klaipėdos architektais ir kliaujamės jų sąmoningumu, nes griežto reglamentavimo naujoms statyboms, kad būtų naudojamos priemonės paukščiams saugoti, nėra", - sakė J. Morkūnas.

 

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder