Miesto tvenkiniai gali tapti čiuožyklomis

Miesto tvenkiniai gali tapti čiuožyklomis

Jeigu šią žiemą Klaipėdoje šaltukas išsilaikys, miesto Savivaldybė gyventojams parūpins pramogą - galimybę saugiai čiuožinėti ledu. Kol kas toks scenarijus realiausias šiaurinėje miesto dalyje, ant Svijanės (dar žinomo Mumlaukio pavadinimu) ežero.

Pasak mero Vytauto Grubliausko, tokią atrakciją viliamasi surengti ir pietinėje miesto dalyje.

"Dar tik sausis. Tikėtinas šaltukas, todėl reikėtų padaryti viską, kad būtų sudarytos galimybės miestiečiams esamus vandens telkinius naudoti kaip čiuožyklas. Duotas pavedimas apžiūrėti tokias vietas ir įvertinti situaciją, ypač pietinėje miesto dalyje", - teigė uostamiesčio vadovas.

Jo teigimu, tokią pramogą suorganizuoti ant Svijanės ežero - tik laiko klausimas. Tačiau meras labiausiai akcentavo saugumą.

"Ežeras kaip ir paruoštas, apšvietimas sutvarkytas. Bet kuriuo atveju neskubėkime ant jo lipti. Apie galimybę čiuožinėti kalbėsime tik tada, kai bus pakankamas ledo storis. Reikia analizės pietinėje dalyje, kuriuose vandens telkiniuose būtų lengviausia ir greičiausia viską pritaikyti, įrengti apšvietimą", - sakė V. Grubliauskas.

Tiesa, "Vakarų ekspresui" pavyko išsiaiškinti, jog organizuoti pramogas ant ledo pavesta asociacijos "Klaipėdos džiazo festivalis" vadovei, mero žmonai Ingai Grubliauskienei. Pastaroji vakar komentuoti situacijos nepanoro ir prašė skambinti pirmadienį.

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vyresniosios specialistės Joanos Pumpolovič, žmogus gali būti saugus esant bent septynių centimetrų ledo storiui.

"Kad ledas išlaikytų daugiau žmonių, reikėtų 12 centimetrų. Reikia laikytis saugaus atstumo, kad tarp žmonių būtų tarpai. Ledas greitai neištirpsta. Tačiau jeigu oro temperatūra laikysis apie nulį, ledas netvirtės. Žiema dar vis tiek bus, žmonės spės pačiuožinėti", - neabejojo moteris.

Šiuo metu Kuršių mariose, ties Vente, yra susiformavęs 10 cm storio ledas, ties Nida - 16 cm. Tačiau Jūrinių prognozių grupės vyriausiasis specialistas Lionginas Pakštys įspėja, kad kol kas saugu tik prie kranto, "eiti grupėmis toliau nei 200 m - pavojinga".

"Spėčiau, kad Klaipėdos telkiniuose yra apie 7-10 centimetrų ledo storis. Priklauso nuo vietos - ar tekantis vanduo, ar yra srovė. Tokiu atveju ledo storis dar plonesnis", - tikino V. Pakštys.

Artimiausią savaitę Klaipėdoje išsilaikys šalti orai - naktimis iki devynių laipsnių šalčio. Dienomis numatoma taip pat neigiama temperatūra.

TRAUKA. Vos ledu užsitraukę vandens telkiniai pačiuožinėti ir papramogauti traukia daugelį klaipėdiečių. Redakcijos archyvo nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder