Miestiečiai kenčia nuo išlepintų paukščių

Miestiečiai kenčia nuo išlepintų paukščių

Klaipėdiečiai skundžiasi, jog šiemet mieste smarkiai pagausėjo kirų ir varnų. Jie ne tik šiukšlina iš konteinerių ir šiukšlių dėžių traukdami maistą, bet ir išmatomis apdergia automobilius, gyvenamųjų namų langus, balkonus. Tačiau, anot specialistų, paukščių populiacija šiemet nėra pagausėjusi, tiesiog jie persikelia iš sąvartynų į miestą.

Į "Vakarų ekspreso" redakciją kreipėsi klaipėdietis Tadas, gyvenantis pietinėje miesto dalyje, Nidos gatvėje.

"Mūsų rajone priviso tiek kirų ir varnų, kad kiekvieną rytą prieš vykstant į darbą tenka valyti apdergtus automobilius. Kartais atrodo, kad automobiliai būtų tiesiog apipilti išmatomis. Jomis išmarginti ir gyvenamųjų namų balkonai, langai", - pasakojo vyriškis.

Anot jo, paukščiai įsidrąsino ir pasivaikščioti ant automobilių ar netgi kirsti mažiems šunyčiams.

"Šalia mūsų gatvės esančioje aikštėje esu matęs šimtus paukščių! Suprantama, juk šalia - konteineriai, į kuriuos žmonės meta maisto atliekas, taip pat kačių šėryklos. Nebežinome ką daryti. Tikra tragedija", - sakė Tadas.

Su kirais nebesusitvarko ir Šiauriniame rage įsikūrusi kavinė "Meat Lovers". Tarp kelto reisų į Smiltynę kavinės lauko terasą užplūsta paukščiai. Žmonėms vos virš galvų sklandantys paukščiai stengiasi iš valgančiųjų lėkščių nukniaukti maisto, o sykiu ten pat ir nusituština. Kavinės vadovas Marius Barila komentavo, kad su šiuo reiškiniu susiduria pirmąsyk.

"Anksčiau to nebuvo. Dabar ieškome būdų, kaip atbaidyti paukščius. Prieš tai išbandėme vieną aparatą, skleidžiantį paukščiams nemalonų garsą, tačiau jiems buvo nė motais. Netrukus terasoje pakabinsime specialius baidymo balionus. Tikimės, kad tai padės išspręsti problemą", - guodėsi jis.

Anot Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjo Arūno Grušo, kirų ir varnų populiacija nėra išplitusi, atvirkščiai, ji kiek sumažėjusi.

"Anksčiau kirai lankydavosi sąvartynuose, tačiau dabar, kai šiukšlės yra labiau rūšiuojamos, jie neberanda maisto ten, tad persikėlė į miestą, - aiškino pašnekovas. - Tačiau bėda yra ne paukščiai, o žmonės. Paukščiai skrenda ten, kur yra maisto. O jeigu žmonės juos maitina, natūralu, plunksnuotieji įpranta prie gero."

A. Grušas, kasdien plaukdamas keltu į Smiltynę, pastebėjo, jog žmonės kirus šeria kilogramais duonos.

"Paukščiai išmoko mumis naudotis. Nebus maisto, nebus ir paukščių", - sakė jis.

Paprašytas patarti žmonėms, kenčiantiems nuo paukščių išmatų, pašnekovas įspėjo nemesti šiukšlių į mieste esančias šiukšliadėžes, o mesti jas į konteinerius, kuriuos taip pat visada būtina uždengti.

"Aš pats gyvenu pietinėje miesto dalyje ir matau, kaip rytais su tomis atvirai paliktomis šiukšlėmis tvarkosi paukščiai. Man, kaip paukščių žinovui, malonu žiūrėti, kokie jie protingi", - juokėsi jis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder