Miestiečiai gina Baikaliuką

Miestiečiai gina Baikaliuką

Išgirdę, jog Klaipėdoje bus statomas latviškas prekybos centras "Depo" ir dėl to bus nusausintas ties Šilutės plentu ir Dubysos gatve esantis vandens telkinys, keletas klaipėdiečių nusprendė surengti piketą. Jų nuomone, statybas galima vykdyti ir šalia vandens.

Verslininkų planais pasipiktinę aktyvistai vakar su plakatais rinkosi prie Savivaldybės administracijos pastato. Jie ragino valdininkus neleisti sunaikinti prie Šilutės plento ir Dubysos gatvės sankryžos esančio esą gyventojų labai mėgstamo tvenkinio, praminto Baikaliuku.

Nori poilsio oazės

"Šį tvenkinį dėl jo nepaprastai skaidraus ir gilaus vandens miestiečiai praminė Baikaliuku. Nors beveik visos miesto valdžios nėra tvarkiusios tvenkinio, tačiau jame yra visa ekosistema. Vasaros metu jame peri daug įvairiausių vandens paukščių, yra nemažai žuvų, įvairiausių vabzdžių, - aiškino piketo iniciatorė Laima Laurinavičienė. - Mus papiktino, kad niekas jo netvarko. Lengviausia - užpilti statybinėmis šiukšlėmis, o žemės sklypą parduoti kokiam tai prekybos centrui. Jeigu jau pavėluota ir viskas parduota, mūsų reikalavimas - kad prekybos centrus ar kultūros įstaigas statytų šalia to ežeriuko."

Pasak jos, teritoriją vertėtų paversti rekreacine zona - su pėsčiųjų, dviračių takais, paukščių peryklomis. L. Laurinavičienės teigimu, tokiai idėjai pritartų visi aplinkiniai gyventojai, tik jie esą apie verslininkų planus nieko nežino, nes niekada nebuvo darytos jokios gyventojų apklausos.

PRIVATU. Beveik dešimtmetį šis neregistruotas vandens telkinys bei jį supanti teritorija priklauso UAB "Pajūrio investicijų grupė. Teritorijos detaliajame plane numatyta, kad ji - komercinės paskirties.

Piketo iniciatorė tvirtino, jog vieta yra žmonių pamėgta - čia esą dažnai lankosi žvejai, vasarą maudosi bei saulėje deginasi vaikai ir suaugę. Užsiminus, jog sklypas gali būti privatus, pokalbininkė nustebo.

"Dar gražiau. Privati žemė? Nuo kada privati žemė? Pirmą kartą girdime. Matote, kaip viskas slapta daroma. Staiga - privati. Pasakykite, kuris miesto gyventojas apie tą privačią žemę žino? Viskas vyksta slapčia, už uždarų durų, neinformuojant žmonių, nedarant gyventojų apklausų, viskas slapčia. O jeigu daroma slapčia, aišku, juodi darbeliai daromi", - buvo įsitikinusi L. Laurinavičienė.

Leidimai gauti

Pasak būsimų statybų poveikio aplinkai dokumentus rengusio Rimanto Grigausko, kalbama apie privačią, nevalstybinę žemę, todėl, vargu, ar galima tikėtis, kad verslininkai savo lėšomis įrengs poilsiavietę miestiečiams.

Jo teigimu, jau sutvarkyti reikalingi dokumentai, gautas raštas iš Aplinkos apsaugos departamento, nurodantis, kad sklype esantis neaiškios kilmės vandens telkinys nėra nei saugotinas, nei registruotinas. Taip pat jau gautas ir leidimas Baikaliukui nusausinti - tai turėtų būti padaryta dar šį mėnesį.

"Vakar ar šiandien jau gavome leidimą jį nusausinti, tai ilgai netruks - paklosim vamzdį, kad nuleistume vandenį. Dėl paukščių - žinome, kad ten jie peri, bet dėl to ir buvo projekte sąlyga nusausinimą atlikti rudenį, kai paukščiai išskridę, kad nebūtų jiems trukdoma. Pavasarį sugrįžę paukščiai lizdus suks kitoje vietoje", - paaiškino pokalbininkas.

R. Grigauskas sakė girdėjęs, jog gyventojai nepatenkinti būsimomis statybomis, tačiau nurodė, kad dar 2006 m. buvo parengtas detalusis planas dėl minėtos teritorijos plėtojimo ir gyventojai buvo informuoti, kad tvenkinio ten neliks.

Bendrovei "Pajūrio investicijų grupė" priklausantį apie 5 ha sklypą tuomet sudarė keletas mažesnių sklypų, tačiau 2013 m. jie buvo sujungti į vieną, komercinės paskirties sklypą, greta jo numatyta suprojektuoti gatvę.

Projekte numatyta, kad Latvijos statybinių medžiagų mažmeniniam tinklui "Depo" priklausysiantis prekybos centras užims apie trečdalį teritorijos, šalia bus suformuota ir žalioji zona.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder