Miestas užterštas, atslenka dūmų debesis

Miestas užterštas, atslenka dūmų debesis

Klaipėdos miesto oro kokybės matavimo stotelės užfiksavo kietųjų dalelių paros normos viršijimą. Meteorologai perspėja gyventojus - atkeliauja ir dūmų debesis nuo Baltarusijos: trečiadienį Vilniuje ir Elektrėnuose jau buvo jaučiamas jo kvapas.

"Kietųjų dalelių ore vidutinė paros ribinė vertė yra 50 μg/m3, tačiau šiandien Šilutės plente buvo užfiksuota 82 μg/m3 koncentracija, o miesto centre esančioje stotelėje- 60 μg/m3", - pranešė visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Arūnė Eismontė, pabrėžusi, kad miestuose didžiausią įtaką oro užterštumo padidėjimui turi teršalai, patenkantys į orą, dažnai dėl per silpno vėjo, kai teršalai neišsisklaido.

"Urbanistai, aplinkos kokybės specialistai, žemėtvarkininkai jau pasidalijo bendra informacija", - kalbėdamas apie labiausiai užterštas zonas informavo Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

"Nėra lietaus, dulkės į lietaus nuotekų tinklus nenuplaunamos. Užterštumo koncentracija didėja. Palijus situacija kaip mat pagerėtų. Mes pagrindines gatves laistome, tačiau daug vandens pilti neužtenka", - sakė jis ir pridūrė, kad problema itin paaštrėjo, kai padidėjo automobilių srautas Šilutės pl. ir Baltijos pr. sankryžoje.

"Norint nors kažkiek apsisaugoti nuo kietųjų dalelių, svarbu laikytis kelių taisyklių. Patariame atsisakyti sportinių užsiėmimų, bėgiojimų ar vaikščiojimų lauke. Jei įmanoma, pasistenkite išvykti iš miesto. Jei vis dėlto leisite laiką lauke, patariame pagal galimybes riboti buvimo lauke laiką, atsisakyti intensyvesnio fizinio krūvio, vaikščioti atokiau nuo didžiųjų miesto gatvių", - sakė A. Eismontė.

Dėl oro užterštumo ir sveikatos susirūpinę vaikų tėvai redakcijai rašė, kad nors mieste padidėjusi kietųjų dalelių koncentracija, darželių vadovybė į tai esą nereaguoja.

"Daželio "Žiogelis" medicinos slaugytoja, nekreipdama dėmesio į oro užterštumą ir vėjo stiprumą, primygtinai reikalauja, kad auklėtjos vestų vaikus į lauką", - rašė viena mamų Renata

Direktoriaus pavaduotoja Antanina Šereivienė teigė, kad 201 auklėtinį turintis darželis rūpinasi vaikų sveikata. Anot jos, į mamos priekaištus yra atsižvelgiama.

"Šiandien buvo gūsingas vėjas. Mūsų vyriausi vaikai pabuvo apie 15 minučių. Pamatėme, kad kyla vėjas, tad sustabdėme vaikų ėjimą į lauką, dalis jų nebuvo išleisti, kiti sugrąžinti", - sakė A. Šereivienė.

Oro užterštumo normų viršijimas šiais metais Klaipėdoje užfiksuojamas jau ne pirmą kartą. Kaip spręsti šią problemą? Miesto valdininkai prabilo apie žaliąsias zonas.

Trečiadienį Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einantis Olegas Mariničius dalyvavo pasitarime dėl medžių sodinimo ir žaliųjų plotų įrengimo labiausiai užterštose miesto dalyse.

Jis teigė, kad mieste žaliaisiais plotais planuojama atskirti pramoninę ir gyvenamąją zoną. "Aptarėme Šilutės plento ir Jūrininkų prospekto sankryžą. Šioje vietoje turėtų būti sodinami medžiai. Taip pat tariamės su architektais dėl teritorijos netoli Žalgirio stadiono, šalia kurio yra naftos bazė. Nusprendėme kitą savaitę inspektuoti esamus žaliųjų zonų įkūrimo projektus", - sakė O. Marinčius.

"Plote turėtų būti pasodinta žolė, augti medžiai. Tiesa, nieko iki galo nenutarėme, tačiau nagrinėjame situaciją. Prasidėjo detaliųjų planų revizija ir kalbame apie tai, kaip parengti techninius projektus žaliosioms zonoms įrengti", - jam antrino L. Dūda.

Valdininkai nurodė, kad medžių mieste nemažėja. Esą įstatymai numato, kad iškirtus medžius, juos reikia ir atsodinti, tad gyventojų pasipiktinimai, kad žaliosios zonos nyksta, yra nepagrįsti.

Sausas oras ir jo užterštumas jaudina ne tik klaipėdiečius. Į Lietuvą atslenka miškų gaisrų sukelti dūmai nuo Baltarusijos, tad bus jaučiamas dūmų kvapas.

"Negana to, jau rytoj antroje dienos pusėje mus pasieks dar viena porcija dulkių tiesiai iš Sacharos (daugiausia nuo Alžyro). Su šiomis dulkėmis virš galvų gyvensime beveik visą šią savaitę t.y. kol laikysis vasariška šiluma ir gerai nepalis. Tuo tarpu mūsų rytai ir vakarai bus raudoni, nes dulkės ir teršalai Saulę paraudonina", - socialinio tinklo "Facebook" paskyroje "Oras ir klimatas Lietuvoje" paskelbė meteorologai.

PROGNOZĖ. Ketvirtadienį miestą pasieks ir dūmų debesis, bus jaučiamas degėsių kvapas. "Orai ir klimatas Lietuvoje" nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder