Miestas rengs krematoriumų išdėstymo schemą

Miestas rengs krematoriumų išdėstymo schemą

Klaipėdoje gyventojų domėjimasis krematoriumais kiek atslūgo.Į Savivaldybėje organizuotą diskusiją "Ar vieta krematoriumui Joniškės gatvėje?" žmonių gausiai nesusirinko. Tačiau Paupio kvartalo bendruomenė nėra nurimusi, ji ir toliau daro viską, kad tokio krematoriumo nebūtų.

Galimas daiktas, kad po to, kai Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) Vilniuje priėmė sprendimą, jog vis dėlto UAB "Aterna" planuojamai ūkinei veiklai, krematoriumo statybai laidojimo namuose, būtinas poveikio aplinkai vertinimas (PAV), trunkantis maždaug metus, žmonės kiek nusiramino.

Paupio gyvenamųjų namų bendruomenė yra surinkusi jau per 3,3 tūkst. parašų prieš krematoriumo Joniškės gatvėje statybą. Bendruomenės atstovai teigia, kad į sanitarinę 200 metrų zoną nuo krematoriumo patektų net keli gyvenamieji namai (vienas jų būtų vos už 75 metrų) ir 64 gyventojai.

Į diskusiją atėję bendruomenės nariai pasakojo, esą "Aternos" atstovai vaikščioja po namus ir siūlo gyventojams kompensacijas už tai, kad jie sutiktų su krematoriumo statyba. UAB "Aterna" direktorė Vitalija Rumbaitienė, dalyvavusi diskusijoje, tokius kaltinimus atmetė ir sakė, jog buvo bandyta atlikti tik gyventojų apklausą, bet nieko jiems nebuvo siūlyta.

Pasak gyventojų, po to, kai jie nesileido į kalbas, "Aterna" kreipėsi į Vilniaus teismą dėl jai netinkamos AAA išvados. Klaipėdos miesto savivaldybė esą yra patraukta trečiuoju asmeniu šioje byloje. Bendruomenės nariai tiki, kad jeigu teismo sprendimas bus jiems nepalankus, Savivaldybė pati kreipsis į teismą.

Dar vienas pozityvus dalykas - uostamiesčio Savivaldybė ketina rengti krematoriumų išdėstymo Klaipėdoje schemą, ką jau padarė Vilniaus savivaldybė. Pastaroji schemą rengti ėmėsi po to, kai vilniečiai pasipriešino krematoriumo statybai Olandų gatvėje. Apie tokius ketinimus Paupio bendruomenės atstovus informavęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Stebina paslaptingumas

Pačioje diskusijos pradžioje susirinkusiesiems buvo parodytos dokumentinių filmų kūrėjo Audriaus Lelkaičio filmo apie krematoriumus Lenkijoje ištraukos. Jį labai nustebino Suvalkuose šalia kapinių esančio krematoriumo savininko pozicija - neįsileido ir nieko neparodė, nes baiminosi kritiško požiūrio. Nuostabą kėlė ir tai, kad tokiame katalikiškame krašte kaip Lenkija yra 46 krematoriumai.

Norint išvežti palaikus per sieną Lietuvoje reikia gauti mirusiojo pasą. Jis nemokamas, jį galima gauti per parą, bet būtina turėti specialų nepralaidų karstą. Nors per tas kelias dienas, kai buvo filmuojama Lenkijoje, mašinos iš Lietuvos važiavo po 3-4 per dieną, būtinų dokumentų buvo išduota tik du. Spėjama, kad toliau vykdoma nelegali veikla, bet kadangi mastas nėra itin didelis, niekas nekontroliuoja ir nebaudžia.

Beje, palaikai į krematoriumą atvežami kartoniniuose karstuose, kurie Lenkijoje kainuoja 15 eurų, o Lietuvoje, pavyzdžiui, Laidojimo paslaugų centre - per 132 eurus, t. y. 9 kartus brangiau.

Nors lenkai esą nepriima kitokių karstų, tik kartoninius, kadangi neturi tinkamų valymo įrenginių, filme matyti, kaip įnešamas ir lakuotas karstas.

Dieną krematoriumo kaminas nieko neišmetė, o naktį užsidegė fakelas ir degė apie valandą. Aiškiai girdisi garsas, panašus į turbinos. Gyvenamieji namai Suvalkuose yra už 1 km, tačiau fakelai iš jų gerai matyti. Toks paslaptingumas mažų mažiausiai keistas.

Toks filmas tik dar labiau sustiprino bendruomenės abejones dėl "Aternos" ketinamo statyti krematoriumą.

Toliau ieško atsakymų

Paupio bendruomenės atstovai balandžio 4 d. buvo nuvykę į Kėdainių krematoriumą. Jie buvo nustebę, kokie dideli plotai jam reikalingi, daug vietos užima valymo įrenginiai. Turėdami omenyje laidojimo namų Joniškės gatvėje patalpas, bendruomenės atstovai abejoja, kad būtų sumontuoti tinkami valymo įrenginiai.

Žmonių iniciatyva atlikti triukšmo tyrimai Joniškės g. 27 ir 28 namuose. Jau dabar tam tikrais laikotarpiais nustatytas juose leistinų normų viršijimas. Visuomenės sveikatos centro atstovai tikina, kad matuojant triukšmą vertinamas ne foninis triukšmas, tik tos konkrečios ūkinės veiklos keliami garsai.

Gyventojai stebisi, kad triukšmo poveikis norint statyti krematoriumą apskritai nebuvo vertinamas. "Jeigu jis ten jau ir taip didelis, vadinasi, gali būti dar didesnis", - svarstė žmonės.

Paupio bendruomenės atstovai sako, kad miesto valdžia turi labai gerai pagalvoti, ar tinka statyti krematoriumą prie rekreacinės zonos. Kitas dalykas, nebus ir planuojamo 300 šeimų gyvenamojo kvartalo, nes žmonės nenorės ten namų.

"Manęs klaus, kur gyveni. Turėsiu sakyti, kad prie krematoriumo. Ar aš galėsiu tada parduoti savo butą?" - klausė viena moteris.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder