Mielai priimtų pabėgėlius suvirintojus

Mielai priimtų pabėgėlius suvirintojus

Klaipėdos galva Vytautas Grubliauskas, ketvirtadienį dalyvavęs socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės surengtame pasitarime su šalies merais, kuriame buvo svarstomi pabėgėlių integracijos klausimai, sako, kad dar yra daug neatsakytų klausimų.

Siekdama palengvinti Pietų Europai tenkančią naštą, Lietuva įsipareigojo per dvejus metus priimti 255 pabėgėlius, šiuo metu esančius Italijoje ir Graikijoje, ir dar 70 - iš Turkijos. Daugiausia tai turėtų būti iš Sirijos pabėgę asmenys. Pirmieji mūsų šalį turėtų pasiekti jau pirmoje kitų metų pusėje.

Pasak V. Grubliausko, ministerijos atstovams susitikimo metu buvo užduota labai daug klausimų. Vienas jų - pagal kokius kriterijus bus sprendžiama, kiek koks miestas turėtų priimti pabėgėlių. Nuskambėjo mintis, kad atvykusiems migrantams turėtų būti duodama teisė pasirinkti, kuriame mieste jie norėtų gyventi. Tačiau meras suprato, jog tai nebus vienintelis kriterijus, pagal kurį pabėgėliai būtų nukreipiami į vieną ar kitą savivaldybę.

Pasitarimo metu gana aiškiai pasakyta, kad pirmiausia bus laikomasi laisvanoriškumo principo. V. Grubliauskas palygino situacija su šauktiniais, kai susirinkus užtektinai savanorių, nebėra būtinybės skelbti privalomąjį šaukimą. Į mero klausimą, ar tokiu atveju, jeigu atsiras savivaldybių, kurios savo noru priims pabėgėlius, kitoms nebeliks šios prievolės, atsakyta teigiamai.

Šiuo metu savivaldybėse renkami įvairūs duomenys apie būstų rinką, darbo vietas ir t. t.

"Kad ir koks jautrus šis klausimas visai Europos Sąjungai ir Lietuvai, jis negali būti sprendžiamas socialinio būsto sąskaita. Manau, turi būti labai aiškiai įvardinta, kokią paramą gaus kiekvienas migrantas - kokį krepšelį tiek iš ES, tiek iš Vyriausybės. Savivalda galbūt galėtų tarpininkauti surinkdama duomenis apie nuomojamus būstus Klaipėdoje, kurie būtų įkandami pabėgėliams. Tai didele dalimi lems kiekvienos savivaldybės norą priimti tuos žmones. Vienas dalykas - noras juos priimti, bandyti integruoti į darbo rinką, į visuomenę, o kitas - galimybės. Manau, dar reikėtų tobulinti teisinę bazę, kuri šiandien kalba daugiausia apie tuos žmones, kurie turi teisę nuolat gyventi Lietuvoje. Tačiau kaip būtų galima greitai įdarbinti, suteikti socialines garantijas pabėgėliams, nėra iki galo aišku", - kalbėjo V. Grubliauskas.

Klaipėdos meras juokauja, kad turėtų būti parengta tokia sistema, jog kiekviena savivaldybė stengtųsi kuo daugiau pabėgėlių prisivilioti.

"Manau, kad tikrai bus pabėgėlių, kurie norės pasirinkti miestą prie jūros. Kokį šimtą ar net pusantro šimto suvirintojų Klaipėda ir be didelių diskusijų būtų pasiruošusi priimti, nes yra tokių specialistų poreikis", - juokavo meras.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder