Merui opozicija linkėjo būti lyderiu

Merui opozicija linkėjo būti lyderiu

Penktadienį tęsiant Klaipėdos miesto tarybos posėdį meras Vytautas Grubliauskas pristatė savo 2015 metų veiklos ataskaitą. Jos aptarimas ir klausimų merui pateikimas užtruko gerą valandą - išsakyti savo nuomonę ir pastabas norėjo dauguma politikų.

V. Grubliauskas ataskaitoje teigė, kad pernai Klaipėda išliko vienu iš šalies miestų lyderių pagal daugelį parametrų - biudžeto surinkimo ir išlaidų rodiklių, komunalinių paslaugų kokybės ir kainos santykio, sveikatos ir socialinės paramos, viešojo transporto sistemos efektyvumo, mažų mokesčių verslui ir gyventojams ir kt.

Džiaugėsi pasiekimais

Kalbėdamas V. Grubliauskas pabrėžė, kad vertina bendradarbiavimą - tiek mieste (tarp miesto, uosto ir universiteto), tiek regione (tarp 7 savivaldybių). Esą tik taip galima pasiekti reikšmingų rezultatų.

"Su Klaipėdos rajonu pasirašytas istorinis ketinimų protokolas, kuriame įvardyti 7 projektai, apimantys vandentvarkos, švietimo įstaigų finansavimo, susisiekimo paslaugų organizavimo ir kitus aspektus. Pirmą kartą per visą Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį uostamiesčio savivaldos, uosto, verslo ir mokslo atstovai sutarė kartu siekti sukurti prielaidas kryptingos Klaipėdos ekonominės plėtros skatinimui.

2015 m. baigti įgyvendinti ir miestui svarbūs infrastruktūros projektai - duris atvėrė rekonstruotas Dramos teatras, rekonstruota Minijos gatvės ir Baltijos prospekto sankryža, atstatyta rytinė piliavietės kurtina, restauruotas buvusio Rumpiškės dvaro gyvenamasis pastatas, sutvarkyta Debreceno aikštė su fontanu ir kita", - rašoma mero ataskaitoje.

Taip pat džiaugiamasi, kad pernai į Savivaldybės biudžetą surinkta daugiau nei planuota nekilnojamojo turto mokesčio - 8,6 mln. eurų vietoj planuotų beveik 7,8 mln. eurų, vietinės rinkliavos - beveik 6,7 mln. eurų vietoj planuotų 6,45 mln. eurų.

Negailėjo klausimų

Po ataskaitos pristatymo pasipylė replikos. Tarybos narė Nina Puteikienė teigė analizavusi prieš metus klaipėdiečiams dalytus pažadus. Politikės teigimu, vienas iš pažadų buvo atnaujinti pietinius miesto rajonus, tačiau neva kol kas nematyti daromų žingsnių šiam pažadui įgyvendinti, o rūpinamasi tik miesto centru ir šiaurine dalimi.

N. Puteikienei V. Grubliauskas priminė apie jau antrus metus tvarkomą Debreceno aikštę su fontanu, apie darbus Pempininkų aikštėje, paklotą naują asfalto dangą Smiltelės gatvėje.

Ligita Girskienė domėjosi, ką planuojama daryti, kad Sveikų miestų tinkle esančios Klaipėdos gyventojai nebekentėtų nuo nemalonių kvapų, oro taršos kietosiomis dalelėmis, triukšmo ir panašiai. Meras teisinosi, kad situacija yra per daug sudėtinga, kad vien miesto svertai padėtų viską išspręsti, esą tai yra daugelio institucijų ir organizacijų bendradarbiavimo klausimas.

Artūrui Razbadauskui buvo įdomi Klaipėdos universiteto ateitis.

"Kokia Klaipėdos universiteto ateitis ir jo būsimas santykis su miestu? Tenka girdėti, kad Šiaulių savivaldybės iniciatyva įsteigtos stipendijos Šiaulių universiteto studentams surinkta apie 30 tūkstančių eurų. Ar nereikėtų ir mūsų Tarybai apie tai pagalvoti? Tai galėtų pritraukti studentus į miestą, nes, pavyzdžiui, 2009 metais universitete buvo 10 tūkstančių studentų, dabar turime tik 3 tūkstančius", - kalbėjo A. Razbadauskas.

Meras tikino, kad Savivaldybė yra pasirengusi platesniam bendradarbiavimui, ir neatmetė galimybės, kad finansavimo klausimas gali būti keliamas: "Nebijočiau finansinio klausimo kelti Taryboje, yra situacijų, kuriose galime padėti universitetui. Nebijau pasakyti, kad Švietimo ir mokslo ministerija nėra pats geriausias draugas Klaipėdos universitetui dėmesio prasme, bet miestas, uostas gali padėti."

Tarybos narys Viačeslavas Titovas išsakė nuomonę, kad esą be reikalo džiaugiamasi mažais mokesčiais.

"Neatsimenu, kad 2015 metais būtume ką nors sumažinę, tik atsimenu, kad padidėjo mokesčiai už teritorijų tvarkymą. Mano manymu, būtume lyderiai, jei norėtume sumažinti mokesčius, o ne atvirkščiai - perkeliame mokesčius ant gyventojų pečių. Reikia mažinti ar net atsisakyti mokesčių, pavyzdžiui, už kiemų tvarkymą, vandenį, parkavimą, darželius", - kalbėjo V. Titovas ir pridūrė, kad nemato Taryboje konstruktyvaus darbo, esą nesiklausoma opozicijos, o renkant Etikos komisijos pirmininką buvo apeitas opozicijos siūlymas.

Linkėjo būti lyderiu

V. Grubliauskas sulaukė pastabos, kad esą po mero rinkimų jis nutilo.

"Pasigedau lyderystės ne tik mieste, bet ir Taryboje, partijoje. Man labai gaila, kad gavęs miestiečių pasitikėjimą lyderystę perdavėte Simonui Gentvilui. Nebegirdžiu jūsų minčių apie miesto ateitį, vizijas. Tačiau būtent iš jūsų laukiama tų minčių", - nuomonę išsakė N. Puteikienė.

Ji kartu prašė mero įsiklausyti į miestiečių, bendruomenės, taip pat - ir opozicijos kalbas svarstant visai Klaipėdai svarbius klausimus, pavyzdžiui, Vasaros estrados, Atgimimo aikštės likimą, vietų darželiuose klausimą.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vardu kalbėjęs Rimantas Didžiokas ragino spręsti viso miesto problemas.

"Mūsų frakcija, įvertinusi mero ataskaitą, pažymi, kad galėjo būti nuveikta daugiau ir pasiekta geresnių veiklos rezultatų, pirmiausia - siekiant geresnės gyvenimo kokybės miesto gyventojams, plėtojant bendruomeniškumą ir įtraukiant miestiečius į miesto valdymo reikalus. Mūsų frakcija siūlo spręsti įsisenėjusias ne tik pietinių, bet ir viso miesto rajonų problemas neatidėliojant ir iš esmės", - teigė R. Didžiokas.

Jo teigimu, reikia organizuoti kvartalinę daugiabučių renovaciją, modernizuoti kiemų infrastruktūrą, tvarkyti vaikų žaidimo aikšteles, apšvietimą, poilsio zonas, didinti finansavimą šių problemų sprendimui. Taip pat ši frakcija siūlo merui ateityje didinti finansavimą švietimui, suteikti paramą visoms šeimoms, kurių atžalos negauna vietos darželiuose, keisti mokesčio už atliekų surinkimą tvarką ir mokestį skaičiuoti ne pagal būsto plotą, o pagal jame gyvenančių žmonių skaičių.

Atėjus laikui apsispręsti, ar Taryba pritaria mero ataskaitai, 19 iš 26 narių pritarė, 6 susilaikė, 1 buvo prieš.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder