Mero ataskaita: Klaipėda išlieka viena iš lyderių

Mero ataskaita: Klaipėda išlieka viena iš lyderių

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas miesto Tarybai pristatė savo 2015-ųjų metų veiklos ataskaitą, kurioje akcentuoja, kad ir praėjusiais metais Klaipėda išliko vienu iš šalies miestų lyderių pagal daugelį parametrų bei 2015-aisiais priimtas ne vienas ambicingas sprendimas ar pasirašytas ne vienas reikšmingas susitarimas, užtikrinsiantis sėkmingą Klaipėdos miesto plėtrą ir ateityje.

„2015-aisiais, pirmą kartą nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje miestų ir rajonų merai buvo išrinkti tiesioginių rinkimų principu. Tai buvo dar vienas, dešimtmečius lauktas ir itin svarbus žingsnis didesnės demokratijos link. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi tapęs pirmuoju tiesiogiai išrinktu meru Klaipėdos miesto savivaldybėje, kartu puikiai suvokiu nepalyginamai didesnį ir solidesnį tiesioginės atsakomybės bei atskaitomybės mastą ir, suprantama, priimdamas tai kaip išskirtinį iššūkį“, - Tarybai pateiktoje savo veiklos ataskaitoje teigia V. Grubliauskas.

Meras pažymi, kad nors formaliai 2015-aisiais naujoji mero kadencija apėmė tik kiek daugiau nei aštuonis mėnesius, visgi, įvertindamas tai, kad tai jau antroji jo, kaip Klaipėdos miesto mero, kadencija, ir tai, kad daugelio darbų esama tęstinių, apžvelgdamas pagrindinius Klaipėdos mieste atliktus darbus, pagrindinius įvykius ir iššūkius, savo veiklos ataskaitoje daugiausia apžvelgia visų kalendorinių metų laikotarpį.

„Galima drąsiai konstatuoti, kad Klaipėda išliko vienu iš šalies miestų lyderių pagal daugelį parametrų – biudžeto surinkimo ir išlaidų rodiklių, komunalinių paslaugų kokybės ir kainos santykio, sveikatos ir socialinės paramos, viešojo transporto sistemos efektyvumo, mažų mokesčių verslui ir gyventojams bei kt., - sako V. Grubliauskas.

- Toliau didėjo ir miesto svarba visos šalies ir regiono kontekste. Tai patvirtina ir gerokai išaugęs įvairių tarptautinių delegacijų, Lietuvoje reziduojančių užsienio šalių ambasadorių ar net aukščiausio rango užsienio šalių vadovų vizitų skaičius, iš kurių neabejotinai reikšmingiausias – oficialus Švedijos karaliaus Karolio XVI Gustavo ir karalienės Silvijos vizitas Klaipėdoje.“

Miesto vadovo teigimu, praėjusiais metais su Klaipėdos rajonu pasirašytas istorinis Ketinimų protokolas, kuriame įvardyti 7 projektai, apimantys vandentvarkos, švietimo įstaigų finansavimo, susisiekimo paslaugų organizavimo ir kitus aspektus. Šis susitarimas pradėjo visiškai naują miesto ir rajono savivaldybių bendradarbiavimo etapą bei tapo beprecedenčiu įvykiu Lietuvoje, kai didmiesčio ir vadinamosios žiedinės savivaldybės ieško bendrų problemų sprendimų būdų bei įteisina tai oficialia sutartimi.

Pirmą kartą per visą Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį uostamiesčio savivaldos, uosto, verslo ir mokslo atstovai sutarė kartu siekti sukurti prielaidas kryptingos Klaipėdos ekonominės plėtros skatinimui. Kartu Klaipėda tapo ir pirmąja Lietuvos savivaldybe, pasirengusia rengti dokumentą, numatantį, kaip į miestą pritraukti daugiau naujų investicijų, skatinti jau esamo verslo plėtrą, inovacijų diegimą bei ilgalaikėje perspektyvoje didinti miesto konkurencingumą sprendžiant kylančius socialinius ir ekonominius iššūkius.

„Praėjusiais metais pagaliau sulaukėme žinios ir apie prasidedantį visiškai naują, daugiau galimybių Vakarų Lietuvos gyventojams paprasčiau keliauti suteikiantį Klaipėdos/Palangos oro uosto gyvavimo etapą. Lapkričio mėnesį apie sprendimą pradėti tiesioginius skrydžius iš Klaipėdos/Palangos oro uosto į Londono Lutono oro uostą paskelbė mažų sąnaudų skrydžių bendrovė „Wizz Air“. Šis bendrovės sprendimas – tai net trejus metus trukusių intensyvių diskusijų ir derybų, kryptingo ir nuoseklaus visų Klaipėdos regiono savivaldybių ir VĮ Lietuvos oro uostų darbo rezultatas. Netrukus „Wizz Air“ pėdomis pasekė bendrovės „Ryanair“, Lenkijos LOT, Baltarusijos „Belavia“, - teigia V. Grubliaukas.

2015-aisiais taip pat priimtas sprendimas per ketverius metus padidinti finansavimą Klaipėdos miesto kultūros sektoriui.

„Tai labai ambicingas politikų iškeltas tikslas, ir Klaipėda yra bene vienintelis miestas visoje Europoje, nusprendęs padvigubinti finansavimą kultūrai per santykinai trumpą laiko tarpą. Beje, jau šiemet finansavimas kultūrai uostamiestyje yra išaugęs daugiau nei 1 mln. eurų, palyginti su praėjusiais metais“, - savo veiklos ataskaitoje pažymi miesto vadovas.

Pasak V. Grubliausko, praėjusiais metais baigti įgyvendinti ir miestui svarbūs infrastruktūros projektai – duris atvėrė rekonstruotas Dramos teatras, rekonstruota Minijos gatvės ir Baltijos prospekto sankryža, atstatyta rytinė piliavietės kurtina, restauruotas buvusio Rumpiškės dvaro gyvenamasis pastatas, sutvarkyta Debreceno aikštė su fontanu ir kt.

„2015-aisiais taip pat pavyko pasiekti reikšmingą proveržį sprendžiant vietų vaikų darželiuose trūkumo problemą, mieste toliau mažėjo nusikalstamumas, gerėjo eismo saugumas gatvėse, mažėjo nedarbas ir augo vidutinis darbo užmokestis, gyventojams pradėtos teikti naujos svarbios socialinės paslaugos, miesto kultūrinį gyvenimą praturtino nauji ir didelio susidomėjimo sulaukę kultūriniai renginiai“, - sako Klaipėdos meras.

Žvelgdamas į jau įsibėgėjusius 2016-uosius, juos V. Grubliauskas vadina kertiniais ir istoriniais vien dėl to, kad Klaipėdos miestas pradeda, o Klaipėdos valstybinis jūrų uostas baigia rengti pagrindinius savo dokumentus – bendruosius planus, prilygintinus abiejų įstaigų konstitucijoms. Šių dokumentų rengimo ir derinimo procedūros, pasak mero, taps esminiais tiek šių, tiek net ir ateinančių metų įvykiais bei akcentais.

„Taip pat šiemet būtina atsigręžti ir į Savivaldybės administracijos teikiamų paslaugų gyventojams prieinamumo ir kokybės gerinimą bei su tuo susijusių procesų supaprastinimą. Konkrečiau – kalbu apie gerokai didesnį savivaldybės buvimą bei matomumą virtualioje erdvėje ir daug didesnį savivaldybės atvirumą bei daug didesnę gyventojų įtrauktį į sprendimų priėmimo procesus per elektroninių įrankių sistemas. Šiandien tai vienas didžiausių Savivaldybės administracijos iššūkių ir delsti nebegalime“, - savo 2015-ųjų metų veiklos ataskaitoje pažymi V. Grubliauskas.

Su visa Klaipėdos miesto savivaldybės mero 2015 m. veiklos ataskaita galite susipažinti čia.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder