„Meridianas“ bus plukdomas į remonto doką

„Meridianas“ bus plukdomas į remonto doką

Antradienį į remonto doką bus plukdomas Klaipėdos simboliu vadinamas burlaivis „Meridianas“.

Anksčiau laivą ketinta tempti trečiadienį, bet dėl pasikeitusios oro prognozės nutarta procedūrą paankstinti, pranešė viešoji įstaiga Klaipėdos jūrinio miesto simbolis burlaivis „Meridianas“.

Pasak „Meridiano“ tempimui vadovausiančio Klaipėdos universiteto burlaivio „Brabander“ kapitono Valdemaro Vizbaro, burlaivio tempimas bus nelengvas dėl gana sudėtingo praplaukimo pro tiltus, taip pat dėl to, kad Danės upėje prišvartuota gana daug įvairių laivų ir paliktas  siauras vandens kelias. Didelis vėjas, kapitono teigimu, keltų  papildomų rizikų, todėl pasirinktos mažiausiai vėjuotos valandos šią savaitę. Jos prognozuojamos pirmoje antradienio pusėje.  

Antradienį apie 9 val. bus trumpam bus pakeltas Pilies tiltas, kad pro jį praplauktų vilkikai, tuomet nuo 9.15 val. maždaug pusantros valandos bus pakeltas Biržos tiltas, kol pro jį bus pratemptas „Meridianas“, ir galiausiai apie vidurdienį dar kartą trumpam bus pakeltas Pilies tiltas, išleisiantis burlaivį iš Danės upės. 

Dėl to bus atitinkamai koreguojamas eismas Pilies ir Tiltų gatvėmis, kurį laiką kitomis gatvėmis bus nukreiptas ir viešasis transportas. 

Remonto doke bus atlikta privaloma „Meridiano“ techninė apžiūra, nuplauta, nuvalyta povandeninė laivo dalis, įvertinta dugno, balastinių konstrukcijų būklė, išmatuotas korpuso storis ir, pagal poreikį, atliktas remontas, sutvirtinimo bei kiti darbai, perdažytas.

Taip pat doke bus baigta atnaujinti dar vasarą pradėtą medinę bortų apkalą.

Darbus finansuos Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ ir asmeninių „Meridiano“ savininko Aloyzo Kuzmarskio šeimos lėšų. 

Planuojama, kad remonto darbai doke užtruks iki dviejų savaičių, po to laivas bus grąžintas į savo vietą ir toliau tęs savo veiklą. 

1948 metais Suomijoje pastatyta barkentina „Meridianas“ 20 metų tarnavo kaip mokomasis burlaivis Klaipėdos bei kitų jūreivystės mokyklų kursantams. Nuo 1971 metų šis burlaivis stovi prišvartuotas prie Danės upės krantinės Klaipėdos miesto centre ir daugiau nei per keturis dešimtmečius yra tapęs neatsiejama uostamiesčio kraštovaizdžio dalimi bei vienu mylimiausių Klaipėdos simbolių.

2012 metais dėl itin prastos laivo būklės buvo iškilusi grėsmė šio simbolio netekti, tačiau privačios iniciatyvos bei finansavimo dėka laivas atstatytas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder