Menų zonos kūrėjams - pagaliai į ratus

Menų zonos kūrėjams - pagaliai į ratus

Iš Dariaus Vaičekausko vadovaujamos asociacijos Meno kūrėjų sąjungos uostamiesčio Savivaldybė sieks susigrąžinti 900 eurų, negana to - žadama neleisti D. Vaičekauskui dvejus metus dalyvauti Savivaldybės rengiamuose konkursuose.

"Skaudžiausia yra net ne tai, o pats Savivaldybės administracijos požiūris į mus. Labai nuvilia, kai valdininkai bando aiškinti, kad rūpinasi miesto kultūra, bet, jei kam nors prireikia, gali nedemokratiškomis priespaudos priemonėmis susidoroti", - situaciją komentavo D. Vaičekauskas.

Siūlo sankcijas

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus specialistai vertino, ar asociacija Meno kūrėjų sąjunga tikslingai ir teisėtai panaudojo Savivaldybės biudžeto lėšas.

Buvo nustatyta, kad audituojamu laikotarpiu, 2015-2016 metais, ši asociacija iš Savivaldybės gavo lėšų 8 iš dalies finansuojamiems projektams įgyvendinti.

Audito išvadose teigiama, kad Meno kūrėjų sąjunga, įgyvendindama šiuos projektus, nevykdė kai kurių sutarčių sąlygų, pavyzdžiui, pavėluotai pateikė kai kurių programų vykdymo rezultatus, buvo nustatyti atvejai, kai skirtumas tarp planuotų ir faktiškai panaudotų Savivaldybės biudžeto lėšų viršijo 20 proc. Esą buvo nustatyti ir du dokumentų klastojimo atvejai, kai projekto vykdytojas tais pačiais identiškais dokumentais pagrindė dviejų kultūros projektų "Kito kino klubas" ir kūrybinės platformos "Menų zona" išlaidas. Taip pat audito metu buvo nustatyta, kad, įgyvendinant projektą "Kito kino klubas", realiai nebuvo panaudoti 900 eurų, tačiau šios išlaidos buvo įtrauktos į ataskaitą kaip faktiškai panaudotos lėšos ir t. t.

PERSEKIOJA? "Kai šiemet prasidėjo politiniai žaidimai, kurių nelabai suprantame, mūsų organizacija tendencingai persekiojama", - teigia Darius Vaičekauskas. Redakcijos archyvo nuotr.

"Todėl rekomenduojame išieškoti iš Meno kūrėjų sąjungos 900 eurų ir dėl nustatytų finansavimo sąlygų nevykdymo taikyti sankciją - neleisti 2 metus dalyvauti konkursuose", - audito išvadas komentavo Centralizuoto vidaus audito skyriaus vyriausioji auditorė Rita Mikulskytė.

Jos žiniomis, nors Meno kūrėjų sąjunga šiais metais nebeteikė paraiškų dalyvauti dalinio finansavimo projektuose, tačiau D. Vaičekauskas figūruoja kitose organizacijose, pavyzdžiui, asociacijoje "Menų zona". Pastaroji kultūros projektų dalinio finansavimo konkursui 2019 metais yra pateikusi 5 paraiškas.

"Pagal šiemet rugsėjo 27 d. naujai patvirtintą tvarkos aprašą atsakomybė priskiriama ne tik organizacijai, bet ir projekto vadovui bei vykdytojui", - kad sankcija 2 metus nedalyvauti konkursuose turėtų būti taikoma ir pačiam D. Vaičekauskui, paaiškino R. Mikulskytė.

Įžvelgia tendencingumą

D. Vaičekauskas stebėjosi, kad šios audito išvados jam iki šiol nebuvo atsiųstos registruotu laišku.

"Esu tik girdėjęs apie šias išvadas. Galiu pasakyti tik tiek, kad visas šis procesas buvo atliktas tendencingai, skubotai ir neteisingai. Tyrimą atlikusi auditorė nederino su mumis audito projekto. Nors mes pateikėme savo atsakymus, į juos visiškai nebuvo sureaguota. Nebuvo jokio padoraus bendravimo su mumis, nors buvome pasiruošę bendradarbiauti. Kiek teko girdėti, šis auditas tiesiog buvo "nuleistas iš viršaus". Tai tarsi politinis spaudimas su mumis susidoroti. Pernai, kai reikėjo vykdyti Kultūros sostinės renginius, kreipėsi ir į mus, kad paieškotume kitokių kultūros apraiškų, vykdėme net kelis didžiulius projektus. Viską padarėme su kaupu. Bet kai šiemet prasidėjo politiniai žaidimai, kurių nelabai suprantame, mūsų organizacija tendencingai persekiojama", - situaciją komentavo D. Vaičekauskas.

Pasak jo, 900 eurų šioje istorijoje įsivėlė dėl elementarios techninės klaidos.

"Tiesiog šitos išlaidos buvo sudubliuotos dviejų projektų ataskaitose. Dar gegužės mėnesį pripažinome, kad buvo padaryta techninė klaida, bet jai ištaisyti mums nebuvo suteiktas joks laiko terminas", - minėjo Meno kūrėjų sąjungos vadovas.

Jis sakė nebijantis, jei Savivaldybė bandys šias lėšas išieškoti teisminiu būdu.

"Mes esame ramūs, nes galėsime įrodyti, kad tai tebuvo techninė klaida", - sakė D. Vaičekauskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder