Menininkai jaukinosi komisariatą

Menininkai jaukinosi komisariatą

Idėja buvusio Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatą paversti menininkų Meka įgauna pagreitį. Vakar uostamiesčio menininkams buvo pravertos šio komplekso durys, kad jie savo akimis galėtų pamatyti, kaip atrodo komplekso erdvės.

Apžiūrėti pastato susirinko nemažas būrys meno srities atstovų. Jiems buvo smalsu apžiūrėti visas patalpas. Ypač viliojo karceris, daugelis norėjo įsiamžinti prie sienelės, kur fotografuodavo nusikaltėlius, šypsnį kėlė įvairūs radiniai, kurių neišsivežė policijos pareigūnai: seife sudžiūvusi kambarinė gėlė, senovinė rašalinė, pilna rašalo, ar DVD diskas, kuriame įrašytas filmas "Šiandien tu mirsi".

Visi kalbinti menininkai vienbalsiai tvirtino, kad jie sugebėtų šioms dabar gana kraupokai atrodančioms patalpoms įpūsti gyvybės.

Vieni svarstė, kad būtų galima keltis kad ir į visiškai neremontuotas patalpas. Esą tegul tik įleidžia ir menininkai patys apsiliuobs.

"Čia tokia autentika. O kam remontuoti ir miesto pinigus taškyti? Tegul remia krepšinį, o menininkai patys gali įsikurti", - pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo Benas Šarka.

Kiti menininkai visgi svarstė, kad remontas būtinas, nes dabar patalpos atrodo labai liūdnai. Tačiau suvokė ir tai, kad kapitalinis remontas brangiai atsieitų ir tokiu atveju naivu būtų tikėtis, kad menininkams nuoma būtų simbolinė.

"Aš manau, kad čia galėtų būti puikus kultūrinis akropolis. Tikrai nenorime, kad būtų taip, kaip yra "Kultūros fabrike", kuris labiau pritaikytas eksponuoti kūrinius, o čia galėtų būti kūrybai skirtos erdvės. Be to, čia galėtų būti rodomi filmai, vykti koncertai. Čia galėtų veikti miesto menininkų muziejus, taip pat galėtų būti įkurtas miesto muziejus. Viena istorikė niekaip neranda, kur įkurti laidojimo kultūros muziejų, tad taip pat galėtų čia glaustis", - pasakojo teologijos mokslų daktaras Tomas Kiauka.

Jo žiniomis, buvo paskaičiuota, kad buvusio komisariato patalpų remontui prireiktų net 10 mln. eurų. Tačiau esą reikėtų į viską pasižiūrėti kiek lanksčiau.

"Nebūtina tas erdves taip išblizginti. Juk jei menininkai turėtų garantijas, kad jie čia galės reziduoti kad ir dešimt metų, patys būtų suinteresuoti pasitvarkyti", - kalbėjo T. Kiauka.

Svarstoma, kad į 50 tūkst. kv. m ploto kompleksą reiktų pritraukti ir verslininkus, kurie čia galėtų įrengti bendrabutį ar svečių namus.

Šis kompleksas, perimtas Turto banko ir dabar vertinamas apie 1,3 mln. eurų, kol kas nesudomino investuotojų. Kitas aukcionas turėtų vykti balandžio pradžioje.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas neseniai tvirtino, kad Savivaldybė gali kreiptis į Turto banką ir argumentuodama, jog perspektyva parduoti šį turtą laikui bėgant vis mažėja, prašyti jį perduoti miestui.

DISKUTUOS. Vakar patalpas apžiūrėję menininkai žadėjo rinktis detalesnei diskusijai bei sukurti aiškesnę viziją, kaip jas būtų galima pritaikyti menininkų reikmėms.

Editos GUDAVIČĖS nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder