Medikai mynė dviračius už sveiką širdį

Medikai mynė dviračius už sveiką širdį

Šiandien, rugsėjo 29-ąją, minima Pasaulinė širdies diena. Tęsdami ilgametę tradiciją, į žygį dviračiais už sveiką širdį leidosi Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai.

Kasmet pasaulyje 17,5 mln. žmonių anksti miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Manoma, kad 2030 m. šis skaičius išaugs iki 23 mln. Lietuvoje kasmet nuo šių ligų miršta apie 23 tūkst. žmonių.

Medikams nerimą kelia tai, kad kas antra mirtis Lietuvoje – dėl kraujotakos sistemos ligų. Lietuvos sveikatos informacijos centro Higienos instituto duomenimis, 2017 m. mirtys nuo kraujotakos sistemos ligų sudarė 56,1 proc., nuo piktybinių navikų – 20 proc. Per metus vien Klaipėdos jūrininkų ligoninėje dėl širdies ligų gydosi per 4 tūkst., o ambulatoriškai konsultuojama per 15 tūkst. pacientų.

Jūrininkų ligoninės vadovas dr. Jonas Sąlyga sakė, kad į žygį dviračiais ligoninės kolektyvas važiuoja jau tryliktus metus iš eilės.

"Kodėl mes tai darome? Būtent mūsų ligoninėje yra įkurti miokardo infarkto klasteriai, ūmaus insulto diagnostikos ir gydymo klasteris, mes esame tarsi ir įpareigoti skleisti žinią apie sveiką širdį", - sakė J. Sąlyga.

Šiemet žygis šiek tiek kitoks. Anksčiau dviračiais medikai važiuodavo miesto centru. Šiemet nuspręsta dviračių takais vykti į Karklę. Pro pranciškonų onkologijos centrą žygio maršrutas nusidriekė pro Labrenco dvarą, Olando kepurę. Tačiau vien žygiu akcija nesibaigė - žygio dalyviai vaišinosi vaisiais, daržovėmis, bendravo.

 

"Norime, kad tokių pacientų būtų kuo mažiau. Todėl mes, gydytojai, pacientai, slaugytojos, Klaipėdos universiteto bendruomenė, rodydami pavyzdį, važiuojame dviračiais ir skatiname visus daugiau judėti, atsisakyti žalingų įpročių - rūkymo, alkoholio. Žinoma, lietuviai nuo seno mėgo gausiai pavalgyti, bet reikia, kad mityba būtų suderinta. Todėl ir siekiame skleisti tą žinutę apie tai, ko reikia, kad širdis būtų sveika", - sakė J. Sąlyga.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės II kardiologijos skyriaus vedėja dr. Rūta Raugelienė priminė, kad šių metų Pasaulinės širdies dienos šūkis – „Mano širdis, tavo širdis!“, kuriuo kiekvienas raginamas pasižadėti saugoti ir rūpintis savo širdimi.

"Širdžiai itin kenkia nutukimas, nejudrumas ir rūkymas, todėl keiskime savo gyvensenos įpročius: būkime fiziškai aktyvūs, sveikai ir subalansuotai maitinkimės, atsisakykime tabako. Rūpinkimės savo širdimi, kad kuo ilgiau išliktume sveiki. Rodykime pavyzdį savo vaikams", - ragino medikė.

Jūrininkų ligoninės I kardiologijos skyriaus vedėja dr. Dalia Jarašūnienė akcentavo, kad yra be galo daug informacijos apie sveiką gyvenseną, ligų prevenciją. Vis dėlto, gydytojos teigimu, mokslininkai dar neišrado geresnės prevencijos už fizinį aktyvumą kiekvieną dieną, nuo vaikystės išugdytus įpročius sveikai ir saikingai maitintis, dalintis geromis emocijomis su draugais, kolegomis ir kaimynais, negriauti savo sveikatos žalingais įpročiais.

"O jeigu jus užklupo liga, o ji kaip visada ateina netikėtai, svarbu atpažinti pirmuosius jos simptomus, nediagnozuoti, negydyti ligų pačiam "Google" ar "Facebook" pagalba, bet kreiptis į gydytojus. Jeigu turite skundų dėl širdies, neramina jūsų genetika (tėvai, broliai ar seserys iki 65 metų sirgo miokardo infarktu), būtinai pasitarkite su šeimos gydytoju, kardiologu ir pasitikrinkite savo sveikatą, įvertinkite savo riziką ir koreguokite rizikos veiksnius. Bet prieš tai – pažadėkite savo širdžiai sveiką gyvenseną!" - rūpintis savimi skatino dr. D. Jarašūnienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder