Mažieji klaipėdiečiai sugriovė baimių sieną

Mažieji klaipėdiečiai sugriovė baimių sieną

Šeštadienį per pietus Danės skverelis prisipildė šventinio šurmulio, vaikų šėliojimo.  Prasidėjo "Rožių planetos" dienos stovyklėlė, renginys, skirtas tarptautinei autizmo supratimo dienai, kuri minima paprastai balandžio 2 d.  Pasak "Vilties miesto" vedlio bei šio renginio globėjo brolio Benediktas, visas balandis yra autizmo supratimo mėnuo. Pasaulyje yra 80 mln. autistiškų vaikų, vien Klaipėdoje jų 300. „Rožių planetoje“ sakoma – autizmas nėra liga, tai tik kiek kitoks pasaulio suvokimas.

„Noriu pasidžiaugti, kad Klaipėda ne vien tik deklaracijomis yra Vilties miestas, kad jame gyvas supratingumas, atjauta ir žmogiškas jautrumas. Tokia šventė ideali proga būti savimi ir galimybė padėti kitiems, kurie jaučia  diskomfortą, likimo skriaudą, nes tokioje bendruomenėje jie gali jaustis lygiaverčiai. Mes, būdami labai skirtingi su savo džiaugsmais ir negandomis, visi esame žmonės, vienos bendruomenės nariai“, - sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, dalyvavęs šventėje.

 Šiemet į renginį susirinko kur kas daugiau žmonių nei pernai. Jį labai pagyvino jaunieji maltiečiai, kurių atvyko labai didelis būrys. Vaikus džiugino ne tik terapiniai šunys, žavios ir linksmos klaunės, leidžiančios laimės burbuliukus, itin draugiški maltiečiai, su jais bendravo ir kariškiai, gražiai veidelius išpiešė dailės studijos „Guboja“ nariai.  Vienuolis brolis Astijus atvyko net iš Vilniaus. Geranoriškumas tvyrojo ore ir tai buvo tikrai linksma šventė.

Renginio kulminacija - sienos tarp mūsų, t. y. barjerų, griovimas. Ant iš kartoninių dėžių pastatytos sienos ir vaikai, ir tėveliai iš pradžių surašė savo baimes, o paskui ją labai energingai ir greitai sugriovė, taip jų atsikratydami.  

„Man labai patiko tokia simbolinė akcija, kai visi tarsi ant Raudų sienos galėjome užrašyti tai,  ko kiekvienas norime atsikratyti. Aš parašiau paprastu žodžius: „Bijokime nieko nebijoti, bijokime nieko nemylėti, bet niekada nebijokime būti savimi“, - sakė meras.

VšĮ "Elgesio sprendimai" direktorė Rita Karvelienė, Klaipėdoje įkūrusi autizmo centrą ir 11 metų dirbanti su vaikais autistais, sako, kad pasaulyje tokių vaikų pastaruoju metu jų vis daugėja.

"Tie vaikai gyvena tarsi atskirame pasaulyje, bet jie visi taip pat yra labai skirtingi. Vienas labai mėgsta bendrauti, kitas atvirkščiai, vengia bendravimo. Kokios autizmo atsiradimo priežastys, nėra nustatyta. Būna paskelbiama, esą skiepai darę įtaką, paskui paneigiama. Genetiniai tyrimai neatlikti. Maždaug prieš 10 metų tokių vaikų būdavo mažiau, bet jų autizmas buvo sunkesnės formos. Dabar vaikų daugiau, bet daugiau lengvesnės formos atvejų. Būna, kad jie tik turi autizmo požymių, juos net sunku atskirti nuo tipiškos raidos vaikų", - teigė R. Karvelienė.

Pasak jos, tokie vaikai turi tam tikrų keistumų, daugiau baimių. To nežinodami žmonės kartais sako, kad tai neišauklėtas vaikas. Tėvams neretai būna sunku, nes visuomenė nesupranta to. Prekybos centre, kur per daug triukšmo, autistą gali ištikti isterija, nes toks vaikas paprastai į viską jautriau reaguoja. R. Karvelienė pataria einantiems pro šalį žmonėms neskubėti siūlyti diržo, geriau stengtis padėti mamai susirinkti produktus.

Dėkojame viesiems, padėjusiems surengti šią šventę:

Renginio globėja Loreta Ušackienė.

Renginio Mecenatė Inga Gusiatina.

„Maltos ordinui“ - net 100 jaunųjų maltiečių aktyviai dalyvavo šventėje.

Dailės studijai „ Guboja“- "baimių" sienos kūrėjams.

Kepyklėlei „Namai be gliuteno“.

Šventės organizatoriui "Promo plius".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder