Liko du kandidatai į Klaipėdos mero postą

Liko du kandidatai į Klaipėdos mero postą

Išankstiniais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, dėl Klaipėdos mero posto susirungs dabartinis uostamiesčio vadovas liberalsąjūdietis Vytautas Grubliauskas ir Seimo narė konservatorė Agnė Bilotaitė.

V.Grubliauskas surinko 43,09 proc. rinkėjų balsų, A. Bilotaitė - 12,09 proc. rinkėjų balsų.

Klaipėdoje į tiesioginių mero rinkimų antrą turą su ryškia balsų persvara žengiantis Liberalų sąjūdžio kandidatas, dabartinis uostamiesto meras Vytautas Grubliauskas iš anksto pergalės nešvenčia, nors politikos ekspertai jo galimybes vertina geriau nei varžovės konservatorės Seimo narės Agnės Bilotaitės.

„Net ir neblogas arba geras pasirodymas pirmame ture jokiu būdu negarantuoja tokio pat rezultato antrajame ture. Pavadinčiau pasirodymą pirmajame ture, klaipėdietiška terminologija kalbant, sėkmingu kvalifikaciniu plaukimu ir teise dalyvauti finale. O finale, kaip žinote, viskas prasideda nuo nulio“, - BNS pirmadienį sakė V.Grubliauskas, kai skaičiuojant rinkėjų balsus tapo aišku, kad jis pateko į antrą turą.

Į antrą turą taip pat patekusi A.Bilotaitė savo ruožtu demonstravo ryžtą po per balsavimą dviejų savaičių nurungti V.Grubliauską.

„Kandidatų pirmame ture buvo tikrai daug, balsai išsiskaidė ir tikrai šiandien niekas negali pasakyti, kaip bus antrame ture. Mes einame su tikslu laimėti ir to sieksime“, - sakė A.Bilotaitė.

Anot jos, sėkmingiau pasirodyti rinkimuose jai ir Tėvynės sąjungai - Lietuvos krikščionims demokratams sutrukdė buvusio konservatoriaus Naglio Puteikio judėjimas, tačiau tiek jo visuomeninį komiteto palaikusių, tiek kitų į antrą turą nepatenkančių kandidatų elektoratą konservatorė tikisi patraukti antrame ture.

Politologas Saulius Šiliauskas sutiko su A.Bilotaite dėl N.Puteikio įtakos konservatorių rezultatams teigdamas, kad „N.Puteikis sutrukdė konservatoriams įgyvendinti ambicingus planus“. Tačiau konservatorių kandidatės galimybes nugalėti antrame ture jis vertino kritiškai.

„Gali ir norėti, ir ryžto turėti Tėvynės sąjunga, bet labai sunkiai tikėtinos permainos, jau labai sėkmingai turėtų susiklostyti visos žvaigždės ir jėgų santykis, kad būtų toks ryškus po pirmo turo lyderis aplenktas“, - BNS sakė Klaipėdos universiteto dėstytojas S.Šiliauskas.

Kartu jis teigė abejojantis, kad liberalams susižėrus daugiausiai mandatų taryboje jų partneriais formuojant koaliciją galėtų tapti konservatoriai, kurie nacionaliniu mastu paprastai laikomi sąjungininkais.

„Liberalai, kiek suprantu, pakankami sėkmingai bendradarbiavo šioje kadencijoje Klaipėdoje su Rusų aljanso atstovais, tai lyg ir nusimato ta dauguma Klaipėdoje“, - spėjo S.Šiliauskas, pažymėjęs, kad daugumai užtikrinti greičiau būtų kviečiami rinkimų komitetai.

V.Grubliauskas tikino, kad koalicija turėtų būti formuojama tik po antro rinkimų turo, tačiau sakė jau dabar matantis, kad liberalai nebendradarbiaus su visuomeniniu rinkimų komitetu „Puteikis plius“.

„Yra sąrašų arba komitetų - bent jau vienas su pliuso ženklu - kur apie bendrą programą kalbėti gana sudėtinga. Ką galima derinti, jeigu nėra ką su kuo derinti? Tačiau kalbant apie tokias partijas kaip socialdemokratai, aljansas (Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio blokas“), atstovaujantis daugiau negu 20 proc. rinkėjų - aš manau, tai yra tos partijos, su kuriomis tikrai galima ir reikia kalbėtis ir ieškoti sutarimo. Taip pat manau, kad yra labai neblogos galimybės kalbėtis su „Klaipėdos“ rinkiminiu komitetu, kuriame yra tiek patyrę politikai, tiek pakankamai lanksti programa, kuri taip pat gali papildyti koalicinę programą savo nuostatomis“, - aiškino perrinkimo siekiantis Klaipėdos meras, kurio vedamas Liberalų sąjūdis Klaipėdoje gana 11 mandatų iš 30.

Po keturis mandatus uostamiesčio savivaldybės taryboje iškovojo Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai ir „Valdemaro Tomaševskio blokas“, po tris - komitetas „Puteikis plius“ ir Lietuvos socialdemokratų partija. Po dvi vietas taryboje turės „Klaipėdos“ visuomeninis rinkimų komitetas ir partija „Tvarka ir teisingumas“, o vieną vietą gauna Lietuvos rusų sąjunga.

V.Grubliauskas mero rinkimuose pirmame ture sulaukė beveik 42 proc., A.Bilotaitė - mažiau nei 12 proc. rinkėjų palaikymo. Trečioje vietoje kovojant dėl mero posto liko Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso iškelta Irina Rozova, kurią palaikė kiek daugiau nei 10 proc. Klaipėdos rinkėjų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder