Ligonio kelionė namo: teko šauktis kaimynų pagalbos

Ligonio kelionė namo: teko šauktis kaimynų pagalbos

Ar greitosios medicinos pagalbos (GMP) brigados, parvežusios žmogų iš ligoninės, turi padėti užnešti jį į namus, jeigu pats eiti žmogus negali? Ar už tokią paslaugą reikia mokėti? Tokie klausimai kilo klaipėdietei Sigitai, savaitgalį patekusiai į nepavydėtiną situaciją.

Pašnekovė pasakojo, kad užpraėjusį sekmadienį susidūrė su žmogiškumo stoka, kai greitosios pagalbos medikų brigada, parvežusi iš ligoninės slaugomą senyvą žmogų, atsisakė padėti užnešti jį į ketvirtą aukštą. Sigita teigė, kad medikai esą reikalavo susimokėti arba į pagalbą kviestis kaimynus. Privačios GMP įstaigos vadovas teigia, kad moteris pretenzijas dėl medikų darbo pradėjo reikšti vėliau, galbūt kieno nors pamokyta, o brigada esą dirbo taip, kaip visada, tad priekaištų jai neturi.

Pasigedo žmogiškumo

Sigita "Vakarų ekspresui" pasakojo, kad šeštadienio vakarą Rambyno g. gyvenančiam jos tėvui, kuriam reikalinga slauga, suprastėjo sveikata. Sigita išsikvietė greitąją pagalbą. Atvykę medikai suteikė pagalbą, tačiau į ligoninę ligonio nevežė. Vis dėlto jau ankstyvą sekmadienio rytą, kiek po 6 valandos, ligonis vėl pasijuto blogai ir dukra pakartotinai iškvietė medikus.

Šįkart ligonis ir juo besirūpinanti dukra buvo nuvežti į Respublikinę Klaipėdos ligoninę. Priėmimo skyriaus medikai, apžiūrėję žmogų, nusprendė, kad jo guldyti į ligoninę vis dėlto nereikia, ir išleido į namus.

"Manęs paklausė, ar turėsime kaip grįžti namo. Pasakiau, kad ne, jie iškvietė greitąją ir atvažiavo Budanovo greitoji. Jie, kai parvežė, tik iki įėjimo. Sakė: "Mokėkit." Nepasakė konkrečios sumos, bet sakė, kad turime ieškoti žmonių, kad turime susirasti iš anksto, kas mums padės. Kaip man susirasti, kas man padės sekmadienį?" - emocingai pasakojo Sigita.

Pašnekovės teigimu, jos tėvui paskirta slauga ir paliatyvi slauga. Aštuntą dešimtį pradėjęs vyras sveria 60 kilogramų, tad kviestis ugniagesių, kad padėtų užnešti ligonį, nebuvo priežasties.

"Jie man pareiškė, kad dėl mūsų atvejo ugniagesiai nevažiuos, todėl jie negali kviestis pagalbos. Mes prastovėjome pusę valandos lauke. Gerai, kad nesnigo, bet žmogus buvo plonai aprengtas, nors ir užklotas. O jeigu tai būtų žiema, minusinė temperatūra? Taip yra nesielgiama", - pyko klaipėdietė.

Ji sakė parašiusi skundą V. Budanovo privačios GMP vadovui, tačiau esą jokio atsiprašymo ar paaiškinimo dar nesulaukė.

"Vienintelis dalykas, ko noriu, kad susidarius tokiai situacijai žmogus nebūtų paliktas gatvėje. Net jei tai būtų mokama paslauga, tegul jie praneša, kiek tai kainuos, išrašo sąskaitą, kad galėčiau už tą paslaugą susimokėti. Yra mieste pervežimo paslauga, bet tik darbo dienomis, o ką daryti savaitgaliais, kai yra tokios "ekstra" situacijos? Norint pasinaudoti paslauga savaitgalį, reikia pranešti iš anksto, bet kaip galima žinoti, kada žmogui pasidarys blogai?" - kalbėjo Sigita.

Priekaištai be priežasties?

Vladimiras Budanovas, privačios GMP vadovas, vos išgirdęs, kad norima kalbėtis apie probleminę situaciją, jau žinojo, koks tai atvejis. "Gavau jos laišką, esu paruošęs jai atsakymą", - trečiadienį sakė V. Budanovas.

Pašnekovo teigimu, minėta brigada buvo nuvežusi ligonį į Respublikinę Klaipėdos ligoninę. Tuo metu Sigitos tėvas kaip tik buvo išleidžiamas į namus.

"Kadangi mūsų brigada buvo ligoninėje, mūsų paprašė nuvežti šitą pacientą namo, į Rambyno gatvę. Mes tą pacientą jau žinome, ne kartą pas jį buvome. Jis yra sunkus ligonis, nevaikštantis, slaugomas. Gyvena jie Rambyno gatvėje, buvusiame bendrabutyje. Na, publika ten atitinkama, Žvejybos uosto bendrabutyje kas gyvena, galite įsivaizduoti. Mes jį nuvežėme, bet brigadoje buvo du žmonės - felčerė ir vairuotojas. Du žmonės jo užnešti į ketvirtą aukštą negali. Felčerė pasiūlė paieškoti, kas padėtų. Tokią praktiką mes turime - pereiti per kaimynus, atsiranda vyrų, kurie gali padėti. Taip ir buvo padaryta. Buvo surasti žmonės, kurie padėjo, užnešė tą ligonį ir paguldė į lovą. Jokių konfliktų vietoje nebuvo", - savo įvykių versiją pasakojo V. Budanovas.

REIKALINGA. Teigiama, kad ligonių ar senyvų žmonių pervežimo paslaugų poreikis tikrai yra, nes yra daug vienišų senolių, kuriems reikia pagalbos keliaujant. Socialinių paslaugų informacijos centro nuotr.

Jis tikino, kad tik po kelių dienų moteris jam paskambino ir ėmė skųstis. Vis dėlto esą skųstis nėra dėl ko - buvo sekmadienis, žmonių į pagalbą prisikviesti pavyko ne iškart, o ligonis tuo metu esą buvo GMP automobilyje, jo būklė nebuvo grėsminga.

"Kol surado tuos žmones, gal ir užtruko kiek laiko, bet juk ne žiema, ne lauke. Užnešė, ir viskas. Kuo ji nepatenkinta, man neaišku iki šiol", - kalbėjo V. Budanovas.

Jo teigimu, Sigitos žodžiai apie pinigų reikalavimą yra neteisybė.

"Tai yra absoliutus absurdas, gyvenime nėra buvę. Ji yra kieno nors pamokinta. Nebuvo ten tokių kalbų, jokių pinigų niekas neėmė. Man atrodo, kad čia tuščioje vietoje problema sudaryta", - nuomonę išsakė privačios GMP vadovas.

Galėjo kviesti antrą brigadą

Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vyr. gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė sakė, kad privačiai V. Budanovo GMP dažniausiai tenka iškvietimai pietinėje miesto dalyje, nes įstaiga įsikūrusi Nemuno g.

"Jeigu matome, kad iškvietimas yra ties Kalnupės gatve ar piečiau, ir jie nuo iškvietimo yra 3-4 kilometrais arčiau už mus, perduodame jiems tokius iškvietimus, nes jie greičiau gali nuvažiuoti", - sakė N. Dambrauskienė.

Ji teigė, kad GMP paslaugos yra reglamentuotos sveikatos apsaugos ministro įsakymais.

"Šiuo atveju yra įsakymas, kuris įgalioja mus, jeigu pacientas buvo atvežtas specialisto konsultacijai ir nepaguldytas į ligoninę, jis išleidžiamas namo, mes jį privalome parvežti namo nemokamai, jeigu žmogus yra neįgalus. Apskritai ligonius išnešame ar užnešame, ypač naktį, jeigu nėra kam padėti. Žinoma, tokiu atveju kviečiamės dar vieną brigadą, kuri padeda žmogų užnešti. Taip pat turime priemonių transportavimui - yra kėdutės su ratukais, kurios turi ir rankenas, tad jas galima ir nešti. Nežinau, ar Budanovo privati greitoji pagalba turi tokią kėdutę. Ugniagesius gelbėtojus kviečiamės, kai yra sunkus ligonis, sveriantis apie 130-150 kilogramų ir panašiai, kurį reikia nunešti ar užnešti", - apie darbo specifiką pasakojo Klaipėdos GMP stoties vyr. gydytojo pavaduotoja.

N. Dambrauskienė, peržiūrėjusi sekmadienio skambučių įrašų registrą, informavo, kad į ligoninę Sigitos tėvą vežusi GMP brigada kvietėsi į pagalbą antrą medikų brigadą, kad ji padėtų ligonį nunešti į automobilį. Tačiau skambučių įrašuose nėra duomenų, kad V. Budanovo GMP brigada būtų kvietusi kolegas į pagalbą.

"Iškvietimai sutampa. Mūsų važiavo dvi brigados, kad išneštų pacientą, o užnešti irgi galėjo mus pasikviesti, bet nepakvietė", - peržiūrėjusi įrašus sakė N. Dambrauskienė.

"Šiuo atveju nebuvo jokio "strioko". Kol atvažiuotų antra iškviesta brigada, praeitų laiko tiek pat. Juk čia ne skubus iškvietimas, niekas nelėktų su švyturėliais. Dažniausiai kviečiamės pagalbą, kai reikia ligonį išnešti, o ne užnešti, kai reikia jį skubiai gabenti į ligoninę, jeigu yra grėsmė gyvybei. Tada kviečiame ir ugniagesius, jeigu yra labai sunkus ligonis, ir antrą brigadą", - į klausimą, kodėl ėjo ieškoti kaimynų, o ne kvietė kolegas medikus, atsakė V. Budanovas.

Trūksta finansavimo

Klaipėdietė Sigita tvirtino, kad tokių atvejų tikrai būna daug - žmonės neturi kur kreiptis, kai netikėtai prireikia pagalbos, ypač savaitgaliais. Kad ligonių ar senyvų žmonių pervežimo paslaugų poreikis tikrai yra, patvirtino ir VšĮ Socialinių paslaugų informacijos centro, teikiančio ligonių ir neįgaliųjų transportavimo paslaugas, vadovė Evelina Gulijeva.

Pasak jos, tokios "ekstra" pagalbos žmonės prašo gana dažnai. Tačiau padėti jiems nėra galimybių - centro teikiamos pagalbos pobūdis yra kitoks, pervežimo paslauga teikiama tik darbo dienomis, o savaitgaliais - jeigu yra susitarta iš anksto.

"Žmonės skundžiasi, kad reikia pagalbos, bet esame nepajėgūs tai daryti, todėl savaitgaliais vadinamuoju budėjimo režimu nedirbame. Esame turėję pervežimų savaitgaliais, bet tik tada, kai žmonės iš anksto žino, kad jiems reikės kažkur nuvykti ar iš kur nors parvykti. Poreikį stengiamės patenkinti darbo dienomis", - pasakojo E. Gulijeva.

Pasak jos, apie tokius atvejus girdima ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje.

"Poreikis yra. Bėdų yra gulintiems, turintiems negalią ar tiesiog senyvo amžiaus žmonėms, ypač tiems, kurie gyvena daugiabučiuose be lifto. Miesto socialinės įstaigos galbūt negali teikti pervežimo gulimoje padėtyje paslaugos, kuri būna reikalinga, todėl mes į tai žvelgiame plačiau, dirbame kompleksiškai. Vairuotojai-asistentai transportuoja, palydi ir neša tiek sėdimoje, tiek gulimoje padėtyse", - sakė E. Gulijeva.

Pašnekovė išsakė nuomonę, kad šioje srityje trūksta tikslinio finansavimo, kad tokios paslaugos būtų prieinamos visiems, kuriems reikia. Esą galbūt padėtų dar daugiau socialinių projektų ar Savivaldybės perkamos tokio pobūdžio socialinės paslaugos.

"Visuomenė yra mūsų visų, rūpintis senyvo amžiaus žmonėmis irgi reikia. Mūsų galimybės yra ribotos, kai patys turime pasirūpinti ir transporto priemonėmis, ir jų priežiūra, ir kitais dalykais. Tai privati paslauga ir kartais kaina žmonėms pasirodo didelė. Šiemet vykdėme projektą, kurį dalinai finansavo Savivaldybė. Finansavimas buvo nedidelis, suteikėme daugiau paslaugų nei priklausė, nes yra žmogiškumo faktorius - matėme, kad reikia pagalbos, ir stengėmės padėti. Tačiau nemokamai teikti paslaugų negalime, nes reikia išlaikyti transportą ir darbuotojus", - padėtį įvertino Socialinių paslaugų informacijos centro vadovė.

Informacija

Valstybinės ligonių kasos pateikiamoje informacijoje apie GMP paslaugas nurodoma, kad GMP budinčių brigadų teikiamoms paslaugoms, apmokamoms iš PSDF biudžeto lėšų, be kitų, priskiriamos ir pacientų, kurie gali būti gabenami tik GMP automobiliu, pervežimas iš stacionarinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos priėmimo-skubios pagalbos skyriaus į namus po to, kai GMP paslaugų teikėjo atvežtam pacientui suteikiamos būtinos sveikatos priežiūros paslaugos. Teikiamos ir pacientų transportavimo paslaugos jų ar jų artimųjų prašymu, jei tai nėra būtina dėl paciento sveikatos būklės, bet pacientas moka savo lėšomis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder