Lietuviški išradimai: nuo koklių krosnies iki lazerių technologijų

Lietuviški išradimai: nuo koklių krosnies iki lazerių technologijų

"Aš atsimenu dieną ir vietą, kai man atėjo į galvą, kad būtų labai įdomu užsiimti radiotechnika. Tai buvo važiuojant iš Klaipėdos autobusu ir man buvo apie 14 metų, tad visa mano paauglystė praėjo su lituokliu rankose", - pasakojimą apie save pradeda klaipėdietis išradėjas Aleksas Pašilis. Jis - vienas iš tų lietuvių, kurie vis bando sukurti ką nors inovatyvaus, sugalvoti inžinerinių patobulinimų, kurie leistų gauti tą patį ar dar geresnį rezultatą investuojant mažiau lėšų.

Teigiama, kad pasaulyje kasmet paduodama per 2,5 mln. paraiškų registruoti įvairius išradimus. Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus buvo išduota beveik 570 nacionalinių išradimų patentų.

Idėjos - per geros patentuoti

Klaipėdietis A. Pašilis turi patentavęs tris savo išradimus, tačiau jo galvoje yra dar daugybė idėjų. Keliauti mėgstantis išradėjas po vienos viešnagės Indijoje sugalvojo, kaip pagaminti išilginio judesio elektros generatorių.

"Tai yra generatorius, kokio pasaulyje nebuvo", - pasakojo A. Pašilis, tikinęs, kad viso pasaulio patentų sąraše terado neprofesionaliai padarytų panašių "žaisliukų", kurių galimybės neišnaudojamos maksimaliai.

Nusprendęs, kad šią idėją reikia viešinti, išradėjas kreipėsi į Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo institutą, kurio darbuotojai kaip tik rengė projektus. Taip buvo parengtas išilginio judesio elektros generatoriaus pritaikymo bangų energetikai projektas, kuris gavo finansavimą ir per trejus metus buvo sėkmingai įgyvendintas.

"To darbo "pašalinis" poveikis, kad dar tris išradimus padariau, dalyvavau Lietuvos nacionalinių išradimų konkurse, kuriame užėmiau pirmą vietą. Dabar turiu dar vieną išradimą, bet jo neskelbiu, nes jis yra per daug geras", - šypsosi A. Pašilis.

Išradėjas sako, kad idėja, susijusi su neodimio magnetų panaudojimu, yra tokia gera, kad ją norėtųsi ne patentuoti, kad ji tiesiog nugultų į stalčių, o parduoti kokiai nors užsienio bendrovei. Pasak A. Pašilio, Lietuvoje nėra sąlygų tokiam sumanymui įgyvendinti.

Vis dėlto surasti išradimui pirkėją, klaipėdiečio teigimu, yra nelengva, mat esą išradėjų likimas yra gyventi be pinigų. Pavyzdžiu A. Pašilis įvardina, jo nuomone, didžiausią išradėją Nikolą Teslą, kuris senatvėje esą guodėsi, kiek dar daug būtų galėjęs padaryti, jei būtų turėjęs lėšų.

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder