Liepų gatvė - lyg prostitutė

Liepų gatvė - lyg prostitutė

Kelmėje gimusiam ir didžiąją savo gyvenimo dalį Vilniuje praleidusiam Seimo nariui Kęstučiui Masiuliui parūpo Klaipėdos gatvių pavadinimai. Parlamentaras siūlo uostamiesčio Liepų gatvei grąžinti prieš Antrąjį pasaulinį karą buvusį Prezidento Smetonos pavadinimą.

Uostamiesčio istoriko Vasilijaus Safronovo teigimu, Liepų gatvė per visą savo gyvavimo istoriją jau yra tapusi "prostitute", mat jos pavadinimas keičiamas kone kaskart pasikeitus miestą ar šalį valdančiam režimui. O siūlymas grąžinti šiai gatvei tarpukariu buvusį pavadinimą, jo nuomone, nėra istoriškai teisingas.

Istorišku K. Masiulio siūlymo teisingumu abejoja ir Klaipėdos meras.

"Istorinės tiesos atkūrimas"

Išplatintame savo pranešime K. Masiulis teigia jau pateikęs uostamiesčio Tarybos nariams prašymą Liepų gatvei sugrąžinti Prezidento Smetonos pavadinimą.

Jo pranešime teigiama, kad tarpukariu gatvė buvo taip vadinama pagerbiant tuometinį šalies vadovą. Sovietiniais metais ji buvo pervadinta į Gorkio, o dabar - Liepų. Dar anksčiau gatvė vadinosi Aleksandro vardu.

"Prezidento Antano Smetonos veikla nepakankamai įamžinta. Sovietmečiu jis buvo juodinamas ir šmeižiamas, o apie jo valdymą paskleista daugybė netiesos. Visos vietos ir paminklai, susiję su jo veikla, buvo naikinami. Ne išimtis ir Klaipėda. Istorinio vardo atkūrimas būtų puiki dovana šiemet minimoms A. Smetonos gimimo 140-osioms metinėms", - sakė parlamentaras.

Anot K. Masiulio, jei ne sovietinė okupacija, Klaipėda ir šiandien turėtų Prezidento Smetonos gatvę. Todėl teigiamas uostamiesčio politikų sprendimas būtų istorinės tiesos atkūrimas ir mūsų šalies vadovo darbų pripažinimas.

Tema diskusijoms

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas teigia gerbiantis kiekvieną naują siūlymą, kuriuo, jo žodžiais, bandoma atverti iki šiol dar nežinotą ar neatvertą uostamiesčio istorijos puslapį. Tačiau kartu, mero nuomone, K. Masiulio siūlymas nesąs pirmos skubos klausimas.

"Be abejo, Seimo narys turi teisę teikti įvairius siūlymus. Tačiau jei nagrinėtume šios gatvės istoriją, manau, kiltų rimtų diskusijų, ar siūlomas Prezidento Smetonos pavadinimas būtų istoriškai teisingiausias. Tai tikrai nauja tema itin aršioms istorikų diskusijoms su neaiškiu rezultatu", - sakė V. Grubliauskas. - Taip pat, mano įsitikinimu, Liepų gatvės pavadinimas klaipėdiečiams jau yra prigijęs bei turi savo atsiradimo istorinį pagrindimą. Aš tikrai nemanau, kad tai yra koks nors ypatingos svarbos klausimas ar akis badanti Klaipėdos istorijos balta dėmė, dėl kurios turėtumėme visi verstis per galvą. Bet svarstyti, diskutuoti galima."

Informacija

Antanas Smetona Lietuvos prezidento pareigas ėjo 1919-1920 ir 1926-1940 metais. Šiemet rugpjūčio 10 dieną Lietuva minės A. Smetonos gimimo 140-ąsias metines, taip pat 70-ąsias mirties metines ir 95-ąsias, kai jis tapo prezidentu.

"Reikėtų palikti ramybėje"

dr. Vasilijus SAFRONOVAS, istorikas
Manau, kad Seimo nario siūlymas Liepų gatvei grąžinti Prezidento Smetonos pavadinimą nėra istoriškai teisingas. Liepų gatvė istoriškai, švelniai tariant, yra tapusi "prostitute", nes jos pavadinimas jau keistas septynis ar aštuonis kartus. Tai daryti buvo itin būdinga miestą ar šalį valdžiusiems diktatūriniams režimams.
XVIII amžiaus pabaigoje dalis šios gatvės vadinta Žąsų turgumi. O nuo XIX amžiaus pradžios jai oficialiai suteiktas Aleksandro pavadinimas carinės Rusijos imperatoriaus Aleksandro garbei. Tiesa, jau nuo XVIII amžiaus pabaigos dėl čia pasodintos liepų alėjos gatvė lygiagrečiai vadinta ir Liepų gatve. Tiesa, tąkart tai būta neoficialaus pavadinimo.
1934-aisiais Antanui Smetonai švenčiant savo šešiasdešimtmetį nuspręsta gatvei suteikti Prezidento Smetonos vardą. Vėliau ji buvo tapusi "Adolf Hitler štrase", dar vėliau ji pervadinta į Maksimo Gorkio gatvę.
Manau, kad 1988-aisiais priimtas sprendimas grąžinti šiai gatvei Liepų pavadinimą buvo teisingas bei paprasčiausiai reikėtų jau ją palikti ramybėje.

Apklausa

Rasa
Liepų gatvė tegul ir lieka Liepų gatve. Manau, kad Antanas Smetona neturėjo nieko per daug bendro su Klaipėda. Jis čia netinka.
Ilona
Man nėra jokio skirtumo, kokiu vardu, ar Liepų, ar Smetonos, vadinsis ši gatvė. Neturiu jokios nuomonės apie tai.
Steponas
Manau, kad ši gatvė turėtų vadintis Antano Smetonos vardu. Esu smetoniškas žmogus. Pavadinti Liepų gatvę Smetonos vardu, kaip ji ir buvo vadinta tarpukariu, būtų gražus gestas, klaipėdiečiams primenantis Lietuvos praeitį.
Nelė
Kodėl gi ne? Antanas Smetona buvo ryški, garbinga asmenybė. Aš norėčiau, kad šio žmogaus vardu būtų vadinama gatvė Klaipėdoje. Nežinau, ar tai būtų geriau, nei Liepų pavadinimas, bet aš neprieštaraučiau.
Antanas
Aš tikrai neprieštaraučiau, kad Liepų gatvė būtų pervadinta Smetonos vardu. Jis buvo vienintelis žmogus, kuris sakė, kad rusams reikia priešintis, o ne sudėti ginklus.
Visvaldas
Nesu nei už šią idėją, nei prieš. Liepų gatvė - tinka, nes neprimena sovietų. Smetonos vardu pavadinta gatvė, manau, taip pat netrukdytų.

Kalbino Emilija GAIVENYTĖ

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder