Licėjaus mokykloje duris atvėrė ypatinga biblioteka

Licėjaus mokykloje duris atvėrė ypatinga biblioteka

Klaipėdos licėjuje ketvirtadienį oficialiai duris atvėrusioje bibliotekoje atgulė šimtai pranciškonų vienuolio brolio Benedikto knygų.

Jis pasakojo, kad knygas šiai mokyklai nusprendė dovanoti tam, kad jos ir toliau skleistų šviesą.

"Žmogus be knygos - kaip šokis be šokėjo: blogiau būti negali. Juk šokį žmogui reikia šokti. Beje, aš esu vaikščiojęs su Lietuvos žygeiviais, teko rinkti su jais ir dainas. Žinau, kad jau surinkta daugiau nei pusė milijono. Tačiau juk reikia žmogaus, kuris vieną dieną pradėtų tą dainą dainuoti - juk be dainininko dainos nebus.

Taip ir su knygomis - pas mane susikaupė išties daug meno, filosofinių, psichologinių knygų. Ir jeigu jos tiesiog toliau dūlėtų, iš jų niekas nesisemtų žinių", - "Vakarų ekspresui" sakė brolis Benediktas.

Pranciškonų vienuolis pasakojo, kad galiausiai atsirado proga knygas prikelti antram gyvenimui - jas padovanoti jaunuoliams.

"Aš radau skaitytojus šioms knygoms. Mano giliu įsitikinimu, žmogumi ne gimstama, bet tampama. O be knygų tapti žmogumi neįmanoma", - sakė jis.

LINKSMYBĖS. Bibliotekos atidaryme moksleivius linksmino nuotaikingieji mimai.

Brolis Benediktas kalbėjo, kad prie visų šių knygų, padovanotų mokyklai, yra prisilietęs, tiesa, perskaityti pavyko ne visas. Tačiau jis įsitikinęs - tą padarys moksleiviai.

Ir nors kalbama, kad šių laikų jaunoji karta dėmesio knygoms skiria mažiau, mat esą yra pasinėrusi į technologas, brolis Benediktas teigė, kad jaunimas nėra nusisukęs ir nuo literatūros.

"Jaunimas nėra nusigręžęs nuo knygos. Aš prisimenu vieną įvykį. Maždaug prieš 10 metų man Kretingoje teko šventinti akmenį naujai bibliotekai. Tai buvo labai graži saulėta diena. Tačiau šalia vaikščiojo skeptikai verslininkai, kurie vis klausinėjo, kam tos bibliotekos reikia tokioje gražioje vietoje, esą čia geriau kokį restoraną atidaryti.

Tačiau mums juk reikia išplėsti bibliotekos sąvoką.

Biblioteka - tai ne knygų sandėlis.

Keiskime požiūrį ir tada suprasime, kad bibliotekoje vyksta kur kas gilesni dalykai. Dabar Kretingoje yra nuostabi biblioteka. Tai - traukos centras", - sakė jis.

SMALSUMAS. Klaipėdos licėjaus mokiniai smalsiai apžiūrinėjo brolio Benedikto dovanotas knygas.

Klaipėdos licėjaus direktorė Regina Kontautienė į bibliotekos atidarymo renginį susirinkusiems moksleiviams kalbėjo, kad mokyklų bibliotekos vardų neturi, tačiau jos vadovaujamoje ugdymo įstaigoje nuspręsta pasielgti kitaip.

"Šiandien man ypač džiugu, kad mūsų biblioteka nėra bevardė. Jai šiandien suteiktas pranciškono brolio Benedikto vardas", - sakė ji.

Tad būtent brolio pranciškono Sigito Benedikto Jurčio bibliotekoje ir atgulė visos jo licėjui padovanotos knygos, kurias galės skaityti kiekvienas jį lankantis moksleivis.

"Priimame tai kaip pasitikėjimo mumis ženklą", - sakė R. Kontautienė.

Į mokyklą atvykę tėvai kalbėjo, kad ši diena, kai pagaliau buvo atidaryta biblioteka, Licėjaus metraštyje bus pažymėta pačiomis ryškiausiomis raidėmis.

"Nes mokyklos biblioteka buvo ilgametė mūsų bendruomenės svajonė ir tikslas, kurio visi kartu siekėme. Ir mums pavyko.

O nutiko taip. Viename renginyje mums lūkuriuojant prie scenos broliui Benediktui mūsų mokyklos direktorė papasakojo, kad svajojame apie biblioteką, ir pristatė akciją "Padovanok bibliotekai knygą."

Praėjo vos 20 minučių ir jis priėmė sprendimą padovanoti mums savo knygas", - kalbėjo tėvų tarybos atstovai.

ŽINIŲ GAUSA. Apdovanota daugiausiai knygų mokykloje perskaičiusi moksleivė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder