Liberali Klaipėda darosi konservatyvesnė?

Liberali Klaipėda darosi konservatyvesnė?

Klaipėdos rinkėjai, daugelį rinkimų palaikę liberalus, šįkart svaresnę paramą renkant Seimą išreiškė konservatoriams, nors visoje Lietuvoje viršų ima valstiečiai ir žalieji. Keturiose Klaipėdos miestą apimančiose vienmandatėse apygardose po dviejų savaičių vyksiančiame antrajame rinkimų ture liberalams teks varžytis ir su konservatoriais, ir su valstiečiais.

Tokia rinkiminių rezultatų rokiruotė pernelyg nestebina uostamiesčio politologų. Visgi jie mano, kad Klaipėdos liberalai mieste ir toliau lieka įtakinga jėga, o valstiečių atėjimas tik patvirtina dėsnį, kad kaskart Seimo rinkimuose šviežiai iškilusi partija vienmandatėse apygardose sugeba "pasiimti" du ir daugiau mandatų.

Vienmandatėse daugiausia liberalų

Liberalų kandidatai į antrąjį etapą pateko trijose iš keturių Klaipėdos vienmandačių apygardų. Vienintelėje Baltijos apygardoje rezultatai išsidėstė kitaip: populiariausia šioje apygardoje, surinkusi 24,39 proc. balso, tapo konservatorė Agnė Bilotaitė, kuriai antrajame ture teks susikauti su 16,43 proc. balsų surinkusiu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovu Algimantu Kirkučiu.

Kadenciją baigiantis Seimo narys "darbietis" Raimundas Paliukas, surinkęs tik 3,67 proc., nukrito į 9 vietą, o prieš 4 metus pirmojo turo balsavime į pirmą vietą išsiveržęs Artūras Šulcas šiemet liko trečias. Į antrąjį turą šioje apygardoje nepateko ir socialdemokratė Irena Šiaulienė, savarankiškai į Seimą bandęs patekti Viačeslavas Titovas, "tvarkietė" Natalja Istomina.

Vietoje po korupcijos skandalo iš politikos pasitraukusio buvusio Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) pirmininko Eligijaus Masiulio Marių apygardoje teko kautis "Smeltės" progimnazijos direktoriui Edmundui Kvedariui. Jis surinko 16,51 proc. balsų ir kiek nusileido žaliajam Dainiui Kepeniui (18,1 proc. balsų), su kuriuo kovos antrajame rinkimų ture.

"Po brūkšniu" (iš eilės) čia liko konservatorius Andrius Petraitis, lenkų rinkimų akcijos deleguota Irina Rozova, socialdemokratė Lilija Petraitienė ir "tvarkiečių" aukštintas Gediminas Onaitis.

Danės apygardoje populiariausiu, surinkęs 24,26 proc. rinkėjų balsų, tapo čia per praėjusius Seimo rinkimus išrinktas Naglis Puteikis. Jis antrajame ture susigrums su 23,10 proc. balsų surinkusiu liberalu Simonu Gentvilu. Nuo jų gerokai atsilikdami iš Seimo rinkimų iškrito Klaipėdos universiteto profesoriai konservatorius Rimantas Didžiokas ir "valstietis" Arūnas Andziulis, taip pat socialdemokratas Dainius Budrys, Lenkų rinkimų akcijos atstovas Olegas Mariničius.

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder