Lengvata už atliekų tvarkymą išliko

Lengvata už atliekų tvarkymą išliko

Klaipėdos politikai nusprendė, kad kitais metais bus taikoma jau įprasta tapusi 5 proc. lengvata vietinei rinkliavai už atliekas. Tačiau kitais metais, ko gero, bus bandoma patvirtinti ilgalaikę lengvatą, kad nereikėtų balsuoti kasmet.

Klaipėdos savivaldybė šiuo metu turi daugiau nei 2,4 mln. eurų likutį, sukauptą iš vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą. Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Rasos Jievaitienės teigimu, siūloma panaudoti apie 238 tūkst. eurų sumažinant gyventojams rinkliavos dydį 5 procentais.

Tais pačiais 5 proc. rinkliava mažinama jau keletą metų, nors beveik kasmet pasigirsta siūlymų taikyti didesnę lengvatą, pavyzdžiui, 10 ar 15 proc.

Tarybos narys Rimantas Didžiokas kolegoms siūlė sukauptus milijonus apskritai grąžinti gyventojams - esą jeigu suma bus grąžinama tik po 5 proc., tai užtruks gerą dešimtmetį. Kaip galimą variantą jis siūlė ir 10 proc. lengvatą.

R. Jievaitienės nuomone, geriau turėti rezervą, kai ateityje prireiks įgyvendinti su atliekų tvarkymo sistema susijusius projektus. Pavyzdžiui, kitais metais 750 tūkst. eurų bus panaudota požeminiams ir pusiau požeminiams konteineriams bei jų aikštelėms įrengti.

R. Didžiokas Tarybai pristatė ir protokolinį pavedimą, kuriuo buvo siūloma pakeisti atliekų tvarkymo taisykles. Jis priminė, kad buvo įteikta per 120 lapų su gyventojų parašais, ir nurodė, kad jie prašė pakeisti rinkliavos už atliekas skaičiavimo tvarką. Pageidaujama, kad rinkliavos dydis būtų skaičiuojamas ne tik nuo ploto, bet ir nuo patalpose gyvenančių asmenų skaičiaus. R. Didžiokas bandė įtikinti Tarybą pavesti Savivaldybės administracijai parengti naują atliekų tvarkymo taisyklių redakciją, įtraukiant ir šį punktą.

Vis dėlto nė vienam šių pasiūlymų Taryba nepritarė ir patvirtino tą pačią 5 proc. lengvatą. Vis dėlto po balsavimo politikai neslėpė, kad reikėtų šią tendenciją keisti.

Rimanto Taraškevičiaus nuomone, jau keletą metų iš eilės verda diskusijos pagal vienodą scenarijų - vieni siūlo 5 proc., kiti - 10 ar 15 proc., o rezultatas - tas pats.

"Gal laikas pagalvoti apie tai, kad tas mūsų rinkliavos lengvatos tarifas gali būti peržiūrimas, tarkime, gal ne 5, o 3 procentais mažinti tą tarifą ir dėti tašką, daugiau to klausimo nebesvarstyti Tarybai?" - siūlė politikas. Tokiai idėjai pritarė ir kolegė Vaida Žvikienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder