Ledai kelia nepatogumų keltams

Ledai kelia nepatogumų keltams

Redakcija gavo SOS signalą iš Neringos gyventojų, kad senojoje perkėloje ir vėl per šalčius dirba senasis keltas "Kintai", kuriame nėra kur pasislėpti nuo šalčio. Taip yra todėl, kad naujasis keltas "Nida" nepritaikytas dirbti ledų sąlygomis.

Visgi AB "Smiltynės perkėla" vadovybė tvirtina ieškanti būdų, kaip būtų galima padėti neringiškiams.

Kelia pasipiktinimą

Į dienraštį kreipėsi Neringos gyventoja (redakcijai pavardė žinoma), ten gyvenanti nuo gimimo. Pasak jos, šiemet kaip niekada į Klaipėdą rytiniu keltu iš Smiltynės keliasi didelis būrys vaikų, o 1977 m. pastatytame kelte "Kintai" be ledinio triumo, nėra kur dėtis nuo šalčio. Ir pernai buvo iškilusi ta pati problema.

Neringiškiai niekaip nesupranta, kodėl negali dirbti žiemą naujasis keltas "Nida", pastatytas 2006 m. Jis turi šiltą saloną keleiviams, be to, lengviau švartuojasi.

"Kas gali garantuoti, kad pusė vaikų, pasiplaukioję savaitę su ta, nemanau, kad saugia sovietine "skarbonke", neatguls į ligos patalus? Kodėl laikomasi tokio neatsakingo požiūrio ir kodėl nesprendžiama ši ilgalaikė problema?" - klausiama redakcijai atsiųstame laiške.

APRIBOTAS. Naujasis keltas "Nida" iš senosios perkėlos gali plukdyti tik tol, kol nesusikaupia ledų. Martyno VAINORIAUS nuotr.

Dirba statyboms

"Prieš gamtą nepapūsi, be to, turime tokį laivyną, tad nieko padaryti negalime. Keltas "Nida" yra nepritaikytas plaukioti leduose. Leisti jį dirbti dabar, būtų tas pats, kas pasiimti plaktuką ir laužyti. Pernai "Nida" gedo daug kartų. Po ledų šis keltas atsigavo tik prieš pat vasaros sezoną - pusę metų jį remontavome, statėme į doką, laukėme detalių. Pagrindinė problema - ne šaltis, o ledų sangrūdos. Su šiuo keltu mes kiekvienais metais turime problemų", - kalbėjo AB "Smiltynės perkėla" generalinis direktorius Darius Butvydas.


"Nidos" sraigai yra aukštai, tad kai prie krantinės susidaro ledo sangrūdos, keltui švartuojantis ledas tiesiog laužia vairo kolonėles, sraigtus.

Pasak D. Butvydo, žinant, kad ir šiemet iškils tokia pati ledų problema, svarstytas variantas iš naujosios perkėlos į senąją komandiruoti vieną iš krovininių keltų, nes jie yra kitokios konstrukcijos - jų sraigtai žemiau, tad jie didelių problemų dėl ledų nepatiria.

"Deja šiemet mes ir to padaryti negalime, nes vos ne kiekvieną dieną trečiasis mūsų keltas plaukia prie Kiaulės Nugaros salos, nes ir mes dalyvaujame suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statyboje - plukdome techniką. Tuojau pradės betonavimo darbus, o kito būdo ten nugabenti betono mašinas nėra. Taigi mes visu tempu dirbame ten", - sakė pokalbininkas.

Anot jo, jeigu pasikeis vėjo kryptis ir truputį išsklaidys ledus nuo kranto, tada vėl kursuos keltas "Nida". Situacija esą gali pasikeisti bet kurią dieną.

"Peržiūrėsime grafikus, jeigu nereikės kurį laiką plaukti prie Kiaulės Nugaros, galėsime paleisti vieną iš krovininių keltų. Jie turi salonus keleiviams. Mėginsime taip sunktis iš padėties", - žadėjo direktorius.

Be to, jis akcentavo, kad "Kintai" yra saugus keltas, jame yra ir keleiviams skirtas salonas, bet norint į jį patekti reikia nusileisti žemyn.

"Niekas nenori lipti apačion. Esą nepatogu, statūs laipteliai", - aiškino D. Butvydas.

Papriekaištavus, kad jis paprastai būna užrakintas, "Smiltynės perkėlos" vadovas pažadėjo šį klausimą išsiaiškinti, nes tiesiog nebuvo informuotas, ar taip yra iš tikrųjų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder