Laukdamas pirkėjų pastatas baigia subyrėti

Laukdamas pirkėjų pastatas baigia subyrėti

Senamiestyje Sukilėlių g. 14 pastato būklė itin prasta - tinkas krenta tiesiog luitais. Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius parašė raštą dabartiniam jo valdytojui VĮ Turto bankui. Šis vertina pastato būklę ir žada paskubėti jį parduoti. Savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus specialistai ketina šį pastatą apžiūrėti šiandien.

Sukilėlių g. 12, buvusios prefektūros pastato, kuris yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, būklė, nors jis irgi byra, geresnė, palyginti su buvusia biblioteka Sukilėlių g. 14 pastate. Šie abu pastatai blokuoti ir iš vieno galima patekti į kitą per vadinamąjį tunelį antro aukšto lygyje.

Šiuo metu Sukilėlių g. 14 patikėjimo teise priklauso VĮ Turto bankui (TB), kuris jį perėmė visai neseniai, 2018 metų pabaigoje, ir šis pastatas nėra paveldosaugos objektas. Šiuo metu jis parduodamas, jau paskelbtas jo aukcionas.

Sovietmečio pastatas

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjo Vitalijaus Juškos, Sukilėlių g. 12 - sovietinis pastatas, ne itin turintis architektūrinės vertės. "Man atrodo, kad verslininkui, nusipirkusiam šį pastatą, ko gero, reikės jį nugriauti. Jo ne tik architektūrinė išraiška, bet ir techninė būklė gana prasta.

Kai kurie architektūros sprendimai kelia tam tikrų nuogąstavimų. Privatus ir valstybės norimas privatizuoti pastatai yra sujungti galerija antro aukšto lygmenyje. Man atrodo, kad tai svetimkūnis. Pati jo išraiška gūdaus sovietmečio, brežnevinio pastato. Gal architektai mano kitaip, nežinosi, kai kada ir sovietinis paveldas tampa labai vertingas. Vis dėlto, manyčiau, reikėtų stipriai gerinti šio pastato architektūrinę išraišką. Ir, ko gero, tai gultų ant būsimo savininko pečių, jeigu toks atsirastų", - teigė jis.

Tikrintojai surašė raštus

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius (VTS) minėtą pastatą tikrino šiemet kovo 20 d. Jo valdytojo paprašyta per nurodytą laikotarpį sutvarkyti byrantį fasado tinką ir kitomis priemonėmis užtikrinti žmonių saugumą, pašalinti atliekas, susikaupusias aplink statinį dėl jo nusidėvėjimo.

Savivaldybė paprastai dar organizuoja patikrinimą, kuriame dalyvauja ir pastato savininko atstovai, tad vietoje aptariama, ką konkrečiai reikia padaryti.

Priminsime, kad VTS už per savo patikrinimus rastus pažeidimus, jeigu nepaisoma reikalavimo susitvarkyti, gali taikyti tokias baudas: už pirmą pažeidimą per metus baudžiama įspėjimu arba bauda nuo 20 iki 140 eurų, jeigu pažeidimas padarytas pakartotinai - nuo 140 iki 600 eurų.

Pasak Savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjo Gedimino Pociaus, Sukilėlių g. 14 pastato būklė sparčiai blogėja, nes paprastai Turto bankas savo pastatų visiškai neprižiūri. Jis informavo, kad skyrius planuoja tą pastatą tikrinti balandžio 19 d. Bus surašytas techninės priežiūros patikrinimo aktas, kuriame nurodyti reikalavimai, ką pastato valdytojas turi sutvarkyti pirmiausia.

Stengsis greičiau parduoti

Tomas Bagdonas, Turto banko komunikacijos vadovas, sako, kad nemažai pastatų, kurie yra perduodami šiai įmonei institucijų vykdant valstybės turto centralizaciją, yra nugyventi, tad jų būklė yra labai įvairi, kartais ir kritinė.

"Perimant turtą dideliais kiekiais - vien pernai tai sudarė keli šimtai tūkstančių kvadratinių metrų ploto - pasitaiko ir neapsižiūrėjimo atvejų, todėl gyventojų reakcija ir informavimas labai padeda. Noriu padėkoti žmonėms, kurie praneša apie pastebėtus mūsų valdomų pastatų defektus - saugumas yra svarbiausia", - sakė jis.

PARDUODAMAS. Buvusio Lietuvos technikos bibliotekos filialo pastatas parduodamas aukcione. Pradinė kaina - per 293 tūkst. eurų.

Viešosios tvarkos skyriaus nuotr.

Gavęs blogos būklės pastatą Turto bankas elgiasi trejopai. Jei pastatas reikalingas valstybės funkcijoms atlikti, tada yra atnaujinamas. Jei pastatas nereikalingas valstybei jos funkcijoms atlikti, tada stengiamasi jį kuo greičiau parduoti, kad nauji savininkai prikeltų jį antram gyvenimui.

Pasitaiko atvejų, kai nepaisant Turto banko veiksmų (kainos mažinimo, reklamavimo), turtas neranda naujo savininko - dažniausiai tokių atvejų pasitaiko regionuose. Tuomet einama trečiuoju keliu - pastatas yra nugriaunamas, o po juo esanti žemė perduodama Nacionalinei žemės tarnybai. Šiuo metu turimi šeši tokie atvejai.

Sukilėlių g. 14 yra administracinės paskirties pastatas, statytas 1988 m. Jame anksčiau veikė Lietuvos technikos bibliotekos filialas, o Turto bankas jį perėmė iš Krašto apsaugos ministerijos 2018 m. Sutvarkius pastato ir sklypo dokumentaciją, pastatas su jam priklausančiu sklypu (6,3 aro) yra parduodamas aukciono būdu už pradinę 293 925 eurų sumą. Aukcionas vyks gegužės 13 d., dalyviai registruojami nuo gegužės 6 d.

Pasak T. Bagdono, pagal gautas pastabas Turto banko darbuotojai jau vertina pastato Sukilėlių g. 14 fasado būklę. Jei pasitvirtins nuogąstavimai, pastatas bus aptvertas, kad nekeltų grėsmės aplinkiniams, ir bus imtasi fasado tvarkymo darbų. Taip pat bus spartinamas pardavimo procesas, kad pastatas kuo greičiau rastų naujus šeimininkus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder