Latvių "nosys" gali atsirasti ir Klaipėdoje

Latvių "nosys" gali atsirasti ir Klaipėdoje

Smarvės karuselė uostamiestyje palengva įsisiūbuoja. Pirmomis vasaros dienomis pietinės miesto dalies gyventojų namus pasiekę nemalonūs kvapai privertė miesto valdžią skambinti pavojaus varpais.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad šįmet miestas suskirstytas į 5 teritorijas, kurių kiekviena turi atsakingą asmenį. Per valandą atvažiuoja mobilioji laboratorija, paima mėginius ir per dvi savaites identifikuoja smarvės "autorių". Teigiama, kad prieš keletą dienų Aplinkos apsaugos departamento pakeltas dronas užfiksavo, kad UAB "Branda Lt" vykdo substancijų tvarkymą.

Su potencialiais teršėjais buvo bandoma kovoti praėjusią vasarą, tačiau kova smarvės nesumažino. Maža to, šįmet situacija kartojasi, tad vakar valdžios, Aplinkos apsaugos departamento, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir įmonių atstovai sėdo prie bendro stalo.

Ketvirtadienį vykusiame susitikime dalyvavo "Klaipėdos vandens", "Grigeo Klaipėda" ir KRATC atstovai. Ir nors atvyko ne visos kviestos įmonės, mero Vytauto Grubliausko teigimu, buvo sudėlioti aiškūs prioritetai.

"Buvo pristatyti keturių bendrovių taršos suvaldymo planai. Pasikeista nuomonėmis, kuri įmonė pagrindinė solistė šiame kvapų trileryje. Vienintelės kaip ir nėra - vienais atvejais tarsi teršia vieni, kitais - kiti.

Bus siekiama, kad kaip įmanoma dažniau ir efektyviau būtų imami oro taršos mėginiai židiniuose. Galimi 6 tokie patikrinimai per metus, todėl visi gali būti išnaudoti per pusantro ar du mėnesius. Sutarėme, kad į situaciją bus žiūrima lanksčiai, išnaudosime visas galimybes", - "Vakarų ekspresui" sakė V. Grubliauskas.

Kalbėdamas apie kitus problemos sprendimo būdus uostamiesčio vadovas pridėjo, kad situaciją palengvintų konkrečių įstatymų pataisų priėmimas, kurios suteiktų daugiau galių teršėjų kontrolei vykdyti.

Klaipėda taip pat ketina bendradarbiauti su Latvijos miestu Ventspiliu, kuriame kvapus ir jų savininkus nustato elektroninės "nosys". Įsitikinus, kad tokia priemonė veikia, ateityje apie jos įsigijimą gali būti kalbama ir Lietuvos uostamiestyje.

"Darbo grupė turi nuolat stebėti situaciją. Šį pusmetį turi būti daug padaryta. Kviestos įmonės turės imtis veiksmų. Visos įmonės turi jausti, kad yra dėmesio zonoje ir to dėmesio tikrai nepritrūks", - sakė V. Grubliauskas.

Jis pridėjo, kad artimiausiu metu bus kalbamasi su Klaipėdos rajono savivaldybe, kadangi jau greitai Dumpiuose gali atsirasti dar viena aplinkai nepalanki įmonė.

"Aplinkos ministerijos rekomendacija buvo aiški - Dumpių areale jau nebereikėtų įsteigti naujų įmonių, vykdančių pramoninę veiklą, kuri gali turėti tam tikrų taršos elementų", - teigė Klaipėdos vadovas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder