Laikrodžių muziejuje - sustojęs laikas

Laikrodžių muziejuje - sustojęs laikas

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį persukome laikrodžių rodykles viena valanda atgal. Įdomu, kiek laiko reikia visiems laikrodžiams persukti Laikrodžių muziejuje?

Kai tokį klausimą vakar uždavėme Laikrodžių muziejaus administratorei Reginai Skirmantienei, ji ilgai juokėsi. "Mums jų nereikia persukti, nes tai eksponatai, ir tik labai nedaug jų rodo laiką. Tikrai didelių problemų dėl to neturime", - sakė moteris.

Klaipėdos laikrodžių muziejaus ekspozicijoje yra apie 1 500 eksponatų. Tai ne tik laikrodžiai, bet ir atskiros mechanizmų dalys, ir laikrodininko darbo įrankiai, ir kt.

Laikrodžių ekspozicijoje yra tik apie 400, o rodančių laiką, pasak muziejininkės Eglės Rumbutytės-Šimienės, tik apie kelias dešimtis. Anot jos, Laikrodžių muziejus siekia išsaugoti mechanizmus, todėl dalis laikrodžių nėra prisukami.

"Nors laikrodžių yra nemažai, tikrai galima sakyti, kad laikas Laikrodžių muziejuje yra sustojęs", - sako E. Rumbutytė-Šimienė.

Ir vis dėlto muziejuje dirba laikrodininkas, nors tokia profesija išnyko daugiau kaip prieš 100 metų. Jis kiekvieną antradienį iki pietų apžiūri laikrodžius, juos prisuka ir persuka laiką. Visų veikiančių laikrodžių rodyklių pasukimas užtrunka apie valandą.

Taigi sekmadienį laikrodžiai muziejuje nebuvo persukti. Tačiau, pasak muziejininkės, dažniausiai lankytojai nepastebi, kokį laiką rodo laikrodžiai, tik labai retas žmogus į tai atkreipia dėmesį. Paklausta, ar šiandien lankytojams muziejaus laikrodžiai rodys tikrą laiką, muziejininkė atsakė: "Kadangi tai yra seni laikrodžiai, būna, kad jie atsilieka ir nerodo tikslaus laiko. Pavyzdžiui, nors ir prisukame mūsų bokštinį laikrodį, vis tiek jo rodyklė ima ir nukrenta."

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder