"Kultūros fabrike" bręsta pokyčiai

"Kultūros fabrike" bręsta pokyčiai

Per pirmuosius veiklos metus "Kultūros fabrike" įrengtų studijų rezidentams užimtumas buvo perpus mažesnis nei planuota. Valdininkai pripažįsta, kad patalpų nuomos kainos daliai rezidentų yra per didelės. Tad miesto Tarybai siūloma koreguoti nuomos įkainius ir tikimasi, kad tai privilios daugiau ne tik meno, bet ir verslo atstovų.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė Tarybos Kolegijai pristatė pirmųjų "Kultūros fabriko" veiklos metų rezultatus ir 2016-2018 m. veiklos programą. Pasak jos, nuo "Kultūros fabriko" atidarymo jame dirbo 20 ilgalaikių ir 50 trumpalaikių rezidentų, įsikūrė 11 smulkiojo verslo įmonių, įkurtos 45 darbo vietos ir surengta per 350 renginių vietoj 170 planuotų. Prieš atidarant inkubatorių buvo tikimasi, kad per pirmuosius metus studijų užimtumas bus apie 70 proc., bet pasiekta perpus mažiau - 35 proc. riba.

A. Velykienė pabrėžė, kad nuo metų pradžios veikla nebuvo aktyviai vystoma, ryškiau buvo dirbama pastaruosius keletą mėnesių ir per šį laikotarpį išryškėjo tobulintini dalykai - dalis patalpų turi būti paverčiama į erdves, kuriose menininkai galėtų pristatyti savo sukurtą kūrybinį rezultatą, taip pat siūloma keisti kainodaros modelį.

"2013 metų lapkritį buvo patvirtinta visiems vienoda patalpų nuomos kaina, atskiros salės turėjo savo kainas. Šiemet menininkai reiškė daug nuomonių, kad tam tikros patalpos neatliepia jų lūkesčių. Išskyrėme tris tikslines rezidentų grupes: scenos menai, kūrybinių industrijų menininkai, kurie nėra labiausiai remtini, nes sugeba savo darbo vietą išlaikyti, ir turbūt daugiausiai rinkoje uždirbantys kūrybinių industrijų atstovai - informacinių technologijų kompanijos", - aiškino A. Velykienė.

Išvardintoms rezidentų grupėms, jos teigimu, kitiems metams norima taikyti tris skirtingus įkainius. Scenos menu užsiimantiems rezidentams vietoje 5,21 Eur/kv. m per mėnesį (be PMV) reikėtų mokėti 4 eurus, kūrybinių industrijų menininkams liktų tas pats įkainis, o IT kompanijoms įkainis šiek tiek didėtų. Kainodaros korekcijoms, kad scenos menininkų rezidavimas ir kūryba būtų lengvesni, iš miesto biudžeto prašoma skirti 87 tūkst. eurų subsidiją.

Lengvatos menininkams, dalies patalpų pritaikymas kitoms veikloms, reguliari nekomercinio kino salės veikla, daugiau verslumą skatinančių renginių, A. Velykienės nuomone, galėtų "Kultūros fabrikui" atnešti 30 proc. daugiau pajamų.

Tarybos Kolegijos nariams pasidomėjus, kodėl orientuojamasi tik į menininkus, A. Velykienė teigė mananti, kad jei menininkams sąlygos bus geresnės, tikėtina, kad ir verslumo lygis šiame objekte išaugs.

Politikai pasiūlymui teikti lengvatą pritarė, projektą lapkritį dar svarstys miesto Taryba.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder