"Kovosiu prieš socialinę nelygybę ir korupciją"

"Kovosiu prieš socialinę nelygybę ir korupciją"

Tautinė Lietuvos valstybė, išsilaisvinimas nuo kvailų draudimų ir klestinčios pilietinės valstybės kūrimas. Tai kaip pagrindinius uždavinius penktadienį Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje vardijo kandidatas į prezidentus Valentinas Mazuronis.

Dabartinė situacija "užknisa"

Kol kas vienintelis savo kandidatūrą iškėlęs politikas mano, jog daugelis turėtų pasekti jo pavyzdžiu, kadangi dabar matomi tik "pokiliminiai" žaidimai.

"Rinkimai jau prasidėjo, bet man jie nepatinka. Asmenų, aiškiai įvardijusių, kad pretenduoja į prezidentus, tikriausiai esu vienintelis. Mano manymu, tokie "pokiliminiai" žaidimai yra žmonių apgaudinėjimas. Dabar valstybėje konkuruojančios grupės veda ją policinės valstybės link", - teigė V. Mazuronis.

Europarlamentaro manymu, Lietuvoje iššūkių daugėja. Tačiau jeigu neišnaudosime tinkamo laikotarpio ir nesukursime stiprios valstybės, istorija atsilieps skaudžiai. Tam nepadės ir šalies pasiekimai.

"Tai, kas šiandien vyksta Lietuvoje, kito žodžio kaip "užknisa" aš nematau. Užknisa niekinantis požiūris į valstybę ir tautos išvarymas pastaraisiais metais. Geriausiai viską atspindi Gedimino kalno situaciją - dešimt šeimininkų, nė vienas neatsakingas. Kultūros komitetas užtrypia, kalno šlaitas nušliaužia dar daugiau. Ką bekalbėti apie Nacionalinį futbolo stadioną ar Vyčio paminklą... Nesugebama susitelkti ir priimti tinkamų sprendimų. Valstybėje yra betvarkė ir pasimetimas", - rėžė kandidatas į prezidentus.

Jis priminė skaudžią tiesą, jog kasmet Lietuva dėl emigracijos netenka vidutiniškai Marijampolės dydžio miesto. V. Mazuronį piktina ir tai, jog žmonės priversti gyventi baimėje ir draudimų apsuptyje.

Pasak politiko, šių dienų įvykiai konstatuoja teisėsaugos priklausomumą nuo valdžios.

"Niekas negali būti priklausomas nei nuo valdžios, nei nuo pinigų. Žmonės bijo kalbėti, nes jeigu pasakys tai, ko nereikia, bus išmesti iš darbo. Jau patys sau pradėjome taikyti savicenzūrą. Neduok Dieve apie kažką pajuokausiu... Užknisa korupcija, skurdas ir nelygybė. Visa tai būtina keisti", - sakė V. Mazuronis.

Reikia pertvarkos

Politikas priminė, jog šiuo metu Lietuvoje žemiau skurdo ribos gyvena daugiau nei 600 tūkst. gyventojų. O ir pagal korupcijos suvokimo indėlį Europos Sąjungoje mūsų šalis - vos 19-a. Tad ką daryti, kad Lietuva neišnyktų, o lietuviai nebėgtų ir būtų laimingi?

"Siūlau stiprinti tautinę Lietuvos valstybės sampratą. Tam reikia tvirtų keturių punktų - istorinės atminties, kalbos, kultūros ir švietimo. Dabar bet kuri šių bazinių atspirties šakų valstybinio požiūrio neturi. Diskutuojame dėl raidžių - rašyti ar nerašyti. Mūsų kalba išstumiama, sustabarėjusi. Visas jaunimas kalba terminais, kurie neturi atitikmens lietuvių kalboje. Nesąmonė vyksta ir su švietimo reforma. Džiaugiuosi, kad Klaipėdoje liko universitetas. Kituose miestuose sujungimai yra tik piniginių srautų sujungimas ir pačiose reformose nematau jokių poslinkių. Lietuva turi turėti ir išmintingą užsienio politiką", - tikino V. Mazuronis.

Politikas neslėpė nusivylimo, jog šiuo metu šalis neturi nei lietuviško kapitalo bankų, nei avialinijų. Artėja grėsmė ir Lietuvos geležinkeliams. Tačiau Lietuvoje yra ir daugiau skaudulių.

"Pati sistema nurodinėjama politikų ir tai puikiai matome. Privalome naikinti perteklines biurokratines struktūras. Dabar tik pabandyk susitvarkyti nors vieną leidimą... Padarėme voratinklį, kuris panaikina norą kažką daryti... Kol tos sistemos stuburo neperlaušime ir reketo nepanaikinsime, tol gerai nebus", - neabejojo europarlamentaras.

Kandidatas į prezidentus susitikime su miestiečiais įvardijo būtinybę kurti klestinčią pilietinę Lietuvą. Kaip teigia politikas, tai gali būti įgyvendinta tik suteikus daugiau teisių piliečiams - jų vaidmuo valstybės valdyme turi būti didesnis. V. Mazuronio teigimu, dabar į žmonių nuomonę neatsižvelgiama.

"Turime išspręsti pragyvenimo lygio klausimą. Aiškinama, kad blogi verslininkai, kurie nedidina atlyginimų. Kodėl taip yra? Didžiausias darbdavys yra valstybė. Pažvelkite į socialinės srities darbuotojus. Estai moka 30-50 proc. didesnį atlyginimą nei lietuviai. Kodėl? Artimiausiame biudžeto formavime turime dirbančiųjų atlyginimus sulyginti su estais, o tik po to pinigus skirti kitoms reikmėms - statyboms, keliams. Jeigu nemažinsime skurdo, po kelerių metų nebebus kam padėti. Visi bus išsilakstę", - potencialiai liūdną ateitį mato žinomas šalies politikas.

Tikslai - įgyvendinami

Klaipėdoje vykusiame susitikime V. Mazuroniui nebuvo gailima šiltų žodžių. Vienas iš svečių prisiminė kandidato į prezidentus nuveiktus darbus Aplinkos ministerijoje, kai per trumpą laiką buvo išspręstos problemos dėl atliekų ir užterštumo.

"Lietuvoje buvo bėda, bet ji buvo išspręsta Tikiu, kad savo programą įgyvendinsite. Jau tąkart per trumpą laiką Aplinkos ministerijoje padarėte revoliuciją. Atsirado švara", - džiaugėsi į susitikimą atvykęs vienas svečias.

Ir iš tiesų, V. Mazuronio ir jo komandos pastangomis buvo įdiegta taromatų sistema, nors tam pasipriešinimo ir netrūko. Tąkart buvo pažaboti ir brakonieriai, sutvarkyta pastatų renovacijos politika.

Paklaustas, ar prezidentinė programa nėra tik populistinės kalbos, V. Mazuronis su tuo nesutiko.

"Tai, ką kalbu, reikia įgyvendinti. Priešingu atveju mūsų vaikai, anūkai išnyks. Mūsų nereikės niekam užkariauti. Jeigu eisime dabartiniu keliu, eisime į pražūtį. Aš savo programą įgyvendinsiu. Tada visi klausimai išsispręs savaime. Aš būsiu prezidentas, kovojantis už tautinę Lietuvos valstybę, kovojantis prieš baimę, socialinę nelygybę ir korupciją, kovojantis už klestinčią valstybę ir laimingus piliečius. Tokią matau mūsų vystymosi kryptį, kuriai įgyvendinti didelių ekonominių resursų nereikia. Reikia tik visų susitelkimo", - teigė V. Mazuronis.

Reklama

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder