Konstitucijos egzaminas tapo kietu riešutėliu

Konstitucijos egzaminas tapo kietu riešutėliu

Vakar dvyliktą kartą klaipėdiečiai laikė Konstitucijos egzaminą. Klaipėdos miesto savivaldybėje į egzamino klausimus atsakinėję miestiečiai teigė, kad šiemet užduotys buvo kur kas sunkesnės nei praėjusiais metais, o klausimai apie ankstesnes, jau nebegaliojančias, Lietuvos Konstitucijas buvo išvis neįveikiami.

Pirmasis, po dvidešimties minučių, posėdžių salę palikęs Erikas neslėpė, jog egzaminas buvo gana sunkus. "Tačiau, pasimokius šiek tiek labiau, išspręsti įmanoma. Kartą Konstitucijos egzaminą teko laikyti mokykloje, tačiau net nėra ko lyginti su šiuo egzaminu..." - šypsojosi pirmus metus teisės studijas kremtantis Erikas.

Savivaldybėje vykusį egzaminą laikė 35 žmonės. Iš jų 7 teisinį išsilavinimą turintys klaipėdiečiai sprendė šiek tiek sunkesnes užduotis. Pasak Savivaldybės viešųjų ryšių specialisto Vitalijaus Čiapo, egzaminą laikiusių miestiečių skaičius šiemet buvo panašus kaip ir praėjusiais metais.

Pasak jo, visi egzamino dalyviai neįveikė klausimų apie tarpukariu galiojusias konstitucijas. Vos dviem pavyko teisingai atsakyti bent jau į 25 klausimus iš 30-ies, tad jie dalyvaus kitame egzamino etape, kuris vyks Vilniuje spalio 18 dieną.

"Manau, kad šiemet egzaminas buvo sunkesnis, kadangi buvo susijęs su Lietuvos šimtmečiu. Buvo nemažai istorinių klausimų, susijusių su tarpukariu galiojusiomis konstitucijomis. Deja, tik tie, kurie trečiadienį ryte per LRT televiziją žiūrėjo interviu su egzamino organizatoriais, galėjo numanyti, kad tokių klausimų bus", - teigė V. Čiapas.

Konstitucijos egzaminą vakar laikė ir uostamiesčio moksleiviai. Atskiros užduotys buvo pateiktos 8-10 ir 11-12 klasių mokiniams.

Apklausa

Ugnė ir Šarūnė, teisės studentės
Sekėsi neblogai. Bet tikrai nemanėme, kad bus klausimų iš ankstesnių konstitucijų. Tikimės, kad ši patirtis mums bus naudinga, laikant egzaminus universitete.


Osvaldas
Manau, kad sekėsi gerai. Sunkiausia buvo atsakyti į klausimus apie pirmąsias Lietuvos konstitucijas. O klausimai iš šiuo metu galiojančios Konstitucijos buvo lengvi. Egzaminui ruošiausi nedaug, bet tikiuosi, kad pereisiu į antrąjį etapą. Egzaminą laikau jau ketvirtą kartą.


Saulius Liekis, miesto Tarybos narys

Na, nežinau, manau, šimtmetis sumaišė visas kortas (juokiasi. - Aut. past.). Klausimai apie ankstesnes konstitucijas buvo tikrai sudėtingi. Nesitikiu jokio rezultato, o į kai kuriuos klausimus atsakiau "iš lempos", tačiau laikant tokį egzaminą man svarbiausia kažko išmokti. Konstitucijos egzaminą laikau jau dešimtą kartą, o grįžęs namo bandau dar sykį išspręsti testą. Puiku, kad vėliau kai kas išlieka galvoje.
Raminta ir Lidija, teisės studentės
Egzaminui ruošėmės maždaug pusantros paros, sprendėme ankstesnių metų Konstitucijos egzaminus. Šiek tiek domėjomės jau nebegaliojančiomis konstitucijomis, bet turbūt per mažai.


Laimutė, valstybės tarnautoja

Buvo gana sunku, kadangi nemažai klausimų buvo iš istorijos. Tikėjausi, kad bus lengviau. Egzaminą laikiau pirmą kartą, o tai daryti nusprendžiau šiandien ryte. Taigi atbėgau per pietų pertrauką. Sunku pasakyti, ar pereisiu į kitą etapą, bet būtų malonu.


Vytautas, programuotojas
Egzaminą laikiau pirmą kartą, nes pagalvojau, kad būtų gražu - juk šimtmetis. Man įdomiausi klausimai buvo susiję su istorija, o apie savivaldybes nieko nežinojau.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder