Konflikto objektas - inkilas

Konflikto objektas - inkilas

Mylėti gamtą gyvenant daugiabutyje nėra taip paprasta ir net gali gerokai patuštinti kišenę, ypač, jei tai kelia nesantaiką su kaimynais. Kretingos g. 21 namo gyventojai kasa karo kirvį dėl neįprastoje vietoje pritvirtinto inkilo. Kad tokiam objektui ne vieta ant daugiabučio fasado, pritaria ir tvarkos sergėtojai.

Iš pirmo žvilgsnio tarsi ir šypsnį kelianti istorija, tačiau kai kuriems šio namo gyventojams yra visiškai nejuokinga.

Penktame namo aukšte gyvenantis pensininkas Aleksas Strakšys jau ketvirti metai slaugo ant lovos gulinčią žmoną. Tad balkone džiūstantys skalbiniai - jam kasdienybė. Deja, kiek žemiau - ketvirtame aukšte gyvenantis kaimynas kadaise prie namo fasado prisitvirtino inkilą, tad varnėnų kaimynyste priversti džiaugtis ir kiti namo gyventojai.

"Neturiu nieko prieš tuos paukštelius, bet jie kaip užkerėti skrenda ir tupia ant mano balkono, nes jis yra neįstiklintas. O to kaimyno, kuris inkilą įkėlė - įstiklintas. Mano balkonas nuolatos pridergtas, skalbiniai - taip pat", - guodėsi A. Strakšys.

Pasak jo, su kaimynu ne kartą bandyta tartis gražiuoju, tačiau bergždžiai.

Klaus kitų gyventojų nuomonės

Perkelti inkilą nuo namo fasado į medį ragino ir namą administruojančios bendrijos "Nemunas" pirmininkas Leonas Kaupas, tačiau, pasak jo, inkilo savininkas neina į kalbas.

"Lazda turi du galus, tad ir šioje istorijoje galima pateisinti abi puses. Vienas nori klausytis paukštelių, kitam jie trukdo. Turime bendrijos įstatus, tačiau juose nieko nėra parašyta nei apie inkilus, nei apie paukščius. Logiškai mąstant, prie namo fasado negalima tvirtinti ką tik sugalvojus. Juolab kad kieme turime augančių medžių ir juose yra ne vienas inkilas, tad, atrodytų, logiška ir šį inkilą perkelti į medį", - svarstė L. Kaupas.

Tiesa, pirmininkas pažymėjo, kad problema dėl inkilo kyla tik vieninteliam A. Strakšiui.

"Žinoma, tenka pripažinti, kad didžioji dalis mūsų namo gyventojų - nuomininkai, kuriems mažai rūpi bendri namo reikalai. Kita dalis - senoliai, kurie galvoja, kaip iki rytojaus išgyventi, tad varnėnai ir jiems mažai rūpi", - šypsojosi namo pirmininkas.

Jis žadėjo artimiausio gyventojų susirinkimo metu atsiklausti kitų gyventojų nuomonės, ar ant namo fasado gali būti pritvirtintas inkilas, ar visgi jam čia ne vieta.

Žadėjo nesipriešinti

"Jei kam nepatinka - tegul samdo kraną ir nukelia", - šitaip atkirto paukštelių mylėtojas, inkilo savininkas Sigitas Tručilauskas.

Jis aiškino, kad konflikto objektu tapęs inkilas ant penkiaaukščio namo fasado pritvirtintas kone prieš dvidešimtmetį.

"Senai laikais, kai mano vaikai dar buvo jauni, prikalė. A. Strakšys tada dar čia negyveno. O ką tie paukščiai gali blogo padaryti? Paistalai, kad varnėnai tupi ant balkonų ir dergia. Gal balandžiai ar žvirbliai atskrenda. Rado prie ko prikibti, ir tiek", - stebėjosi kaimyno priekaištais 74 metų S. Tručilauskas.

Vis dėlto jis žadėjo netrukdyti, jei namo pirmininkas suorganizuos inkilo perkėlimo į medį talką.

"Tik ne dabar, nes varnėnai jau parskridę ir kiaušiniai jau sudėti. Rudenį, kai išskris - prašom", - žadėjo senolis.

Reikia kitų gyventojų sutikimo

Pasirodo, tokia iš pirmo žvilgsnio nekalta meilė paukšteliams gali patuštinti ir kišenę. Klaipėdos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė sakė, jog vadovaujantis mieste galiojančiomis taisyklėmis toks netinkamas namo fasado panaudojimas gali užtraukti piniginę baudą nuo 100 iki 1000 litų. Tiesa, pirmą kartą gali būti pritaikyta minimali 50 litų bauda.

"Ir be taisyklių akivaizdu, kad tai tikrai ne vieta inkilui, juk medžiuose vietos pakanka. Būtinai pasidomėsime šia istorija", - žadėjo K. Vintilaitė.

Savivaldybės administracijos Statinių priežiūros poskyrio vedėja Galina Čichun priminė, kad darant bet kokius fasado pakeitimus - keičiant langus, lauko duris, norint pritvirtinti oro kondicionierių ar anteną - būtina atlikti tam tikras procedūras ir gauti kitų gyventojų sutikimą.

"Manau, kad ir inkilui turi galioti ta pati tvarka", - svarstė valdininkė ir taip pat žadėjo išsiaiškinti inkilo atsiradimo istoriją.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder