Klaipėdos žydai pagerbė žuvusius už Izraelį

Klaipėdos žydai pagerbė žuvusius už Izraelį

Vakar Izraelis atšventė 70 metų jubiliejų. Nepriklausomybės dienos išvakarėse Klaipėdos žydų bendruomenė tradiciškai prisiminė ir pagerbė didvyrius, žuvusius už Izraelį, ir teroro aukas. Renginio metu skambėjo šalies himnas, tylos minute pagerbti žuvę kariai, prisiminta tautos ir valstybės istorija.

Renginiai Izraelio gimtadieniui paminėti prasidėjo jau prieš savaitę, Holokausto ir heroizmo atminimo dieną, kai pagerbiami beveik 6 mln. Europos žydų, žuvusių Antrojo pasaulinio karo metais.

Per 70 Izraelio gyvavimo metų žydų valstybė taip pat išgyveno nuolatines grėsmes. Vyko net devyni karai, pareikalavę daugiau nei 20 tūkst. Izraelio karių aukų, teroro aktuose žuvo 3 tūkst. civilių gyventojų. Tylos minute buvo pagerbti žuvusieji.

"Du tūkstančius metų mes, žydai, svajojome grįžti į savo žemę, Jeruzalę. Ir pagaliau, prieš 70 metų, ši svajonė išsipildė. Per tą laikotarpį tauta vis tiek buvo spaudžiama, buvo kuriamas silpnos tautos įvaizdis, tačiau šiandien matome, kad Izraelis yra stipri demokratinė valstybė. Ji pažangiomis technologijomis bei sukaupta informacija padeda visam pasauliui kovojant su terorizmu", - "Vakarų ekspresui" teigė bendruomenės pirmininkas Feliksas Puzemskis.

Pagrindinė žydų bendruomenės veikla, pasak pašnekovo, yra išsaugoti savo tautos tapatybę. "Mums pavyko tai padaryti 3 tūkstančius metų, tikimės, kad tautos tapatybę pavyks išsaugoti ir dabar. Mes stengiamės perduoti savo tradicijas jaunimui, vaikams. Padedame pagyvenusiems žmonėms, čia veikia labdaringa valgykla, teikiame kitokią socialinę paramą. Taip pat susirenkame švęsti mums svarbių švenčių, taip pat ir Nepriklausomybės dieną. Beje, šie metai mums ypatingi, nes Lietuva švenčia 100-metį, Izraelis - 70-metį, o mūsų bendruomenė - 30 metų sukaktį", - džiaugėsi pašnekovas.

Bendruomenė esą nesistengia atkreipti daugiau visuomenės ar žiniasklaidos dėmesio - žydų tauta visuomet buvusi gana uždara. "Tačiau taip jau yra, kad žydas, nori ar nenori, yra visur matomas", - juokėsi F. Puzemskis.

Šiuo metu Klaipėdos žydų bendruomenė vienija 264 žmones. Šis skaičius metams bėgant esą išlieka stabilus, tačiau jaunimas, kaip ir visoje Lietuvoje, neretai išvažiuoja į Vilnių, Vakarų Europą ar Izraelį.

1948-ųjų gegužės 14 dieną, praėjus trims metams po Antrojo pasaulinio karo ir baigiantis Didžiosios Britanijos mandatui Palestinoje, buvo paskelbta Izraelio valstybė. Pagal žydų kalendorių tai buvo 5 708-ųjų metų 4-oji Ijaro mėnesio diena. Nors Izraelis gali pasigirti tūkstančius metų siekiančia istorija, tačiau moderni valstybė susikūrė ne taip ir seniai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder