Klaipėdos vėtrungės sudomino paveldosaugininkus

Klaipėdos vėtrungės sudomino paveldosaugininkus

Nors prieš kurį laiką pasigirdo kritika dėl idėjos Klaipėdoje statyti vėtrungių alėjas, projekto "Vėtrungių metai 2014" iniciatoriai sulaukė užtarimo Kultūros paveldo departamente (KPD).

Neseniai viename uostamiesčio dienraštyje istorinių spaudinių leidėjas Kęstutis Demereckas vėtrungių projekto vystymo idėją pavadino kiču, kuris "tikrai neprisidės prie krašto paveldo garsinimo".

Tuo tarpu paveldo specialistai yra visiškai priešingos nuomonės.

Pažymėję, kad sveikina idėją 2014-uosius Klaipėdoje paskelbti Vėtrungių metais, KPD atstovai sako, jog "pasiūlytos vėtrungės gali tapti ne tik miesto puošmena, bet ir tinkama priemone šviečiant Lietuvos visuomenę apie Klaipėdos krašto, o drauge ir Lietuvos, istoriją."

"Klaipėdos miestas neretai tampa pirma stotele turistams, atvykstantiems pasigrožėti Kuršių Nerija - UNESCO saugomu pasaulio paveldu - ir kitomis pajūrio apylinkėmis. Praeivių akiai patrauklios vėtrungių alėjos galėtų pasitarnauti patogiam turistų informavimui apie uostamiesčio, kuriame lankosi, ir aplinkinių vietovių istoriją, etnokultūrą, tradicijas bei, tikimės, kultūros paveldą", - teigiama KPD rašte idėjos autoriams.

Departamento atstovai sako besidžiaugiantys, kad "iniciatoriai mato ploną liniją tarp visuomenės švietimo ir istorijos iškraipymo ir nuo pat projekto pradžios eina teisingu keliu - neketina sukurti to, ko nebuvo ar apie ką nėra išlikusios informacijos. Naudoti senus žinomus gyvenviečių, kurių pagrindu atsirado šiandieninis miestas, ženklus ir vienu metu atlikti kelias misijas - aktualizuoti nematerialų kultūros paveldą, gražinti aplinką, šviesti visuomenę - yra prasminga."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder