Klaipėdos uoste – išskirtinės pratybos

Klaipėdos uoste – išskirtinės pratybos

Klaipėdos uoste į krantinę atsitrenkė laivas, jis prarado kontrolę, kilo panika, 18 laive buvusių žmonių pateko į vandenį, 2 įstrigo vandens apsemtame mašinų skyriuje, dar 2 sunkiai sužaloti pagalbos laukė laivo triume. Dėl smūgio į uosto akvatoriją pateko naftos produktų, nuo laivo denio į vandenį nukrito ir nuskendo skysto krovinio talpykla. Toks šiandien buvusių mokomųjų koordinavimo pratybų Klaipėdos uoste scenarijus. Įvykio vietoje darbavosi jūrų uosto narai, ugniagesiai gelbėtojai, pasieniečiai, kariškiai, greitosios pagalbos medikai, policijos pareigūnai, aplinkosaugininkai, taip pat Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai iš Latvijos ir Suomijos.

„Klaipėdos uostas – strateginės reikšmės objektas, todėl saugumui čia skiriame ypatingą dėmesį. Kiekvienos pratybos – tai pasitikrinimas, ar mūsų visos tarnybos dirba ranka rankon. Tai, kas vyko Klaipėdos uoste šiandien, primena veiksmo filmą, norisi tikėti, kad neteks susidurti su tokiu scenarijumi realybėje, tačiau turime būti visi pasirengę ir žinoti, kaip operatyviai ir tikslingai reaguoti į ekstremalius įvykius, kaip šis“, – sakė Arvydas Vaitkus, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius.  

Šios pratybos – ne reagavimo, bet koordinavimo, kuriomis siekiama tobulinti informacijos sklaidą tarp institucijų. Pratyboms vadovavo Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdyba. Ji kartu du Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija partnerio teisėmis dalyvauja Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslo INTERREG Baltijos jūros regiono programos 2014–2020 m. projekte HAZARD „Ekstremalių situacijų padarinių mažinimas Baltijos jūros regiono uostuose“. Bendras projekto tikslas – bendradarbiavimas tarp atsakingų institucijų ir tarnybų siekiant sumažinti ekstremalių situacijų padarinius Baltijos jūros regione.

„Šios mokomosios taktinės pratybos mums, ugniagesiams gelbėtojams, svarbios dėl pratybų metu tobulinamų tarpinstitucinių veiksmų, tarpusavio sąveikos, pajėgų koordinavimo incidento metu. Pratybos – galimybė stiprinti bendradarbiavimą, savitarpio pagalbos teikimą nelaimių atvejais. Jų metu mokomės veikti sudėtingose, ekstremaliose situacijose, identifikuoti klaidas ir jų išvengti realiame gyvenime. Pasitikriname savo, kaip specialistų, gebėjimus, taip pat turimos technikos ir įrangos galimybes“, – pasakojo Marius Garbenis, Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas.

Projekto HAZARD metu buvo sukurta unikali ir moderni sistema, kuri padės dar efektyviau užtikrinti taršos prevenciją ir padidinti uosto saugą – viena moderniausių visame Baltijos jūros regione. Ši sistema skaitmeniniu pavidalu leidžia aiškiai matyti visą Klaipėdos uostą, todėl bet koks taršos nuokrypis ar įvykusi galima avarija yra akimirksniu fiksuojama ir matoma, informacija operatyviai perduodama atsakingiems asmenims ir institucijoms. Pvz., Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai, dar prieš atvykdami į galimą avarijos vietą Klaipėdos jūrų uoste, turės visą susistemintą informaciją apie tai, kokioje vietoje, kokios medžiagos sukėlė avariją, kaip ją likviduoti, kaip teršalai ar kitos medžiagos gali pasklisti, kaip tai gali paveikti aplinkines teritorijas, kur yra išdėstyti gaisriniai hidrantai, kur yra sklendės ir t. t.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder